Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
18/12/2023 | 05:20 (ενημερώθηκε 4 μήνες πριν)
Militaire News

Το θέατρο του κ.Μητσοτάκη στην ΕΕ, η νίκη Όρμπαν και η κωμωδία της διεύρυνσης

Το θέατρο του κ.Μητσοτάκη στην ΕΕ, η νίκη Όρμπαν και η κωμωδία της διεύρυνσης
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (2η ΜΕΡΑ) Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ

από το Omgapress.gr

Με το υποτιθέμενο βέτο του πρωθυπουργού στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας δεν  ασχολήθηκε καν ο διεθνής Τύπος.  Με την υποτιθέμενη ήττα του Όρμπαν ασχολήθηκε όλος ο ευρωπαικός Τύπος. Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής η  Αθήνα, δεν κατάφερε να βάλει ούτε μια λέξη για το κράτος δικαίου στην  Αλβανία,   ώστε στο επόμενο Συμβούλιο να είχαμε αποτελέσματα. Υπάρχει αναφορά για τη Βόρεια Μακεδονία , από την οποία η ΕΕ ζητάει αλλαγή του Συντάγματος όπως  απαίτησε  η Βουλγαρία για να αναγνωριστεί βουλγαρική μειονότητα,  υπάρχουν αναφορές και στα άλλα κράτη, αλλά ούτε λέξη για την Αλβανία .

Ταυτόχρονα, η ολιγόλεπτη απουσία του Όρμπαν από την αίθουσα , προκειμένου να εξασφαλιστεί ομοφωνία για την Ουκρανία, έφερε στα ουγγρικά ταμεία 10.2 δις ευρώ που μπλόκαρε η ΕΕ για την διάλυση του κράτους δικαίου. Η μεγάλη εικόνα, που λέει και ο καγκελάριος Σολτς είναι η εικόνα μιας ΕΕ που έχει μετατραπεί σε παζάρι συμφερόντων με εκφυλισμένα πλέον τα  δημοκρατικά ιδεώδη . Μια εικόνα που θα επιδεινωθεί από την άτακτη και άκρως εκφυλιστική συζήτηση για την Διεύρυνση.  Δεν υπήρξε ούτε μια χώρα, ούτε ένας αξιωματούχος της ΕΕ που να στηρίξει τον Μητσοτάκη. Η θεατρική εξωτερική πολιτική γίνεται πλέον κανόνας. .

 

Το μέτωπο που στηρίζει τον Ράμα

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα πέτυχε έναν καταρχήν στόχο να μην υπάρξει καμία αναφορά στην υπόθεση Μπελέρη και επιπλέον εξασφάλισε διαρκή στήριξη από την Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ η σιωπή των άλλων χωρών ήταν εύγλωττη. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είναι πλέον ένας ισχυρός παίχτης. Αντιδημοκρατικός μέχρι το κόκκαλο έχει αρνηθεί να υπακούσει στις  πιέσεις της ΕΕ και σε κάθε Σύνοδο κερδίζει χωρίς να δίνει. Έτσι και τώρα. Συναίνεσε στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία που θα διαρκέσουν πολλά χρόνια με αμφίβολο τέλος και πήρε τα 10,2 δις.  Για την Γερμανία και τις άλλες χώρες το μείζον ζήτημα ήταν η Ουκρανία, οπότε η ΑΘήνα είχε ένα μικρό περιθώριο. Τον Ιανουάριο όμως το κλίμα θα είναι διαφορετικό. Η κυβερνητική διαρροή ότι θα υπάρχει δυνατότητα για 37 βέτο, όσα και τα κεφάλαια των ενταξιακών, είναι δήλωση που προετοιμάζει το έδαφος …

Να σημειωθεί ότι ο Όρμπαν , έθεσε βέτο στην χορήγηση 50 δις στην Ουκρανία και περιμένει τον Ιανουάριο οπότε θα επιστρέψει το όλο θέμα, οπότε ο Ούγγρος πρωθυπουργός θα διεκδικήσει και άλλα οφέλη για τη χώρα του. Τακτικιστής και αποφασιστικός , αλλά προφανώς με σχέδιο.

Διμερές πρόβλημα το κράτος δικαίου;Το παιχνίδι του Έντι Ράμα

Η Γερμανία επαναφέρει εν μέσω δικής της κρίσης την επιθετική διπλωματία γιατί ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση έχουν στοιχίσει πολλά. Επιδιώκει την Διεύρυνση της ΕΕ που η ίδια μπλόκαρε επί χρόνια για δικούς της λόγους και δεν θέλει αντιρρήσεις. Η κατάργηση του βέτο είναι πάντα στόχος , παρά τις αντιδράσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός που δεν έχει πει λέξη για το θέμα αυτό, είπε ότι θέτει βέτο στην Αλβανία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει σχετική δήλωση από κανέναν Ευρωπαίο αξιωματούχο. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική υποτιθέμενη επίδειξη δύναμης ήταν η πρόκληση μιας τεχνητής κρίσης με την ελπίδα ότι μέχρι τον Ιανουάριο θα πιεστεί ο Ράμα και θα αντιμετωπιστεί το θέμα Μπελέρη. Αλλά η προφυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου είναι μόνο η μία πτυχή της υπόθεσης γιατί η μεγάλη εικόνα είναι τα δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας και το περιουσιακό. Αυτά δεν τα έθιξε καν ο πρωθυπουργός.
Πέραν αυτών να υπενθυμίσουμε ότι αποτελεί νεκρό γράμμα η συμφωνία για παραπομπή στη Χάγη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση -προτροπή του Αλβανού πρωθυπουργού με αποδέκτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η υπόθεση Μπελέρη είναι διμερές πρόβλημα και όχι ευρωπαικό. Δηλαδή να τα βρουν μεταξύ τους. Γραμμή Ερντογάν δηλαδή. Ωστόσο , ο σεβασμός του κράτους δικαίου δεν είναι διμερές πρόβλημα. Οι ΗΠΑ και πολλά ευρωπαικά κράτη έχουν αναμιχθεί σοβαρά στα εσωτερικά της Αλβανίας για να γίνουν βήματα ως προς τον σεβασμό των κανόνων του κράτους δικαίου γι αυτό και αγνόησαν την Αθήνα . Ταυτόχρονα όμως επιτρέπουν στον Όρμπαν να τους καταπατά, με συνέπεια η ίδια η αξιοπιστία της ΕΕ να δοκιμάζεται.
Η αποκάλυψη όμως του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι δικαστικές αρχές στην Αλβανία, δείχνουν ότι δεν υπάρχει ίχνος ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, οπότε φυσικά και είναι ευρωπαικό θέμα.

Τα δύσκολα για τον Μητσοτάκη

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση βρίσκεται στη μέση μιας διπλής πιεστικής κατάστασης και ζυγίζει τις συνέπειες των αποφάσεών της, όσον αφορά την προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ. Από τη μία πλευρά νοιώθει την έντονη λαική δυσαρέσκεια από την αλαζονεία του Έντι Ράμα και την συνεχιζόμενη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, από την άλλη όμως δέχεται σφοδρές πιέσεις από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία να υποχωρήσει . Ο Αλβανός πρωθυπουργός φέρεται να είναι σίγουρος ότι η Αθήνα θα υποχωρήσει.  Οι εξελίξεις του Ιανουαρίου, θα επηρεάσουν σοβαρά το μέλλον των σχέσεων με την Αλβανία.

Αν ο Μητσοτάκης υποχωρήσει  και πάλι θα δεχθεί σφοδρές επιθέσεις και από την αντιπολίτευση και από την ακροδεξιά της πτέρυγα.  Ωστόσο είναι προφανές πως οι σχέσεις με την Αλβανία  θα δοκιμαστούν έντονα ανεξάρτητα από την απόφαση που θα ληφθεί και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην χαώδη εξωτερική πολιτική. Δηλώσεις αλληλεγγύης και φιλίας ,  αγκαλιές, ακόμη και έκθεση ζωγραφικής με κρατικό χρήμα για τον Έντι Ράμα και μετά ένταση. Από τη μια ο Μητσοτάκης αποκλείει τον Ράμα από το δείπνο της Αθήνας με άλλους βαλκάνιους ηγέτες πριν μερικούς μήνες, από την άλλη πραγματοποιεί  περιοδεία μαζί του στη μειονότητα.
Τα πιο δύσκολα μάλλον είναι μπροστά μας…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης