Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
28/08/2023 | 19:19
Militaire News

Έβρος-Ροδόπη στις φλόγες για δέκατη ημέρα! Αναζωπυρώσεις και αποζημιώσεις

Έβρος-Ροδόπη στις φλόγες για δέκατη ημέρα! Αναζωπυρώσεις και αποζημιώσεις
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟ)

Αναζωπυρώσεις σε Έβρο και Ροδόπη αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Συνολικά βρίσκονται αντιμέτωπες με 74 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, την ώρα που το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 27 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

• Στον Έβρο, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Λευκίμμη, Λεπτοκαρυά και Τρείς Βρύσες. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα η Κύπρος με δύο αεροσκάφη, η Τσεχία με 16 πυροσβέστες και 3 οχήματα, η Σλοβακία με 39 πυροσβέστες και 8 οχήματα και η Σερβία με είκοσι 28 πυροσβέστες.

• Στη Ροδόπη, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Κασσιτερά και Κίρκη. Συνδρομή παρέχουν 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία.

• Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν διάσπαρτες ενεργές καύσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής

• Στη Βοιωτία αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στον ορεινό όγκο των περιοχών Στείρι και Κυριάκι.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των περιφερειών.

Την καταστροφή που όπως φάνηκε δεν έκανε τίποτα για να την προλάβει η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με τη γνωστή συνταγή: αποζημιώσεις. Το «κυβερνητικό κλιμάκιο» που βρέθηκε στον Έβρο με επικεφαλής τον Μάκη Βορίδη αυτό είπε:

«Οι συνάδελφοί μου στην κυβέρνηση θα ανακοινώσουν το θεσμικό πλαίσιο και θα εξηγήσουν τις ενέργειες που έχουν ξεκινήσει προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν οι ζημιές οι οποίες έχουν γίνει εδώ από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Προφανώς οι αποζημιώσεις θα κινηθούν σε επίπεδα στα οποία θα καλυφθούν οι υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί σε οικίες, επομένως στον αστικό ιστό, ζημιές που έχουν γίνει στις καλλιέργειες, ζημιές που έχουν γίνει στη μελισσοκομία, στην κτηνοτροφία και ζημιές που αφορούν το ζωικό κεφάλαιο. Προφανώς υπάρχουν ζητήματα ενισχύσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου έχουμε ζημιές αλλά και μέτρα προληπτικά τα οποία πρέπει να λάβουμε για την αντιμετώπιση και υποδομών που επλήγησαν αλλά και προκειμένου να θωρακίσουμε περαιτέρω την ανθεκτικότητα σε διάφορα ενδεχομένως φαινόμενα τα οποία θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης