Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
31/05/2023 | 05:47 (ενημερώθηκε 11 μήνες πριν)
Militaire News

Κόσοβο: Αλλαγή πλεύσης από ΗΠΑ για πρώτη φορά

Κόσοβο: Αλλαγή πλεύσης από ΗΠΑ για πρώτη φορά
Φωτογραφία twitter

Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ «γυρίζουν την πλάτη» στο Κόσοβο. Το θέτουν υπό καθεστώς άτυπων κυρώσεων, εξαιτίας της συμπεριφοράς της κυβέρνησης στο ζήτημα της εγκαθίδρυσης των νεοεκλεγέντων δημάρχων, σε δήμους όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Χαρακτηριστικά, ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα Τζέφρι Χόβενιερ, σε συνέντευξη Τύπου επέκρινε έντονα την απόφαση της Πρίστινα να επιβάλει με τη βία το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 23ης Απριλίου. Ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται η συμμετοχή του Κοσόβου στη διακλαδική στρατιωτική άσκηση «Defender Europe 2023». Δήλωσε δε, ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον ενθουσιασμό» να προωθούν το αίτημα του Κοσόβου για αναγνώριση της ανεξαρτησίας.

Επιπλέον, ο ίδιος ανέφερε ότι ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες επισκέψεις Κοσοβάρων επισήμων στις ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στο Κόσοβο επισήμανε ότι κλιμάκωση της έντασης στον Βορρά του Κοσόβου που προκλήθηκε από την Πρίστινα υπονομεύει τη διαδικασία για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Ο Τζέφρι Χόβενιερ δήλωσε ότι ο Αλμπιν Κούρτι δεν εισάκουσε τις συστάσεις των ΗΠΑ στον χειρισμό του ζητήματος των δημάρχων και λειτούργησε αυτοβούλως.

Ας σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή 26 Μαΐου, η αστυνομία του Κοσόβου επενέβη σε τέσσερις πόλεις στον βορρά για να διαλύσει συγκεντρώσεις του σερβικού πληθυσμού που εμπόδιζε τους νεοκλεγέντες δημάρχους να αναλάβουν καθήκοντα. Οι δήμαρχοι αυτοί εξελέγησαν στις έκτακτες δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 23 Απριλίου χωρίς τη συμμετοχή των Σέρβων. Η προσέλευση στις κάλπες δεν ξεπέρασε το 3,5% και η σερβική κοινότητα στο βόρειο Κόσοβο θεωρεί μη έγκυρο το αποτέλεσμα.

Οι αντιδράσεις των Σέρβων είχαν ως αποκορύφωμα τις συμπλοκές που σημειώθηκαν χθες στην πόλη Ζβέτσαν με στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR, όπου τραυματίστηκαν 30 νατοϊκοί στρατιώτες και 52 διαδηλωτές.

Κλιμάκωση της βίας στο Κόσοβο

Κλιμακώνεται η ένταση στο βόρειο Κόσοβο και στην πόλη Ζβέτσαν σημειώθηκε συμπλοκή της μονάδας καταστολής διαδηλώσεων της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης- KFOR με Σέρβους διαδηλωτές. Οι άντρες της KFOR προσπάθησαν να απεγκλωβίζουν θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας του Κοσόβου που βρέθηκε υπό τον κλοιό διαδηλωτών μπροστά από το δημαρχείο της πόλης και επήλθε η σύγκρουση. Η KFOR έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου. Οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα ενώ πυρπόλησαν και όχημα της αστυνομίας του Κοσόβου.

Συγκεκριμένα, 30 άντρες της KFOR, που βρίσκεται υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, τραυματίστηκαν τη Δευτέρα σε συγκρούσεις με Σέρβους διαδηλωτές που απαιτούσαν την απομάκρυνση των πρόσφατα εκλεγμένων Αλβανών δημάρχων.

Η Δύναμη του Κοσόβου (KFOR) ανέφερε ότι αντιμετώπισε «απρόκλητες επιθέσεις» ενώ αντιμετώπισε ένα εχθρικό πλήθος μετά τη σύγκρουση διαδηλωτών με την αστυνομία και προσπάθησε να εισέλθει με το ζόρι σε ένα κυβερνητικό κτίριο στη βόρεια πόλη Ζβετσάν.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι 52 Σέρβοι τραυματίστηκαν επίσης, τρεις σοβαρά, ενώ ένας «τραυματίστηκε με δύο πυροβολισμούς από τις αλβανικές ειδικές δυνάμεις».

Ο υπουργός Άμυνας της Ουγγαρίας ανέφερε στο Facebook ότι «περισσότεροι από 20 Ούγγροι στρατιώτες» ήταν μεταξύ των τραυματιών από την KFOR, με επτά σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας είπε ότι τρεις από τους στρατιώτες της τραυματίστηκαν σοβαρά και η πρωθυπουργός της χώρας, Τζόρτζια Μελόνι, απευθυνόμενη στο ΝΑΤΟ κάλεσε «όλα τα μέρη να κάνουν ένα βήμα πίσω για να μειώσουν την ένταση».

Το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ανακοίνωσε ότι ένας δημοσιογράφος του τραυματίστηκε όταν έπεσε στα πόδια του μία χειροβομβίδα κρότου.

Αργά το απόγευμα οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το κέντρο της πόλης Ζβέτσαν και ηρέμησε η κατάσταση ωστόσο, όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, η ένταση παραμένει και ο κόσμος ανησυχεί για τις εξελίξεις. Στις άλλες τρεις πόλεις του βορείου Κοσόβου όπου σήμερα πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Στέλνει κι άλλο στρατό το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει άλλους 700 στρατιώτες στο Κόσοβο, όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ, μία ημέρα αφότου 30 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης KFOR και 52 διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις.

«Αποφασίσαμε να αναπτύξουμε άλλους 700 στρατιώτες από τις Επιχειρησιακές Εφεδρικές Δυνάμεις (ORF) για τα Δυτικά Βαλκάνια και να θέσουμε άλλο ένα τάγμα των εφεδρικών δυνάμεων σε ύψιστη ετοιμότητα, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί επίσης, εάν χρειαστεί», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στο Όσλο.

Ο γ.γ της συμμαχίας καταδίκασε τις «απαράδεκτες» επιθέσεις Σέρβων διαδηλωτών εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης, καλώντας την Πρίστινα και το Βελιγράδι να αναλάβουν πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

«Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις απρόκλητες επιθέσεις εναντίον των στρατιωτών μας στο βόρειο Κόσοβο. Η βία είναι πισωγύρισμα για το Κόσοβο και για όλη την περιοχή» και θέτει σε κίνδυνο τη φιλοδοξία των βαλκανικών χωρών να προσεγγίσουν το ΝΑΤΟ, προειδοποίησε.

«Η Πρίστινα και το Βελιγράδι πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης: να αποφύγουν κάθε νέα ανεύθυνη ενέργεια και να δεσμευτούν στον διάλογο, με τη μεσολάβηση της ΕΕ, που είναι ο μόνος δρόμος για μια βιώσιμη ειρήνη», πρόσθεσε.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης