Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
18/05/2023 | 10:00 (ενημερώθηκε 12 μήνες πριν)
Militaire News

Εκλογές 2023 και Ένοπλες Δυνάμεις: Οι προτάσεις που ΔΕΝ ακούσαμε για τους ανθρώπους του στρατεύματος

Εκλογές 2023 και Ένοπλες Δυνάμεις: Οι προτάσεις που ΔΕΝ ακούσαμε για τους ανθρώπους του στρατεύματος

Για δεύτερη συνεχή ημέρα δημοσιοποιούμε προτάσεις – λύσεις για μερικά μόνο από τα πολλά προβλήματα που απασχολούν τα στελέχη των ΕΔ, οι οποίες προέρχονται από στελέχη που τα έχουν ζήσει (και τα ζουν καθημερινά) «στο πετσί» τους και βρίσκονται μακριά από το «Βυζάντιο» των Επιτελείων.

Οφείλουμε να πούμε ότι το 1ο μέρος προκάλεσε εντονότατο ενδιαφέρον των αναγνωστών που είδαν μια ολοκληρωμένη καταγραφή και κυρίως προτάσεις  και (κατά το δυνατόν) κοστολογημένες λύσεις για θέματα που απασχολούν τα στελέχη των ΕΔ. Επιπλέον αποδείχτηκε ότι ακόμα και για τα προβλήματα που η λύση τους ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΣΤΟΣ, δεν γίνεται ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ από τους αρμοδίους, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ όσων έχουν την αρμοδιότητα και την δυνατότητα να τα επιλύσουν.

Στο 1ο μέρος λοιπόν παρουσιάσαμε 7 θέματα – προβλήματα και σήμερα θα συνεχίσουμε με 3 ακόμα. Τονίζεται ότι τα προβλήματα που αναφέρονται είναι μόνο μερικά από τα πολλά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα στελέχη.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ

ΘΕΜΑ 8ο: Υγειονομική περίθαλψη

Είναι γεγονός ότι τα στελέχη που απευθύνονται στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία (καθώς δεν έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν καμία άλλη δομή του Εθνικού Συστήματος Υγείας), διαπιστώνουν τις παθογένειες που επιδεινώνονται με την πάροδο των χρόνων (κυρίως μετά το 2010, όταν τα Νοσοκομεία αυτά άνοιξαν και για άτομα που δεν σχετίζονται με τις ΕΔ, γεγονός που προξένησε πολλά προβλήματα τόσο λειτουργίας, αλλά και νοοτροπίας για όσους καταλαβαίνουν). Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση προληπτικών εξετάσεων και την διενέργεια επεμβάσεων, αυξάνονται διαρκώς.

Παράλληλα, καταγράφεται μεγάλη καθυστέρηση στην αποζημίωση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης που υποβάλλουν τα στελέχη προκειμένου να αποζημιωθούν για υπηρεσίες υγείας που αναγκάστηκαν να αναζητήσουν στον ιδιωτικό τομέα.

Στα παραπάνω προβλήματα προστίθεται και η δραματική κατάσταση της οικονομικής κατάστασης των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, εξαιτίας των χρεών του ΕΟΠΥΥ προς αυτά. Η τελευταία φορά που έγινε γνωστό το ύψος των χρεών ήταν επί των ημερών του ΥΦΕΘΑ (και πρώην Α/ΓΕΣ) κ. Αλκιβιάδη Στεφανή το 2021, ο οποίος ανέφερε ότι το χρέος του ΕΟΠΥΥ ανερχόταν στα 420 εκατομμύρια Ευρώ, χρήματα που λείπουν από τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, με αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση και την δημιουργία προβλημάτων που προκαλούνται εξαιτίας της.

Αλήθεια ο απερχόμενος ΥΦΕΘΑ και αρμόδιος για τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία κ. Χαρδαλιάς μπορεί να μας πει πόσα χρωστά ο ΕΟΠΥΥ ή το ενδιαφέρον του εξαντλήθηκε στην παροχή δυνατότητας στο προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας να νοσηλεύεται σε αυτά ;

ΛΥΣΗ: Παροχή δυνατότητας στα στελέχη να απευθύνονται για παροχή υπηρεσιών υγείας και σε δομές του ιδιωτικού τομέα με καταβολή ποσοστού της δαπάνης (μετά από σύναψη συμβάσεων).

Πίεση από την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ προς τον ΕΟΠΥΥ για την τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, ώστε να ανασάνουν οικονομικά, καθώς και εξόφληση των λοιπών υποχρεώσεων του Υπουργείου Υγείας προς το ΥΠΕΘΑ σχετικά με τις αεροδιακομιδές.

Επανεξέταση της δυνατότητας χρήσης των Στρατιωτικών Νοσοκομείων από ασθενείς χωρίς καμία σχέση με τις ΕΔ, ώστε να επανέλθει το καθεστώς ουσιαστικής (και όχι στα χαρτιά), προτεραιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας στα στελέχη των ΕΔ.

ΘΕΜΑ 9ο: Στεγαστικό πρόβλημα των στελεχών ΕΔ

Ακόμα ένα θέμα (το οποίο αφορά κυρίως τα στελέχη του Στρατού Ξηράς), που ενώ είναι γνωστό, δεν επιλύεται, εκτός εάν θεωρείται προσπάθεια επίλυσης η σποραδική κατασκευή μικρού αριθμού διαμερισμάτων ΣΟΑ-ΣΟΜΥ. Αρκεί μια μικρή στατιστική αποτύπωση και αντιπαραβολή των διαθέσιμων διαμερισμάτων και των αιτήσεων για να διαπιστωθεί η πραγματική διάσταση του προβλήματος.

Στην επιδείνωση του υπόψη προβλήματος, πέραν του μικρού αριθμού διαμερισμάτων, συμβάλλουν επίσης :

– Η δέσμευση μεγάλου αριθμού διαμερισμάτων για τη κατ’ εξαίρεση στέγαση πολύτεκνων οικογενειών, παρά το γεγονός ότι τα χαρακτηριστικά των διαμερισμάτων δεν ευνοούν τη στέγαση πολυμελών οικογενειών, με αποτέλεσμα οι στεγαζόμενοι να προβαίνουν σε αλχημείες όπως να μετατρέπουν το σαλόνι σε υπνοδωμάτιο, να χρησιμοποιούν πτυσσόμενα κρεβάτια (ράντζα) για να κοιμούνται τα παιδιά κ.α.

– Η δέσμευση μεγάλου αριθμού διαμερισμάτων για την κατ’ εξαίρεση στέγαση Αξιωματικών λόγω καθηκόντων (Διοικητές Σχηματισμών, Μονάδων κ.α.).

– Η δέσμευση μεγάλου αριθμού διαμερισμάτων για την κατ’ εξαίρεση στέγαση Αξιωματικών βαθμού Συνταγματάρχη με μοναδικό κριτήριο το εάν υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης, κριτήριο το οποίο έχει καταλήξει να ισχύει για το σύνολο των Συνταγματαρχών.

– Η πρόσφατη διαταγή για αύξηση του χρόνου στέγασης στα ΣΟΑ από 2 σε 3 έτη, διαταγή που επιδεινώνει το πρόβλημα εφόσον δεν αυξάνεται παράλληλα και ο αριθμός των οικημάτων.

– Η μη ύπαρξη ικανού αριθμού οικημάτων για ενοικίαση, κυρίως στα νησιά, όπου οι ιδιοκτήτες προτιμούν την βραχυχρόνια μίσθωση ή ζητούν υπέρογκα ποσά ως ενοίκιο, τα οποία δεν μπορούν να διαθέσουν τα στελέχη.

ΛΥΣΗ: Χορήγηση επιδόματος στέγασης με ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ και ΟΧΙ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ, διότι όπως απλά γνωρίζουμε όταν πας να νοικιάσεις σπίτι ο ιδιοκτήτης δεν σε ρωτά τι βαθμό έχεις (Το ίδιο ισχύει και για τα έξοδα μετακόμισης, τα οποία υπολογίζονται με βάση το βαθμό, λες και η μεταφορική εταιρεία τιμολογεί με βάση τον βαθμό).  Υπόψη ότι το ΓΕΝ χορηγεί επίδομα ενοικίου στα στελέχη του που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές, ενώ και το ΓΕΑ  εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τα στελέχη του με τα οικήματα (διασπορά). Το κόστος σίγουρα είναι σημαντικό, αλλά εάν εννοούμε πραγματικά τις λέξεις «πολλαπλασιαστής ισχύος» αναφερόμενοι στο προσωπικό των ΕΔ θα πρέπει απλώς οι αρμόδιοι να αλλάξουν τον πίνακα προτεραιοτήτων, βάζοντας στην ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.

ΘΕΜΑ 10ο: Αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων των Μετοχικών Ταμείων

Τα Μετοχικά Ταμεία των Κλάδων (ΜΤΣ-ΜΤΑ-ΜΤΝ) παρά το γεγονός ότι παρουσιάζουν θετικούς οικονομικούς ισολογισμούς υποχρεούνται να καταθέτουν το επιπλέον αποθεματικό τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφενός παρέχοντας στην εκάστοτε κυβέρνηση άτοκο δανεισμό και αφετέρου κινδυνεύοντας να χάσουν τα χρήματα των μετόχων τους, όπως έγινε με το περιβόητο PSI.

ΛΥΣΗ: Αποδέσμευση των Μετοχικών Ταμείων από την παραπάνω υποχρέωση, ώστε να είναι δυνατή η βελτίωση των παροχών προς τους μετόχους (μερισματούχους). Υπενθυμίζεται ότι τα Μετοχικά Ταμεία δεν επιβαρύνουν ΚΑΘΟΛΟΥ τον τακτικό προϋπολογισμό και λειτουργούν αποκλειστικά με τις εισφορές των μετόχων τους.

Kλείνοντας και το δεύτερο και τελευταίο μέρος, υπενθυμίζουμε ότι τα 10 συνολικά θέματα που τέθηκαν, αποτελούν ένα μικρό ποσοστό των προβλημάτων που σχετίζονται με την μέριμνα προσωπικού των ΕΔ.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι όταν δεν επιλύονται θέματα όπως τα παραπάνω είναι απαράδεκτο να χορηγείται ΜΠΟΝΟΥΣ σε 58 στελέχη που υπηρετούν στον στενό πυρήνα του Υπουργείου ως ΚΙΝΗΤΡΟ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ.

Δηλαδή με λίγα λόγια δεν μπορεί την ώρα που τα στελέχη των ΕΔ στενάζουν, να δίνεται ΜΠΟΝΟΥΣ για την επίτευξη στόχων, που συνεπάγονται την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του προσωπικού.

  Τα προβλήματα είναι πολλά και δεν επιλύονται, ούτε ΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ, ούτε με FAKE NEWS, ούτε με ΠΑΧΙΑ ΛΟΓΙΑ, τα οποία ΔΕΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ SUPERMARKET ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ των ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΕΔ…..

Αντί επιλόγου θα δανειστούμε τα λόγια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου στην συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο κ. Τρέμη (20/12/2022): «Καλή η δόξα, η τιμή και η αναγνώριση, αλλά υπάρχουν και ζητήματα βιοπορισμού..».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης