Υποστηριξε το militaire
Άποψη
23/07/2023 | 00:10
Militaire News

Πύρινος όλεθρος στη Ρόδο! Τι γράφουν οι επιστήμονες του meteo

Πύρινος όλεθρος στη Ρόδο! Τι γράφουν οι επιστήμονες του meteo
Για τέταρτη μέρα η μεγάλη πυρκαγιά στην Ρόδο, μαίνεται ανεξέλεγκτη, στιγμιότυπα από τις περιοχές Κιοτάρι, Λάρδος, Γλύστρα, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 (ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ /EUROKINISSI)

To meteo.gr με  άρθρο που υπογράφουν οι  Θ.Μ. Γιάνναρος, Γ. Παπαβασιλείου, Γ. Κύρος, Κ. Λαγουβάρδος, αναφέρονται στην τεράστια καταστροφή της Ρόδου από τις φωτιές.

Το άρθρο:

Η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη για 5η συνεχή ημέρα στο νησί της Ρόδου σήμερα εξερράγη, εκδηλώνοντας ακραία συμπεριφορά. Χαρακτηριστικά, στο παρακάτω βίντεο που τράβηξε ο Giorgos Despotakis φαίνεται η δημιουργία πυροστροβίλου στην κορυφή ενός λόφου. Σε αυτό το βίντεο καταγράφεται ο στροβιλισμός του αέρα που παρασύρει τις φλόγες, ενώ διακρίνονται επίσης οι φλόγες χαμηλότερα στο λόφο να κατευθύνονται προς το σημείο δημιουργίας του πυροστροβίλου.

Στην επόμενη οπτική δορυφορική εικόνα του METEOSAT-11 αποτυπώνεται, νωρίτερα το μεσημέρι (22.07.2023, 15:20), η μεταφορά του πυκνού καπνού από τους Β/ΒΔ ανέμους, χαρακτηριστικό δείγμα της έντονης καύσης λόγω των πολύ ξηρών και θερμών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

H παρακάτω ομάδα χαρτών αναδεικνύει τους λόγους της σημερινής της έκρηξης. Εκτιμώμενη ευφλεκτότητα, ταχύτητα εξάπλωσης, θερμική ένταση και δυσκολία ελέγχου ήταν σήμερα στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας. Η παραπάνω πληροφορία εξάγεται από τον υπολογισμό του Καναδικού Συστήματος Πυρομετεωρολογικών Δεικτών (προσαρμοσμένο στο πυρικό περιβάλλον της Ελλάδας) με βάση τις μετρήσεις των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμώντης μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ). Αυτή ακριβώς η επιτήρηση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την ενίσχυση της ετοιμότητας της χώρας μας, μέσα από την υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων εργαλείων και υπηρεσιών και την αξιοποίηση επιστημονικής γνώσης αιχμής.

 

Εικόνα 2. Εκτιμώμενη ευφλεκτότητα, ταχύτητα εξάπλωσης, θερμική ένταση και δυσκολία ελέγχου δασικών πυρκαγιών το Σάββατο 22 Ιουλίου 2023. Επισημαίνεται με μεγένθυνση η περιοχή της Ρόδου.

Τέλος, με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία της Πυρομετεωρολογικής Ομάδας FLAME του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ (Εικόνες 3, 4), αναμένεται πρόσκαιρη και μερική βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών λόγω της σχετικής εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 9-10%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι από τις πρώτες πρωινές ώρες εώς τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 23.07.2023, στο δυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς αναμένεται πρόσκαιρη μεταβολή της διεύθυνσης του ανέμουσε Β/ΒΑ, ενώ μετά τις μεσημβρινές ώρες αναμένουμε εκ νέου στροφή των ανέμων σε Β/ΒΔ διευθύνσεις. Οι πλέον δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένονται κατά τις θερμές ώρες (11:00 – 18:00) της Κυριακής 23.07.2023, οπότε και η ένταση των ανέμων θα αυξηθεί με την ευφλεκτότητα να είναι εξαιρετικά υψηλή (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 7%).

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης