Υποστηριξε το militaire
01/05/2023 | 06:20

Η Μάχη του Μαραθωνα μας διδάσκει μέχρι και σήμερα! Α.Καστάνης

Militaire News

«Η στρατιωτική ιστορία δεν είναι ένα άψυχο μνημείο, αλλά το κλειδί της στρατιωτικής σκέψης, ένα μάχιμο όπλο του παρόντος. Κάθε γενιά πρέπει από μόνη της να διαμορφώνει ένα νέο ιστορικό όπλο […]».

(Αντιστράτηγος Aleksander A. Svechin).

Ο κ.Ανδρέας Καστάνης με το βιβλίο του «Στρατιωτικές Επιχειρήσεις- Από την αρχαιότητα έως την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, το επιβεβαιώνει.

Ο κ.Ανδρέας Καστάνης είναι Καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν την ανάλυση στρατιωτικών επιχειρήσεων, την Ιστορία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, την Ιστορία των πολεμικών συγκρούσεων και την ανάλυση αυτών. Άλλοι τομείς που εμπίπτουν στο πεδίο του ερευνητικού έργου του είναι η Ιστορία της παιδείας, η Ελληνική Επανάσταση, η Ιστορία του Ελληνικού Κράτους (19ος αιώνας), η Καποδιστριακή και Οθωμανική περίοδος, η τοπική ιστορία δήμων-κοινοτήτων. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά.

Η χρονική περίοδος που καλύπτει το βιβλίο ακαδημαϊκό βοήθημα έχει ως αφετηρία την Κλασική Ελλάδα έως την ίδρυση του νέου Ελληνικού Κράτους. Περιλαμβάνει τρεις ενότητες. Στην ανάλυση των μαχών αναζητούνται τέσσερις σημαντικοί παράμετροι: α. Η εξέλιξη της πολεμικής τεχνολογίας β. η καινοτομία στην πολεμική τέχνη γ. Η δομή (οργάνωση) των δυνάμεων και δ. Ο τρόπος άσκησης της στρατιωτικής διοίκησης.

Στο εγχειρίδιο αυτό παρουσιάζονται οι σημαντικότερες μάχες της εξεταζόμενης χρονικής περιόδου. Πολλές από αυτές υπήρξαν αποφασιστικές για τις πολιτικές εξελίξεις, αν και δεν παρουσιάζουν κάποιο ιδιαίτερο στρατιωτικό ενδιαφέρον, ενώ αντίθετα υπάρχουν μάχες, οι οποίες δεν υπήρξαν καθοριστικές, αλλά με εξαιρετικό στρατιωτικό ενδιαφέρον (π.χ. η μάχη της Παραιτακηνής), με συνέπεια να αποτελεί επιβεβλημένη ανάγκη η ανάπτυξή τους.

Χρονικά, το βιβλίο καλύπτει την ύλη από την ομηρική περίοδο έως τη θηβαϊκή ηγεμονία. Η πρώτη ενότητα  περιλαμβάνει στοιχεία της πολεμικής τέχνης και γενικά περί της διοίκησης και ελέγχου. Η δεύτερη αναφέρεται στη φάλαγγα οπλιτών, στον οπλισμό τους και στην τακτική που χρησιμοποιούσαν. Ως τεκμηρίωση της περιγράφονται τρεις μάχες και δυο ναυμαχίες. Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει την  εξέλιξη της τακτικής μέχρι την εμφάνιση του Φίλιππου. Σε αυτήν περιγράφονται δυο μάχες σταθμοί στην εξέλιξη της πολεμικής τέχνης

Πρέπει να επισημανθεί ότι η συγγραφή αυτής της μονογραφίας οικοδομήθηκε κυρίως με βάση την Ελληνική Γραμματεία (αρχαία και βυζαντινή). Η αναφερόμενη βιβλιογραφία χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την επεξεργασία και εκμετάλλευση της Ελληνικής Γραμματείας και δευτερευόντως για την άμεση αξιοποίησή της.

•Ενισχύστε το κανάλι του Militaire.gr στο YouTube, κάνοντας κλικ στο κουμπί ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. Είναι σημαντικό για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα JOIN-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του Υοu Tube

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης