Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Ο κ.Μητσοτάκης θέλει να βλέπει το ποτήρι των ελληνοτουρκικών μισογεμάτο και αναμένει να δει τον Ερντογάν

Ο κ.Μητσοτάκης θέλει να βλέπει το ποτήρι των ελληνοτουρκικών μισογεμάτο και αναμένει να δει τον Ερντογάν
Φωτογραφία EUROKINISSI

Φωτογραφία EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε στο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού υποστηρίζοντας ότι «η επιτυχία της ελληνικής φύλαξης των συνόρων είναι ότι πολύ λιγότερες βάρκες φεύγουν από την Τουρκία. Πολλοί λιγότεροι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο σε σχέση με την περίοδο 2015-2019 γιατί λιγότερες βάρκες έφυγαν. Υπάρχει γενική αναγνώριση ότι πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο στο θέμα των εξωτερικών συνόρων και σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε η επιστολή της προέδρου της Κομισιόν την οποία προσυπογράφω”.

Δηλαδή ο κ.Μητσοτάκης πιστεύει ότι οι μειωμένες ροές στο Αιγαίο αποδίδονται μόνο στην «καλύτερη φύλαξη των συνόρων». Πάντως οι αριθμοί το τελευταίο διάστημα άλλα δείχνουν. Όσο για την συσχέτιση ακόμη κα νεκρών με κυβερνητικές θητείες, τη δική του και των «προηγούμενων» θα τη χαραακτηρίζαμε τουλάχιστον ατυχή…

Τι είπε γι Ερντογάν

Για τα ελληνοτουρκικά και ενόψει της συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: “Είναι η πρώτη συνάντησή μας μετά την επανεκλογή και των δυο μας. Είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο και να χαράξουμε μονοπάτι επαναπροσέγγισης χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές. Υπήρξε μια παράγραφος για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας την οποία η Ελλάδα στήριξε. Υπήρξε και μία παράγραφος για το ζήτημα του κυπριακού. Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές ώστε να αποτρέπουμε βάρκες να φεύγουν. Η ΕΕ έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα για να στηρίξει την Τουρκία στο μεταναστευτικό και ενδεχομένως να ξοδέψει και άλλα. Μπορούμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος αρκεί να το θέλει και η ίδια”.
Σε επόμενη ερώτηση για την ευρωπαϊκή συζήτηση για τα ευρωτουρκικά και για το αν η frontex εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής των δραστηριοτήτων ανέφερε: “Είχαμε σταθερά καλή συνεργασία με τη frontex. Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου καθόλου το ζήτημα  που αναφέρετε. Έχουμε κοινή αποστολή την προστασία των συνόρων και να σώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα. Δεν είναι ΜΚΟ.”

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης