Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Διεθνή
09/11/2023 | 07:33 (ενημερώθηκε 6 μήνες πριν)
Militaire News

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν «αποθήκη όπλων» την οποία συνδέουν με το Ιράν στη Συρία! 9 νεκροί

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν «αποθήκη όπλων» την οποία συνδέουν με το Ιράν στη Συρία! 9 νεκροί

Για δεύτερη φορά μέσα σε δυο εβδομάδες, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έπληξαν από αέρος «εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων» στη Συρία συνδεόμενη, κατ’ αυτές, με το Ιράν, σε αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στη συριακή και στην ιρακινή επικράτεια.

Οι επιθέσεις εναντίον βάσεων όπου μετασταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Συρία και στο Ιράκ, με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι ΗΠΑ προσφέρουν στρατιωτική υποστήριξη στο εβραϊκό κράτος.

«Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν σε νόμιμη άμυνα πλήγμα εναντίον εγκατάστασης στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιείτο από τους Φρουρούς της Επανάστασης και οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς», σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου που υπογράφεται από τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Κατά το δελτίο Τύπου, δυο μαχητικά F-15 έπληξαν «αποθήκη όπλων».

Η επιδρομή έγινε σε «αντίδραση στη σειρά επιθέσεων εναντίον του αμερικανικού (σ.σ. στρατιωτικού) προσωπικού στο Ιράκ και στη Συρία», που η Ουάσιγκτον αποδίδει σε φιλοϊρανικές οργανώσεις.

Ο κ. Όστιν διεμήνυσε πως εάν οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων συνεχιστούν, οι ΗΠΑ είναι «καθ’ όλα έτοιμες» να «λάβουν περαιτέρω αναγκαία μέτρα» για να τα «προστατεύσουν».

«Εννιά άνθρωποι που εργάζονταν για οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν σκοτώθηκαν σε αμερικανικά πλήγματα σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν φιλοϊρανικές οργανώσεις» στη Ντέιρ Εζούρ, είπε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία.

Κατάρριψη drone από τους Χούθι

Το πλήγμα συνοδεύτηκε από «πολύ σαφές μήνυμα» το οποίο εστάλη «μέσω διαφόρων διαύλων» από την Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη, ανέφερε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος. «Και αυτό το μήνυμα στους ιρανούς ηγέτες ήταν: ‘θέλουμε να διατάξετε τις οργανώσεις (σ.σ. που πρόσκεινται σε εσάς) να σταματήσουν να μας επιτίθενται’», διευκρίνισε.

Στο μεταξύ, πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης κατέρριψαν αμερικανικό drone καθώς πετούσε στα ανοικτά της εμπόλεμης χώρας.

Οι Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν κι ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα, ανακοίνωσαν νωρίτερα την κατάρριψη «κατασκοπευτικού» αεροσκάφους των ΗΠΑ που επιχειρούσε στο πλαίσιο της αμερικανικής υποστήριξης στο Ισραήλ.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακή περιοχή υπό ισραηλινό αποκλεισμό, είχε έναυσμα αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Έκτοτε, πάνω από 10.500 Παλαιστίνιοι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Η Ουάσιγκτον προσέφερε άμεσα στρατιωτική υποστήριξη στο Ισραήλ, ωστόσο ανησυχεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, εν μέσω κλίματος οργής στον αραβικό κόσμο για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακο.

Η Ουάσιγκτον διατηρεί ανεπτυγμένους κάπου 900 στρατιωτικούς της στη Συρία και άλλους σχεδόν 2.500 στο Ιράκ στο πλαίσιο επιχειρήσεων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Εξάλλου προχώρησε στην αποστολή ισχυρών αεροναυτικών δυνάμεων στην περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένων αεροπλανοφόρων με τις αρμάδες συνοδείας τους, πυρηνικού υποβρυχίου και άλλων στοιχείων, για λόγους «αποτροπής».

 

Το Ισραήλ δεν επέτρεψε σε κανέναν έξοδο από τη Γάζα

Κανένας παλαιστίνιος τραυματίας, αλλοδαπός ή πολίτης με διπλή υπηκοότητα δεν επιτράπηκε να περάσει χθες Τετάρτη από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο μέσω της διέλευσης στη Ράφα, καθώς οι εσπευσμένες απομακρύνσεις διακόπηκαν για δεύτερη φορά από την 1η Νοεμβρίου, δήλωσε παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Η διέλευση, η μοναδική έξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, παρέμεινε κλειστή εξαιτίας της άρνησης των ισραηλινών αρχών να εγκρίνουν τον κατάλογο των τραυματιών που επρόκειτο να διακομιστούν από τις αρχές της Χαμάς στην αιγυπτιακή επικράτεια, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος αρμόδιος για τις συνοριακές διελεύσεις στον θύλακο.

Το φυλάκιο παρέμεινε επίσης κλειστό την 3η και την 4η Νοεμβρίου, για τον ίδιο λόγο.

Όπως και την προηγουμένη, δημοσιογράφος του AFP είδε χθες το πρωί πολύ κόσμο να συρρέει στην περιοχή όπου βρίσκεται η διέλευση, με την ελπίδα πως θα κατάφερνε να περάσει στην Αίγυπτο.

«Η κατάσταση στη Γάζα είναι φρικιαστική», εξήγησε ο Μάζεν Ντανάφ, ένας από τους ανθρώπους που πήγαν στην περιοχή, ο οποίος έχει εκτός από την παλαιστινιακή και τη γερμανική υπηκοότητα. «Δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, καύσιμα, τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», εξήγησε.

Η διέλευση στη Ράφα άνοιξε ξανά την 1η Νοεμβρίου, προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα που αποκλείστηκαν στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο, ο οποίος πολιορκείται και σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό σε αντίποινα για την επίθεση μαχητών της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου.

Έπειτα από τρεις ημέρες που παρέμεινε ανοικτό, επιτρέποντας τη διακομιδή δεκάδων παλαιστινίων τραυματιών και τη φυγή εκατοντάδων κατόχων ξένων διαβατηρίων, η Χαμάς έκλεισε το φυλάκιο για δυο ημέρες, προτού το ανοίξει ξανά.

Πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς είχαν εξηγήσει πως το Ισραήλ αρνήθηκε να διακομιστούν στην Αίγυπτο πολλοί τραυματίες τα ονόματα των οποίων περιέχονταν σε κατάλογο που διαβιβάστηκε στις αιγυπτιακές αρχές.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως την 3η Νοεμβρίου έπληξε ασθενοφόρο μπροστά στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας. Υποστήριξε πως το «χρησιμοποιούσε πυρήνας τρομοκρατών της Χαμάς». Ο βομβαρδισμός αυτός είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 60, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Το όχημα που μετατράπηκε σε στόχο ήταν μέρος οχηματοπομπής ασθενοφόρων που ετοιμαζόταν να διακομίσει τραυματίες στη διέλευση στη Ράφα ώστε να μεταφερθούν από εκεί σε αιγυπτιακά νοσοκομεία, πρόσθεσε το υπουργείο Υγείας.

ΦΩΤΟ EPA/MOHAMMED SABER

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης