Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
06/12/2023 | 08:59
Militaire News

Γιατί μόνο οι ΑΣΣΥ κύριε Κεφαλογιάννη;

Γιατί μόνο οι ΑΣΣΥ κύριε Κεφαλογιάννη;
Φωτογραφία ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Μεγάλη κίνηση έχει η αλληλογραφία του ΥΦΕΘΑ Ιωάννη Κεφαλογιάννη. Ένας ΕΜΘ  του γράφει:

Αξιότιμε Υφυπουργέ Εθνικής Άμυνας κύριε Κεφαλογιάννη,

Απευθύνομαι σε εσάς προσωπικά διότι παρακολουθώ μέσω των δημοσιευμάτων την ευαισθησία και την ανησυχία που έχετε για τη μόρφωση και για την εκπαίδευση των στελεχών, όλων των βαθμίδων και όλων των προελεύσεων.

Με μεγάλη χαρά διάβασα σε μια πρόσφατη απάντησή σας, η οποία δόθηκε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ότι αναγνωρίζετε την ανάγκη διάκρισης του καταληκτικού βαθμού των αξιωματικών, συγκεκριμένα των ΑΣΣΥ ανάλογα με το επίπεδο μόρφωσής τους και ειδικότερα με το αν είναι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ ή όχι.

Μέσα από αυτή την απάντηση καθίσταται σαφές, ότι επίσης αναγνωρίζετε, πως ο ένας επιπλέον καταληκτικός βαθμός που απονέμεται ως ευεργέτημα στους αξιωματικούς ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ σε σχέση με τους αξιωματικούς ΑΣΣΥ μη πτυχιούχους ΑΕΙ, αποτελεί κίνητρο για τη συνεχή μόρφωση και για τη δια βίου εκπαίδευση των στελεχών.

Κύριε Υφυπουργέ, δεν ξέρω αν το γνωρίζετε προσωπικά, αλλά δυστυχώς αυτή η ευεργετική διάκριση ισχύει μόνο για τους αξιωματικούς ΑΣΣΥ και εξαιρούνται από αυτό το ευεργετικό μέτρο όλοι οι υπόλοιποι αξιωματικοί ΑΣΕΙ, Εθελοντές και ΕΜΘ πτυχιούχοι ΑΕΙ.

Γιατί από αυτό το ευεργετικό μέτρο και το κίνητρο εξαιρούνται όλοι οι αξιωματικοί πτυχιούχοι ΑΕΙ όλων των άλλων προελεύσεων;

Κύριε Υφυπουργέ γνωρίζετε πόσο προβληματική είναι η νομοθεσία για τις μετατάξεις των υπαξιωματικών που έχουν πτυχίο ΑΕΙ; Γνωρίζετε πόσα στελέχη υπαξιωματικοί και αξιωματικοί έχουν πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά χωρίς η υπηρεσία να τα εκμεταλλεύεται και χωρίς να τα ευεργετεί; Εκμεταλλευτείτε το επιστημονικό προσωπικό των στελεχών, χωρίς τις αγκυλώσεις του βαθμού και της προέλευσης.   

Κύριε Υφυπουργέ είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε πως η συνεχής μόρφωση και η δια βίου εκπαίδευση δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των αξιωματικών ΑΣΣΥ ώστε έτσι να αντιμετωπίζεται από την υπηρεσία. Όλοι οι υπαξιωματικοί και οι αξιωματικοί όλων των προελεύσεων που είναι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ, περιμένουν από την υπηρεσία αφενός να εκμεταλλευτεί την επιστημονική τους κατάρτιση και αφετέρου να ευεργετήσει τους κόπους τους. Κάποιο στέλεχος που σπούδασε κάτι με δική του πρωτοβουλία ανυπομονεί να το χρησιμοποιήσει και να εργαστεί πάνω σε αυτό.

Φανταστείτε τα συναισθήματα αδικίας, προσβολής, θλίψης, απογοήτευσης και οργής που δημιουργούνται σε ένα στέλεχος ΑΣΕΙ, Εθελοντή, ή ΕΜΘ που αποφοίτησε από την ίδια σχολή και από το ίδιο τμήμα με ένα στέλεχος ΑΣΣΥ, να βλέπει ότι για το ίδιο ακριβώς επίτευγμα, ο ίδιος να μην ευεργετείται με έναν επιπλέον βαθμό αλλά ο συνάδελφος του να ευεργετείται.

Τον ίδιο κόπο που έκανε ένας προερχόμενος από ΑΣΣΥ για να αποκτήσει ένα πτυχίο ΑΕΙ, έκανε και ένας προερχόμενος από ΑΣΕΙ, προερχόμενος από Εθελοντής, ή προερχόμενος από ΕΜΘ. Την ίδια υπεραξία απέκτησαν τα στελέχη όταν αξιώθηκαν να αποφοιτήσουν από οποιοδήποτε τμήμα, οποιουδήποτε Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Ας επιβραβευτούν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Τα πτυχία είναι ο κόπος και το «κεφάλαιο» του προσωπικού που πρέπει να τιμηθεί και να εξαργυρωθεί από την υπηρεσία.

Η κατά περίπτωση επιβράβευση του ακαδημαϊκού κριτηρίου και της αριστείας δημιουργεί εντάσεις και απογοητεύσεις μεταξύ του προσωπικού, δεν προάγει την αρχή της ίσης μεταχείρισης και της ισονομίας και ερμηνεύεται ως εξόχως ύποπτη, από το σύνολο των ΑΣΕΙ, Εθελοντών και ΕΜΘ, πτυχιούχων ΑΕΙ που αναίτια και ετσιθελικά εξαιρούνται από το ευεργέτημα.

Κύριε Υφυπουργέ, επιβραβεύστε όλα τα στελέχη που έχουν πτυχίο ΑΕΙ με έναν επιπλέον καταληκτικό βαθμό. Να επιβραβεύονται μόνο οι ΑΣΣΥ ΑΕΙ με έναν επιπλέον καταληκτικό βαθμό, πέρα από τα νομικά ζητήματα που εγείρονται, είναι ανήθικο και σκανδαλώδες.

Κλείνω αυτή την σύντομη επιστολή με μια ελπίδα και μια παράκληση. Η παράκληση είναι να μελετήσετε το θέμα σε βάθος για να καταλάβετε την αδικία που υφίστανται όλοι οι αξιωματικοί των άλλων προελεύσεων, πλην των ΑΣΣΥ, που είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ και δεν απολαμβάνουν την ίδια ακαδημαϊκή αναγνώριση και δεν έχουν το ίδιο βαθμολογικό όφελος από την υπηρεσία. Η ελπίδα είναι ότι θα ασχοληθείτε προσωπικά με το θέμα και ότι θα το λύσετε σε σύντομο χρόνο, σημειώνοντας μια νίκη στη μάχη του αυτονόητου,  τροποποιώντας δικαιότερα το άρθρο 23 του νόμου 3883/10, ώστε όλοι οι αξιωματικοί ανεξαιρέτως, να έχουν το ίδιο κίνητρο για να επιδιώκουν τη συνεχή μόρφωση και να επιζητούν την δια βίου εκπαίδευση.

Με σεβασμό

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης