Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
20/12/2023 | 06:28
Militaire News

Ο Ζελένσκι απορρίπτει κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία, ανησυχεί για τον Τραμπ

Ο Ζελένσκι απορρίπτει κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία, ανησυχεί για τον Τραμπ
Φωτογραφία EUROKINISSI

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε σήμερα κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης με την «αλαζονική» Ρωσία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός στο μέτωπο και την εντεινόμενη πίεση από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Σήμερα, δεν είναι χρήσιμο κάτι τέτοιο. Δεν βλέπω κάποιο αίτημα εκ μέρους της Ρωσίας. Δεν το βλέπω στις πράξεις τους. Βλέπω μόνο αλαζονεία και θάνατο στη ρητορική τους», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στην ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Ζελένσκι παρατήρησε ότι οι ανταλλαγές αιχμαλώτων συνεχίζονται, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς εξαιτίας συγκεκριμένων λόγων από τη ρωσική πλευρά και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα αυξηθούν.

Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα περί ρήξης του με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι επειδή η πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση του καλοκαιριού δεν οδήγησε στην ανάκτηση σημαντικών εδαφών, ο Ζελένσκι τα απέρριψε, σημειώνοντας ότι έχει «σχέση συνεργασίας» με τον στρατηγό. Περιέγραψε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ως «μια πολυσύνθετη ιστορία» στην οποία εμπλέκεται συλλογικά όλη η στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας και υποστήριξε ότι η θερινή αντεπίθεση «ήταν δύσκολη στα νότια» επειδή «όλοι συζητούσαν ποια είναι τα σχέδιά μας».

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι η χώρα του σκοπεύει να κατασκευάσει ένα εκατομμύριο μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντός του 2024. Η Ουκρανία προσπαθεί να ενισχύσει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022.

Η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έχει «σοβαρές συνέπειες»

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες» στην εξέλιξη του πολέμου, προειδοποίησε ο Ζελένσκι, καθώς απομένει λιγότερο από ένας χρόνος μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ.

«Εάν η πολιτική του επόμενου προέδρου, όποιος και αν είναι αυτός, είναι διαφορετική απέναντι στην Ουκρανία, πιο ψυχρή ή πιο φειδωλή, τότε νομίζω ότι αυτές οι ενδείξεις θα έχουν πολύ σοβαρή επίπτωση όσον αφορά την εξέλιξη του πολέμου», είπε.

Λίγο νωρίτερα ο Ζελένσκι σχολίασε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει «διαφορετικό χαρακτήρα» από τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και επομένως θα ακολουθήσει «διαφορετική πολιτική». Εξέφρασε όμως την ελπίδα να μην αλλάξει η επίσημη πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στο Κίεβο.

Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου του 2024 και πολλοί αναλυτές θεωρούν ήδη ότι θα αποτελέσουν το «κλειδί» για τη στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία.

«Ο κάθε ηγέτης ασκεί επιρροή στην κοινωνία και τις ενέργειες της κυβέρνησής του», πρόσθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ενδεχόμενη μείωση της αμερικανικής βοήθειας θα μπορούσε να επηρεάσει και τη βοήθεια που στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξήγησε, τονίζοντας όμως ότι πιστεύει πως οι ΗΠΑ «δεν θα μας προδώσουν» και «όσα συμφωνήσαμε με τις ΗΠΑ θα γίνουν σεβαστά».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης