Υποστηριξε το militaire
Videos Πολιτική
10/05/2023 | 23:58 (ενημερώθηκε 12 μήνες πριν)
Militaire News

Ντιμπέϊτ: Ούτε που σκέφθηκε να παραιτηθεί για τις υποκλοπές ο πρωθυπουργός, λέξη για τον Α/ΓΕΕΘΑ – Βίντεο

Ντιμπέϊτ: Ούτε που σκέφθηκε να παραιτηθεί για τις υποκλοπές ο πρωθυπουργός, λέξη για τον Α/ΓΕΕΘΑ - Βίντεο
Φωτογραφία ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Φωτογραφία ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Κράτος, Θεσμοί και Διαφάνεια» και σε ερώτηση της δημοσιογράφου Ράνιας Τζίμα για την υπόθεση παρακολουθήσεων κι αν σκέφτηκε να παραιτηθεί είπε: «Όχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ μετά τις παρακολουθήσεις και ζήτησα άμεση διαλεύκανση. Ανέλαβα να διορθώσω μία σειρά από αστοχίες που επέτρεψε στην ΕΥΠ να παρακολουθεί ανθρώπους χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο για τη Δημοκρατία και δεν έπρεπε να παρακολουθείτο» Ακόμα είπε ότι «Αυτή η υπόθεση είναι μία σκιά για την κυβέρνησή μας αλλά το κράτος δικαίου της χώρας αξιολογείται συνολικά».

Η ερώτηση που του έγινε είχε να κάνει και με την παρακολούθηση του Α/ΓΕΕΘΑ Κώστα Φλώρου ο οποίος εξακολουθεί να σιωπά. Την σιωπή για την παρακολούθηση Φλώρου επέλεξε και ο πρωθυπουργός.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση της ενότητας για το Κράτος, τους Θεσμούς και τη Διαφάνεια, απάντησε: “Αισθάνομαι λίγο αμήχανα: Κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης. Τον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και άκουσα τον πρωθυπουργό σήμερα και λέει ότι “οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς” Ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις”… Υπήρξε εθνικός λόγος για τον οποίον παρακολουθείτο ο κ. Ανδρουλάκης. Ποιος ήταν αυτός; Πώς εγώ θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν είναι πράγματι κατάσκοπος, εθνικά επικίνδυνος και για ποιο λόγο παρακολουθείτο ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα…

«Το παρακράτος δε χτύπησε μόνο εμένα αλλά και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη αν εμπιστεύεται την ελληνική δικαιοσύνη να ρίξει φως στην υπόθεση των υποκλοπών. «Αυτή η υπόθεση έχει ταλανίσει το εγχώριο πολιτικό σύστημα αλλά όπως είδατε, και προχθές με το πόρισμα της PEGA – της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει ένα υψηλό ενδιαφέρον, γιατί για πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο σε θέματα που αφορούν τους θεσμούς της χώρας, την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την διάκριση των εξουσιών. Εγώ εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη αλλά δυστυχώς δεν εμπιστεύομαι το πολιτικό σύστημα και δεν είμαι μόνο εγώ είναι εκατομμύρια έλληνες πολίτες που δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς. Διότι είναι αδιανόητο να έχεις στο στενό σου περιβάλλον ανθρώπους οι οποίοι στήνουν ένα τέτοιο παρακράτος – και μέσω της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, όπου το κόμμα σου έχει πλειοψηφία να δημιουργείς μία ασπίδα σε ένα στενό συγγενή, δύο σημαντικούς επιχειρηματίες οι οποίοι εμπορεύονταν τα παράνομα λογισμικά. Το παρακράτος δε χτύπησε μόνο εμένα αλλά και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων και υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης. Βεβαίως αυτή η κρίση εμπιστοσύνης έχει να κάνει και με συμπεριφορές άλλων κομμάτων όπως είναι το ΣΥΡΙΖΑ, όπου ένας πολύ στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού έχει καταδικαστεί 13 – 0 από το διοικητικό δικαστήριο, και αντί να πάει στο σπίτι του, κοσμεί τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Κι εμείς οι πολιτικοί με το παράδειγμά μας πρέπει να δείχνουμε ότι υπάρχει ένας δρόμος πραγματικής διάκρισης των εξουσιών». Ως προς το αν συμφωνεί με περαιτέρω μέτρα ανεξαρτητοποίησης της δικαιοσύνης όπως λ.χ. στον διορισμό των ανωτάτων δικαστών από το υπουργικό συμβούλιο, επισήμανε: «Στο πόρισμα των θεσμών για την Ελλάδα οι ευρωπαΐκή θεσμοί προτείνουν στην Ελλάδα ναι υπάρχει αυξημένη πλειοψηφία στην Βουλή στον ορισμό των ανωτάτων δικαστικών, ώστε να έχουμε πιο ισχυρούς δεσμούς και και πιο στιβαρή διάκριση των εξουσιών. Σίγουρα χρειάζεται εκσυγχρονισμός και μεγάλες μικρές αλλαγές που να μας οδηγήσουν σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα. Για μένα είναι απαράδεκτο μετά από δέκα χρόνια οικονομικής περιπέτειας, η χώρα να μπαίνει στο στόχαστρο. Δε γίναμε Ουγγαρία όπως λέει το πόρισμα της PEGA, αλλά είμαστε στο δρόμο προς την Ουγγαρία, αν τώρα δεν κάνουμε βήματα προς την ευρωπαΐκή κανονικότητα».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης