Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
25/09/2023 | 18:59 (ενημερώθηκε 7 μήνες πριν)
Militaire News

Στον Καναδά τίμησαν αξιωματικό των SS και μετά ζήτησαν συγγνώμη!

Στον Καναδά τίμησαν αξιωματικό των SS και μετά ζήτησαν συγγνώμη!

Ο πρόεδρος της καναδικής Βουλής των Κοινοτήτων ζήτησε συγγνώμη, επειδή υπέπεσε στο ολίσθημα να επαινέσει έναν βετεράνο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου… ο οποίος πολέμησε στο πλευρό των Ναζί.

Δύο ημέρες νωρίτερα, ο Άντονι Ρότα είχε πλέξει το εγκώμιο του 98χρονου Γιάροσλαβ Χούνκα, αποκαλώντας τον «ουκρανό ήρωα», ενώπιον της καναδικής βουλής.

Το εβραϊκό Κέντρο Φίλων Σιμόν Βίζενταλ αποκάλυψε όμως αργότερα ότι ο Χούνκα ήταν μέλος της 14ης Μεραρχίας Εθελοντών των Waffen SS και αξίωσε από τον πρόεδρο της καναδικής βουλής να ζητήσει συγγνώμη.

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Άντονι Ρότα ανέλαβε την ευθύνη για την «παράβλεψη», υπογραμμίζοντας πως η πρωτοβουλία ανήκε εξ ολοκλήρου στον ίδιο. «Ακολούθως έλαβα περισσότερες πληροφορίες που με κάνουν να μετανιώνω για την απόφασή μου», υπογράμμισε και ζήτησε συγγνώμη από τις εβραϊκές κοινότητες.

Όλα συνέβησαν κατά την επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ευχαρίστησε τον Καναδά για τη βοήθειά του στον πόλεμο της χώρας του με τους ρώσους εισβολείς. Μετά την ομιλία που εκφώνησε ο Ζελένσκι στην καναδική βουλή, ο Ρότα επαίνεσε τον 98χρονο Γιάροσλαβ Χούνκα, τον οποίο χειροκρότησαν όρθιοι οι παρευρισκόμενοι.

«Σε μια εποχή αυξανόμενου αντισημιτισμού και διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό να βλέπεις τους βουλευτές του Καναδά να χειροκροτούν όρθιοι κάποιον που ήταν μέλος μονάδας των Waffen-SS, μιας ναζιστικής στρατιωτικής οργάνωσης που ήταν υπεύθυνη για δολοφονίες Εβραίων και άλλων», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Κυριακή το Κέντρο Φίλων Σιμόν Βίζενταλ. «Πρέπει να δοθεί μια εξήγηση για το πώς αυτός ο άνθρωπος εισήλθε στην ιερή αίθουσα του καναδικού κοινοβουλίου, έτυχε αναγνώρισης από τον πρόεδρο της Βουλής και χειροκροτήθηκε», συμπληρώνει.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Καναδά Όλεγκ Στεπάνοφ προανήγγειλε πως θα στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και στο καναδικό υπουργείο Εξωτερικών. «Όπως είναι φυσικό, θα απαιτήσουμε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση του Καναδά», τόνισε.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης