Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
25/06/2023 | 15:20 (ενημερώθηκε 10 μήνες πριν)
Militaire News

Όλα τα υποψήφια κόμματα στις Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές Ιουνίου 2023

Όλα τα υποψήφια κόμματα στις Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές Ιουνίου 2023
Στιγμιότυπο από την εκλογική διαδικασία σε εκλογικό τμήμα της Αθήνας, Κυριακή 21 Μαΐου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Εθνικές Βουλευτικές Εκλογές 2023 σήμερα Κυριακή 25 Ιουνίου. Ποια είναι τα κόμματα που έβαλαν υποψηιότητα, πώς ψηφίζουμε, μέχρι ποια ώρα, τι ώρα βγαίνουν τα exit polls και τα επίσημα αποτελέσματα από το Υπουργείου Εσωτερικών. Αναλυτικά όλες οι πληροφορίες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Εκλογές Ιουνίου 2023 – Όλα τα κόμματα και οι υποψήφιοι

Με την απόφαση της Α1 Ολομέλειας του Πολιτικού Τμήματος, που εκδόθηκε στις 8 Ιουνίου, σε αυτές τις εκλογές συμμετέχουν 26 κόμματα, 4 συνασπισμοί κομμάτων και 2 μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Αυτά είναι τα εξής:

Πολιτικά κόμματα

1) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΚΕ)

2) ΑΝΤΑΡΣΥΑ

3) ΟΚΔΕ

4) ΚΚΕ (μ-λ)

5) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

6) ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ – ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

7) ΜΕΡΑ25

8) ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

9) ΣΥΡΙΖΑ

10) ΝΙΚΗ

11) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

12) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

13) Μ-Λ ΚΚΕ

14) ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – Τ.Ρ.Α.Μ.Π.

15) ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

16) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

17) ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ

18) ΟΑΚΚΕ

19) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

20) ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ.)

21) ΟΡΑΜΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

22) ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ

23) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

24) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ

25) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

26) ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΝ ΤΩ ΟΛΟΝ

Συνασπισμοί κομμάτων

1) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

2) ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

3) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΜΩΒ

4) ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

Μεμονωμένοι ανεξάρτητοι

1) ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

2) ΣΠΕΝΤΖΑΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΠΟΘΥΤΗ 1978 – ΤΡΙΓΩΝΟ ΒΕΡΜΟΥΔΩΝ – UFO – USO EXTRATERRESTIALS – EINSTEIN – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Πώς ψηφίζουμε στις Εκλογές Ιουνίου 2023 – Χωρίς σταυρό, μόνο λίστα

Μία από τις βασικές διαφοροποιήσεις στις αυριανές εκλογές είναι πως αυτές θα γίνουν με λίστα, η οποία καταρτίστηκε με απόφαση του εκάστοτε συνδυασμού, και όχι με σταυροδοσία όπως συνέβη στις κάλπες της 21ης Μαΐου.

LIVE Αποτελέσματα Εθνικών Βουλευτικών Εκλογών Ιουνίου 2023 από το ΥΠΕΣ

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2, 3, 98, 99 και 100 του Π.Δ. 26/2012, σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί σειράς καταλήψεως εδρών (λίστα) του Π.Δ. 152/1985, καθώς οι γενικές βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 διενεργούνται µέσα σε 18 μήνες από τις προηγούµενες.

Ως εκ τούτου, οι 285 βουλευτές εκλέγονται με τη σειρά με την οποία έχουν περιληφθεί στον συνδυασμό που καταρτίστηκε από το κόμμα ή τον συνασπισμό συνεργαζομένων κομμάτων ή τους ανεξάρτητους υποψηφίους και ανακηρύχθηκε από το Α1′ Τμήμα του Αρείου Πάγου, στις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες κατανέμονται οι αντίστοιχες βουλευτικές έδρες. Οι 15 βουλευτές εκλέγονται ενιαίως σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Εκλογές Ιουνίου 2023: Από την απλή στην ενισχυμένη αναλογική

Ακόμα μία διαφοροποίηση σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου είναι πως το αποτέλεσμα των καλπών δεν θα κριθεί με βάση την απλή αναλογική, αλλά την ενισχυμένη αναλογική καθώς τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος που ψηφίστηκε, το Ιανουάριο του 2020, από τους βουλευτές της Ν.Δ. και της Ελληνικής Λύσης.

Ειδικότερα, με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, εάν ένας εκλογικός σχηματισμός λάβει ποσοστό 25%, λαμβάνει αυτόματα το μπόνους εδρών είναι 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες από τις 300 έδρες της Βουλής κατανέμονται αναλογικά ανάμεσα στα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή, εφόσον ισχύει η προϋπόθεση του 3% ως ελάχιστου ποσοστού ώστε να μπορέσει ένας συνδυασμός να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Μάλιστα, το πρώτο κόμμα για κάθε 1% πάνω από το 25% που θα λάβει, θα πάρει και μπόνους 2 έδρών ή, αντίστοιχα, για κάθε επιπλέον 0,5% το μπόνους αυξάνεται κατά μία 1 έδρα με ανώτατο όριο τις 30 έδρες. Αν δεν καταφέρει να φτάσει στο 40% και μείνουν αδιάθετες κάποιες έδρες μπόνους, αυτές θα κατανεμηθούν αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα.

Με την ενισχυμένη αναλογική το πρώτο κόμμα μπορεί να πάρει έως και 50 έδρες ως μπόνους. Οι έδρες μοιράζονται με βάση το τελικό ποσοστό που θα λάβει και μπορούν να φτάσουν τις 50, που είναι και το «ταβάνι» μόνο αν λάβει ποσοστό από 40% και πάνω.

Εκλογές Ιουνίου 2023: Πού και πώς ψηφίζουν οι ετεροδημότες

Όσοι ετεροδημότες ψήφισαν εκεί όπου μένουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ισχύει ακριβώς το ίδιο και για τις δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου. Βέβαια, όσοι έκαναν αίτηση μετά τις 28 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να μεταβούν εκεί όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, καθώς οι αιτήσεις τους δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, μάλιστα, είχε προβεί, τον περασμένο μήνα, και σε διευκρινιστική δήλωση, τονίζοντας το εξής: «Έχει κυκλοφορήσει μία φήμη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δήθεν η προθεσμία εγγραφής στην πλατφόρμα ετεροδημοτών, για συμμετοχή στις επόμενες εκλογές, ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου. Η φήμη αυτή είναι ψευδής και ανυπόστατη. Λαμβάνοντας υπόψη το υποθετικό σενάριο ότι οι προσεχείς εκλογές θα καθοριστούν την 25η Ιουνίου, αυτές θα πραγματοποιηθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυσαν και στις εκλογές της 21ης Μαΐου χωρίς καμία απολύτως μεταβολή (Α’ αναθεώρηση 2023). Πρέπει να γίνει σαφές ότι όποιος υποβάλει αίτηση ετεροδημότη σήμερα, δεν θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει ως ετεροδημότης σε καμία περίπτωση στις προσεχείς εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν».

Με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι ετεροδημότες ψηφίζουν:

Στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα, στα κοινά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής τους (μαζί με τους λοιπούς εκλογείς της περιφέρειας όπου διαμένουν).

Στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές την ίδια μέρα) σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών με εξαίρεση τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Τα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών συστήνονται μόνον για τις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές και διακρίνονται σε:

Μεικτά, όπου στο ίδιο τμήμα ψηφίζουν ετεροδημότες προερχόμενοι από περισσότερες της μιας εκλογικές περιφέρειες.

Αμιγή, όπου στο ίδιο τμήμα ψηφίζουν ετεροδημότες προερχόμενοι από μια εκλογική περιφέρεια.

Ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες, δεν έχει αλλάξει για τις δεύτερες εκλογές (δείτε αμέσως παρακάτω).

Πού ψηφίζω 2023 – Σε ποιο σχολείο

Η πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» είναι ενεργή εδώ και αρκετό καιρό και περιλαμβάνει αλλαγές στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2023 (αφορά κυρίως σε ετεροδημότες). Εκτός από την εκλογική περιφέρεια στην οποία ανήκει, ο ψηφοφόρος μπορεί να δει ακριβώς και το εκλογικό του κέντρο, δηλαδή το σχολείο, όπου θα ασκήσει το δικαίωμα του εκλέγειν.

Αρχικά, για να μάθετε πού ψηφίζετε, θα πρέπει να μπείτε στο gov.gr, επομένως πατήστε ΕΔΩ.

Έπειτα, υπάρχουν δύο τρόποι για να εμφανιστεί το εκλογικό κέντρο. Ο πρώτος τρόπος αφορά σε εκείνους που γνωρίζουν τον εκλογικό τους αριθμό, καθώς θα πρέπει να πληκτρολογήσουν τον εκλογικό αριθμό και το επώνυμό τους. Στη συνέχεια, θα ανοίξει η καρτέλα, με όλα τα προσωπικά τους στοιχεία.

Ο δεύτερος τρόπος δεν περιλαμβάνει τον εκλογικό αριθμό. Έτσι, όσοι επιλέξουν τον δεύτερο τρόπο, θα πρέπει να βάλουν πέντε προσωπικά στοιχεία:

  • Επώνυμο (ολογράφως).
  • Όνομα (είτε ολογράφως είτε τα δύο πρώτα γράμματα).
  • Όνομα πατέρα (είτε ολογράφως είτε τα δύο πρώτα γράμματα).
  • Όνομα μητέρα (είτε ολογράφως είτε τα δύο πρώτα γράμματα).
  • Ημερομηνία γέννησης.
  • Στη νέα καρτέλα που θα ανοίξει, θα βρείτε το σχολείο και τον χάρτη με το ακριβές στίγμα.

Πού ψηφίζω χωρίς είσοδο στο gov.gr

Υπάρχουν δύο γραμμές στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου Εσωτερικών για την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις». Βρίσκεται ήδη σε λειτουργία και μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο στις εξής γραμμές εξυπηρέτησης: 2131361500 και 2131313800. Μάλιστα, το εν λόγω τηλεφωνικό κέντρο λειτουργεί από τις 08:00 έως και τις 20:00, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Εκλογές Ιουνίου 2023: Πότε βγαίνει άκυρο το ψηφοδέλτιο

Προσοχή χρειάζεται την ώρα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, καθώς υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί. Στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών απαριθμούνται τα λάθη που ακυρώνουν ένα ψηφοδέλτιο.

Συγκεκριμένα, οι διατάξεις που προβλέπουν ακυρότητα των ψηφοδελτίων κατά την ψηφοφορία, πρέπει να εφαρμόζονται, μόνο στις περιπτώσεις εκείνες, όπου σαφώς προκύπτουν ελαττώματα που βάσιμα μπορεί να θεωρηθεί ότι οδηγούν στην παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το Π.Δ. 26/2012, ακυρότητα των ψηφοδελτίων υπάρχει:

1) Σε περίπτωση που το ψηφοδέλτιο δεν είναι έντυπο, έστω και μερικά (άρθρο 70 παρ. 3 του Π.Δ. 26/2012).

2) Σε περίπτωση αλλοίωσης του περιεχομένου του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 1 του Π.Δ. 26/2012).

3) Σε περίπτωση που σημειωθούν λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία σε οποιαδήποτε πλευρά του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 2 του Π.Δ. 26/2012).

4) Σε περίπτωση λευκού ψηφοδελτίου με διαγραφές, εγγραφές ή διορθώσεις, που καθιστούν αμφίβολο το περιεχόμενό του (άρθρο 74 παρ. 6 του Π.Δ. 26/2012).

5) Αν λευκό ψηφοδέλτιο δεν έχει την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, την ημερομηνία της εκλογής και τη μονογραφή του οικείου δικαστικού αντιπροσώπου, στην περίπτωση της κατ’ εξαίρεση συνέχισης της ψηφοφορίας με λευκά ψηφοδέλτια (άρθρο 74 παρ. 7 του Π.Δ. 26/2012).

6) Σε περίπτωση που ο φάκελος φέρει σημειωμένα στίγματα, σημεία ή λέξεις, τα οποία θα κριθούν σαν διακριτικά γνωρίσματα, που ολοφάνερα παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας και, συνεπώς, επάγονται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου που περιέχει ο φάκελος (άρθρο 75 παρ. 4 του Π.Δ. 26/2012).

Εκτός από την ακυρότητα των ανωτέρω άρθρων, το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο και στις ακόλουθες περιπτώσεις που ορίζονται περιοριστικά, δηλαδή εάν:

α) Εκτυπώθηκε σε χαρτί που ολοφάνερα διαφέρει στο χρώμα από αυτό που χορηγήθηκε από το Δημόσιο ή με τυπογραφικά στοιχεία πρόδηλα διαφορετικά στο χρώμα από αυτά που γενικά χρησιμοποιήθηκαν.

β) Έχει σχήμα ή διαστάσεις που διαφέρουν φανερά από τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 70.

γ) Δεν είναι ακριβώς σύμφωνο με τους όρους των παρ. 2 – 6 του άρθρου 72, δ) βρεθεί στον ίδιο φάκελο μαζί με ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια του ίδιου ή άλλου συνδυασμού.

δ) Έχει βρεθεί σε φάκελο που δεν πληροί τους όρους των παρ. 1 έως 3 του άρθρου 75 (άρθρο 76 του Π.Δ. 26/2012).

ε) Έχει χρησιμοποιηθεί σε εκλογικό τμήμα άλλης εκλογικής περιφέρειας κι όχι αυτής που αναγράφεται πάνω σε αυτό.

Επιπλέον, κρίνεται χρήσιμο να διευκρινιστεί ότι δεν αποτελούν, κατά κανόνα, λόγο ακύρωσης από τις εφορευτικές επιτροπές ήσσονος σημασίας διαφορές των ψηφοδελτίων, οι οποίες ενδέχεται να οφείλονται σε:

Συνήθεις τυπογραφικές αβλεψίες.

Ασήμαντες αποκλίσεις από τις οριζόμενες διαστάσεις (στις οποίες η σχετική απόφαση αναφέρεται με τη λέξη «περίπου»), αναπόφευκτες άλλωστε κατά την κοπή των φύλλων του χαρτιού.

Απλές παραλλαγές της απόχρωσης ή της ποιότητας του χαρτιού.

Ατέλειες στην κοπή των πλευρών.

Στίγματα ή ξέσματα που επέφερε η εκτύπωση του μεγάλου όγκου των ψηφοδελτίων.

Πότε θα βγει το exit poll – Τι ώρα κλείνουν οι κάλπες

Οι κάλπες κλείνουν στις 19:00 την Κυριακή 25 Ιουνίου 2023. Με το που κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική Επικράτεια, δηλαδή στις 19:00, θα μεταδοθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας το κοινό exit poll, που θα διεξαχθεί από κοινού από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ALCO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB, Pulse και GPO, όπως έγινε και την προηγούμενη φορά.

Υπενθυμίζεται ότι το κοινό exit poll στις 21 Μαΐου έγινε για λογαριασμό του MEGA (METRON ANALYSIS), OPEN (ΜRB), STAR (GPO), ALPHA (ALCO), ΑΝΤ1 (MARC) και ΣΚΑΪ (PULSE). Μάλιστα, στο εν λόγω exit poll θα συμμετάσχει και η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση.

Τι ώρα θα βγουν τα αποτελέσματα

Όπως και στις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα μάθουμε τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου από τη Singular Logic και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, λοιπόν, μέχρι τις 22:00, θα έχει ενσωματωθεί το 80% – 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων σε όλη τη χώρα. Αυτό, πάντως, που διαφέρει από τις εκλογές του Μαΐου είναι ότι οι πολίτες δεν θα βάλουν σταυρό στα ψηφοδέλτια αυτή τη φορά, αφού η εκλογική διαδικασία γίνεται με λίστα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης