Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
14/09/2023 | 08:53
Militaire News

Η Ιαπωνία ανησυχεί για την αμυντική συνεργασία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

Η Ιαπωνία ανησυχεί για την αμυντική συνεργασία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

Η Ιαπωνία υπογράμμισε σήμερα τον κίνδυνο «να παραβιασθούν» οι κυρώσεις του ΟΗΕ για τον εξοπλισμό της Βόρειας Κορέας μετά τη συνάντηση χθες, Τετάρτη, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Παρακολουθουμε (σ.σ.: τις συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και την Πιονγκγιάνγκ) με ανησυχία», κυρίως επειδή υπάρχει «η δυνατότητα αυτό να καταλήξει σε παραβίαση της απαγόρευσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών των συναλλαγών με τη Βόρεια Κορέα που συνδέονται με τα όπλα», δήλωσε η νέα υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάουα.

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας συναντήθηκαν χθες, Τετάρτη, στο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι, στη ρωσική Άπω Ανατολή, για να ενισχύσουν τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες τους.

Ο Πούτιν έκανε λόγο στους δημοσιογράφους για «προοπτικές» στρατιωτικής συνεργασίας με την Πιονγκγιάνγκ, παρά τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας εξαιτίας των πυρηνικών προγραμμάτων της και των πυραύλων που αναπτύσσει.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ήδη την ανησυχία τους για την αμυντική σχέση που φαίνεται να δημιουργείται ανάμεσα στις δύο χώρες και προειδοποίησαν πως δεν θα διστάσουν να επιβάλουν νεές κυρώσεις εναντίον της Πιονγκγιάνγκ και της Μόσχας, εφόσον χρειαστεί.

Η Ουάσινγκτον εκφράζει επίσης φόβους για μια ενδεχόμενη συμφωνία για παραδόσεις βορειοκορεατικού στρατιωτικού υλικού στη Ρωσία για να στηρίξει την πολεμική προσπάθειά της στην Ουκρανία, παρόλο που στο στάδιο αυτό δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το θέμα αυτό από τη Μόσχα και την Πιονγκγιάνγκ.

Η Καμικάουα, η οποία διορίσθηκε χθες επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας με την ευκαιρία ενός ευρύ κυβερνητικού ανασχηματισμού, επανέλαβε πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» και πως η Ιαπωνία έχει ζητήσει από τις τρίτες χώρες να μην παρέχουν οποιαδήποτε υποστήριξη στις ρωσικές δυνάμεις στη σύγκρουση αυτή.

Η Καμικάουα υπενθύμισε επίσης πως η Ιαπωνία έχει «πολυάριθμα προβλήματα και ανησυχίες» σχετικά με την Κίνα, ενώ εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία οι δύο χώρες να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν μαζί «εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις».

Η ίδια κάλεσε το Πεκίνο να συμπεριφερθεί «με υπεύθυνο τρόπο» σε σχέση με την απόρριψη στη θάλασσα του νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι (βορειοανατολική Ιαπωνία), η οποία άρχισε στα τέλη Αυγούστου.

Η Ιαπωνία είχε αντιδράσει αμέσως αναστέλλοντας όλες τις εισαγωγές ιαπωνικών θαλάσσιων προϊόντων παρά τις εγγυήσεις για την ασφάλεια της επιχείρησης που έδωσαν η Ιαπωνία και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) που επιβλέπει τη διαδικασία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης