Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
27/08/2023 | 10:49
Militaire News

Δύο μήνες κυβερνητικού Βατερλό και αντί για λύσεις και σοβαρότητα σκέφτονται…ανασχηματισμό!

Δύο μήνες κυβερνητικού Βατερλό και αντί για λύσεις και σοβαρότητα σκέφτονται...ανασχηματισμό!
Φωτογραφία ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Φωτογραφία ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Δυο μήνες μετά από τον εκλογικό θρίαμβο του κ.Μητσοτάκη ακόμη και πολίτες που τον ψήφισαν προφανώς θα προβληματίζονται για την επιλογή τους. Η εικόνα διάλυσης του κράτους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το χιλιοειπωμένο επιχείρημα πολλών κυβερνήσεων ότι «παρέλαβαν καμμένη γη». Ο κ.Μητσοτάκης παρέλαβε …επιτελικό κράτος από τον εαυτό του και είναι βέβαιο ότι θα παραδώσει καμμένη γη, κυριολεκτικά.

Οι πρώτες 60 ημέρες της κυβέρνησης είναι ένα Βατερλό και τα δύσκολα ακόμη δεν έχουν προκύψει. Τα ελληνοτουρκικά έρχονται και όπως φαίνεται ο κ.Μητσοτάκης έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των «συμμάχων» για τον «διάλογο» με την Τουρκία. Ακόμη πιο περίπλοκη θα είναι η κατάσταση στην οικονομία…Η πολιτική του «πάρτε επιδόματα» είναι αμφίβολο ότι μπορεί να συνεχιστεί.

Επιπλέον όπως γράψαμε από το πρώτο 24ωρο μετά από τις εκλογές, η συντριβή της αντιπολίτευσης και η πολιτική της ανυπαρξία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα   δεν θα αποτελέσει και πολύ καιρό πλεονέκτημα για τον κ.Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του. Αντιθέτως η άποψη ότι «παίζει μόνος του και τα έχει κάνει θάλασσα» έχει αρχίσει να κυριαρχεί και αν η εικόνα διάλυσης συνεχιστεί είναι θέμα χρόνου να καταρριφθεί και το επιχείρημα ότι η ΝΔ ψηφίστηκε ως το «μικρότερο κακό». Οι πρώτες 60 ημέρες της ΝΔ στην κυβέρνηση τρομάζουν  για το πως θα διαχειριστεί τις αναπόφευκτες κρίσεις που έρχονται.

Τι σκέφτεται να κάνει ο κ.Μητσοτάκης; Όπως γράφει το omegapress.gr  θα κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα: θα διαχειριστεί τα μαύρα χάλια της κυβέρνησης με επικοινωνία και ίσως έναν ανασχηματισμό!

Γράφει το omegapress.gr :

Αντί αυτοκριτικής , η κυβέρνηση προτιμά να επαναλάβει το γνωστό και αποτυχημένο παιχνίδι των εντυπώσεων, με μια παλιά συνταγή για κάθε πολιτική χρήση και αντίδοτο σε κάθε κρίση.
Πριν καν σβήσουν οι φωτιές , το Μέγαρο Μαξίμου διοχέτευσε στα ΜΜΕ πληροφορίες για επικείμενο ανασχηματισμό , με πρώτο στην λίστα τον Βασίλη Κικίλια. Να θυμίσουμε ότι ο αποτυχημένος ως υπουργός υγείας Κικίλιας μετατέθηκε στο υπουργείο τουρισμού και μετά τις εκλογές στην Πολιτική Προστασία. Η περίπτωσή του, αλλά και άλλων υπουργών που απλά αλλάζουν χαρτοφυλάκιο, θυμίζουν το γνωστό rotation των προπονητών.

Μόνο που οι προπονητές το κάνουν για να ξεκουράζουν τους καλούς παίχτες, ώστε να είναι έτοιμοι για τους μεγάλους και δύσκολους αγώνες και μετά από ήττα αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη, δεν την χρεώνουν στους παίχτες. Ο Μητσοτάκης κάνει ακριβώς το αντίθετο.  Ακόμη και με την υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια, κάλεσε τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και των μεγάλων ομάδων για να τους ζητήσει συνεργασία. Πέραν αυτών είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα δυσλειτουργικός και στους ανασχηματισμούς καθώς ισχυρά συμφέροντα θέλουν τους “δικούς” τους εντός της κυβέρνησης.  Η κυβέρνηση ξεμένει από ενέργεια, οπότε τις επόμενες ημέρες θα γίνει … της διαπλοκής το κάγκελος…

Ο σχηματισμός των κυβερνήσεών του και οι ανασχηματισμοί επιβεβαιώνουν την διαχρονική δυσλειτουργικότητα του ιδίου  του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Επιτελικού Κράτους. Και κυρίως οι δυσκολίες του πρωθυπουργού να αποφασίζει γιατί πιέζεται από διάφορα συμφέροντα , με αποτέλεσμα να καθίσταται  το όλο εγχείρημα στόχος ειρωνικών , καυστικών σχολίων και αυτό θα επιβεβαιωθεί και τώρα. Με απλά λόγια έχουμε έναν κύκλο: σοβαρά προβλήματα, όπως υποκλοπές, απευθείας αναθέσεις, πυρκαγιές, ΕΣΥ, δεν επιλύονται. Ακολουθεί η κατακραυγή και ο πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να δείξει ότι παίρνει το μήνυμα, κάνοντας αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα .

Διαρκείς ελιγμοί

Από το 2019 μέχρι σήμερα, έχει αποδειχθεί ότι κανένας ανασχηματισμός δεν λειτούργησε, καμία αλλαγή δεν άλλαξε ούτε την πορεία, ούτε την πολιτική της κυβέρνησης. Αντίθετα, μετά από κάθε αλλαγή, γίνεται πιο ανάλγητη, γιατί η κεντρική πολιτική κατεύθυνση , είναι μια άκαμπτη αντκοινωνική πολιτική, που υπακούει μόνο σε συμφέροντα.  Αυτό επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο μέσα από το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που έδωσε ο Άδωνης Γεωργιάδης για διαβούλευση. Κράτος εργοδοτών , ισοπέδωση δικαιωμάτων, ισοπέδωση και της ζωή των εργαζομένων.
Το νομοσχέδιο για τις νέες εργασιακές σχέσεις είναι ίσως το καλύτερο όπλο για την προοδευτική αντιπολίτευση ενόψει των ευρωεκλογών. Αυτές οι πολιτικές εκπορεύονται από την ΕΕ,  τα κράτη τις προσαρμόζουν στην δική τους λογική ξεφεύγοντας από το περιεχόμενο της οδηγίας, με συνέπεια να έχουμε ένα εργασιακό κολαστήριο. Η ΕΕ έχει υποταχθεί πλήρως στα λόμπι , οπότε το αίτημα για διπλή αλλαγή, και στην Ελλάδα και στην ΕΕ, είναι πιο επίκαιρο σήμερα.

Ενόψει λοιπόν της συζήτησης στη βουλή για τις πυρκαγιές, ο πρωθυπουργός αντιλαμβανόμενος ότι δεν υπάρχει τίποτα υπέρ του, προσπαθεί να ελιχθεί προωθώντας μια νέα ατζέντα. Σίγουρα , όπως κάνει πάντα θα υποσχεθεί για εκατοστή φορά επανίδρυση του κράτους, αντιμετώπιση κάθε παθογένειας και μελλοντική ευημερία. Μόνο που είναι ήδη ορατό, πως η μεγαλύτερη παθογένεια είναι ο ίδιος και η πολιτική του. Το ξέρει , γνωρίζει επίσης πως η φθορά της κυβέρνησης και του ιδίου είναι μεγάλη και θα προσπαθήσει με νέους ελιγμούς, ανασχηματισμό και υποσχέσεις να ξεπεράσει αυτή την περίοδο. Στην συνέχεια και από Σεπτέμβριο θα επαναφέρει στο προσκήνιο τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, μιας και δρομολογούνται οι συνομιλίες με την Τουρκία.
Οι δυνατότητες της κυβέρνησης είναι μεγάλες καθώς δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Υπάρχει όμως η κοινωνία. Ο Μητσοτάκης δεν ανησυχεί ακόμη για την αντιπολίτευση, περιμένει την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για να εκτιμήσει την κατάσταση πολιτικά. Κοινωνικά όμως ξέρει ότι έχει φθίνουσα πορεία.
Και πλέον κρίνεται …

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης