Υποστηριξε το militaire
Διεθνή ΣΤΡΑΤΟΣ
09/06/2023 | 08:50 (ενημερώθηκε 11 μήνες πριν)
Militaire News

ΝΑΤΟϊκές χώρες «στρώνουν» έδαφος για να στείλουν στρατό στην Ουκρανία

ΝΑΤΟϊκές χώρες «στρώνουν» έδαφος για να στείλουν στρατό στην Ουκρανία

Πόσο κοντά είμαστε στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ; Ο πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ δίνει το στίγμα και φτιάχνει κλίμα. Τι λέει λοιπόν;

Μια ομάδα χωρών του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι πρόθυμη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία εάν τα κράτη – μέλη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν παράσχουν απτές εγγυήσεις ασφάλειας στο Κίεβο στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους, δήλωσε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Ράσμουσεν.

Ο Rasmussen, ο οποίος ενεργεί επίσημα ως σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelenskiy, σχετικά με τη θέση της Ουκρανίας σε μια μελλοντική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, έχει περιοδεύσει στην Ευρώπη και την Ουάσιγκτον για να εκτιμήσει τη διάθεση των χωρών πριν από την έναρξη της κρίσιμης συνόδου κορυφής στις 11 Ιουλίου.

Προειδοποίησε επίσης ότι ακόμη κι αν μια ομάδα κρατών παρείχε στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας, δεν θα επέτρεπαν να παραμείνει εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Ο νυν Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας θα είναι στην ημερήσια διάταξη στο Βίλνιους, αλλά πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ –σύμφωνα με το άρθρο 5 της συνθήκης της Ουάσιγκτον– παρέχει πλήρεις εγγυήσεις ασφάλειας στα πλήρη μέλη.

Φτιάχνουν κλίμα για συνασπισμό προθύμων

Η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Τζούλιαν Σμιθ, δήλωσε: «Εξετάζουμε μια σειρά επιλογών για να σηματοδοτήσουμε ότι η Ουκρανία προχωρά στη σχέση της με το ΝΑΤΟ».

Ο Ράσμουσεν είπε: «Εάν το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια ξεκάθαρη πορεία προς τα εμπρός για την Ουκρανία, υπάρχει σαφής πιθανότητα ορισμένες χώρες μεμονωμένα να αναλάβουν δράση. Γνωρίζουμε ότι η Πολωνία είναι δεσμευμένη στην παροχή συγκεκριμένης βοήθειας στην Ουκρανία. Και δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο η Πολωνία να εμπλακεί ακόμη περισσότερο σε αυτό το πλαίσιο σε εθνική βάση και να ακολουθηθεί από τα κράτη της Βαλτικής, ίσως συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας αποστολής στρατευμάτων στο έδαφος.

«Νομίζω ότι οι Πολωνοί θα εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να πάνε μέσα και να συγκροτήσουν έναν συνασπισμό των πρόθυμων εάν η Ουκρανία δεν πάρει τίποτα στο Βίλνιους. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τα πολωνικά συναισθήματα, οι Πολωνοί πιστεύουν ότι για πάρα πολύ καιρό η δυτική Ευρώπη δεν άκουγε τις προειδοποιήσεις τους ενάντια στην αληθινή ρωσική νοοτροπία».

Είπε επίσης ότι θα ήταν απολύτως νόμιμο για την Ουκρανία να ζητήσει τέτοια στρατιωτική βοήθεια.

Η εντυπωσιακή πρότασή του ότι ορισμένα κράτη μπορεί να θεωρούν ότι τα διακυβεύματα είναι αρκετά σημαντικά για να μετέχουν με δικά τους στρατεύματα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προειδοποίηση προς τις χώρες ότι οι κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της απειλής για την ενότητα του ΝΑΤΟ, δεν έρχονται μόνο εάν δοθεί στην Ουκρανία μια γρήγορη πορεία προς το ΝΑΤΟ, η ιδιότητα μέλους ή ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας. Η Γερμανία παραμένει επιφυλακτική στο να πάει πολύ μακριά, φοβούμενη ότι θα προκαλέσει τη Ρωσία.

Ο Ράσμουσεν είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Ουκρανία να λάβει γραπτές εγγυήσεις ασφαλείας, κατά προτίμηση πριν από τη σύνοδο κορυφής, αλλά εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ. Αυτά πρέπει να καλύψουν την ανταλλαγή πληροφοριών, την κοινή εκπαίδευση στην Ουκρανία, την ενίσχυση στην παραγωγή πυρομαχικών, τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και την προμήθεια όπλων σε επαρκή ποσότητα για να αποτρέψει τη Ρωσία από μια περαιτέρω επίθεση.

Είπε ότι «μετά από ένα αργό ξεκίνημα, η δυναμική χτίστηκε τώρα πίσω από αυτές τις ιδέες», συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης