Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
24/09/2023 | 23:03
Militaire News

Κόσοβο: “Υπό έλεγχο” το μοναστήρι όπου είχαν ταμπουρωθεί ένοπλοι 

Κόσοβο:

Οι δυνάμεις της τάξης του Κοσόβου ανέκτησαν σήμερα τον έλεγχο ενός μοναστηριού, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου σχεδόν τριάντα ένοπλοι άνδρες είχαν ταμπουρωθεί για αρκετές ώρες, μετά το θάνατο ενός αστυνομικού τη νύχτα, ο οποίος αναζωπύρωσε τις εντάσεις μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου. “Ανακτήσαμε τον έλεγχο αυτής της περιοχής, έπειτα από αρκετές μάχες”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τζελάλ Σβέκλα σε συνέντευξη Τύπου.

Τρεις μεταξύ των δραστών της επίθεσης σκοτώθηκαν, διευκρίνισε ο υπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης τη σύλληψη δύο ανδρών, τραυματιών, που φορούσαν “στολή”, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία, και άλλων τεσσάρων που πρόσφεραν υποστήριξη στην ομάδα. Οι τελευταίοι συνελήφθησαν έξω από την περίμετρο του μοναστηριού. Νωρίτερα, η αστυνομία είχε διευκρινίσει ότι τέσσερις πολίτες “συνελήφθησαν έχοντας στην κατοχή τους εργαλεία ραδιοεπικοινωνίας” και ότι κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων και πυρομαχικών. Οι ένοπλοι είχαν ταμπουρωθεί από το μεσημέρι στο μοναστήρι του Μπάνισκο και ήταν περικυκλωμένοι από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ομάδα προσκυνητών από το Νόβι Σαντ της Σερβίας βρισκόταν μέσα στο μοναστήρι όταν αυτοί οι μασκοφόροι άνδρες “εισέβαλαν σε αυτό με θωρακισμένο όχημα και παραβίασαν την πύλη”, σύμφωνα με την επισκοπή.

Αλεξάνταρ Βούτσιτς: Καμία εμπλοκή δεν έχει η Σερβία στα ένοπλα επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς καταδίκασε την δολοφονία του αστυνομικού στο χωριό Μπάνισκο στο βόρειο Κόσοβο. «Δεν θέλω να δικαιολογήσω τη δολοφονία ενός Αλβανού αστυνομικού, ούτε είναι δυνατόν να τη δικαιολογήσω. Αυτή η πράξη είναι απολύτως καταδικαστέα», τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι. Δήλωσε ότι η σημερινή  ημέρα ήταν η δυσκολότερη για την Σερβία από το 2004 και το πογκρόμ κατά του σερβικού πληθυσμού και το 2008 όταν το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία.

Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι ο σερβικός στρατός και η αστυνομία δεν είχαν καμία σχέση με τα επεισόδια ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι ότι με την απόδοση ευθυνών στο Βελιγράδι προσπαθεί να δικαιολογήσει την επιβολή καθεστώτος βίας στο βόρειο Κόσοβο. «Ήθελαν απλώς να ρίξουν την ευθύνη στο Βελιγράδι και να δείξουν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να επιτίθενται σε πολίτες στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Για τους ένοπλους Σέρβους δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, ανέφερε ότι πρόκειται «για κάποιους  Σέρβους από το Κόσοβο που εξεγέρθηκαν», τονίζοντας ότι δεν εξοπλίστηκαν ούτε έλαβαν στολές από την Σερβία. Ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι καμία εμπλοκή δεν είχε ούτε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας λέγοντας ότι οι ένοπλοι Σέρβοι κατέφυγαν στην Μονή στο Μπάνισκο γιατί είχαν τραυματίες και ζήτησαν βοήθεια.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης