Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
14/03/2023 | 08:05 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

Οι ΕΜΘ και το παιχνίδι της διελκυστίνδας

Οι ΕΜΘ και το παιχνίδι της διελκυστίνδας

Με το άρθρο 46 του Νόμου 5018/2023, τροποποιήθηκε ο καταληκτικός και ο αποστρατευτικός βαθμός των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ). Σύμφωνα με αυτή την τροποποίηση, οι ΕΜΘ μέχρι τη συμπλήρωση της 35ετούς συντάξιμης πραγματικής υπηρεσίας τους, θα εξελίσσονται βαθμολογικά μέχρι τον βαθμό του Υπολοχαγού και των αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο ίδιο άρθρο ορίστηκε ότι για τους ΕΜΘ, ο αποστρατευτικός βαθμός του Λοχαγού και των αντιστοίχων, θα απονέμεται στους Υπολοχαγούς και αντίστοιχους που τίθενται σε αποστρατεία, ύστερα από την έκδοση προεδρικού διατάγματος. Το προεδρικό διάταγμα θα εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών και σε αυτό θα καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις για την απονομή του αποστρατευτικού βαθμού Λοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων.

Αυτή η ομολογουμένως ευνοϊκή ρύθμιση για τους ΕΜΘ άφησε και αφήνει αδιευκρίνιστα από παράλειψη (;) ή από προχειρότητα κατά τη νομοθέτηση, τον τρόπο, τον χρόνο, τους όρους και τις προϋποθέσεις για να συμβούν όλα τα παραπάνω.

Περαιτέρω, η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση μπορεί να ικανοποίησε βαθμολογικά, ή κατά κάποιο τρόπο να χρύσωσε το χάπι στο μεγαλύτερο ποσοστό των ΕΜΘ, αλλά άφησε ακόμη μια φορά μετέωρους και εξόχως αδικημένους τους ΕΜΘ πτυχιούχους ΑΕΙ.

Σε μια ακόμη νομοθετική ευκαιρία, στο παιχνίδι της διελκυστίνδας μεταξύ των αγκυλώσεων και του κριτηρίου του πτυχίου ΑΕΙ, οι αγκυλώσεις για τους ΕΜΘ νίκησαν. Οι ΕΜΘ απόφοιτοι γυμνασίου, λυκείου, ΙΕΚ, ΑΤΕΙ, ΑΕΙ κλπ σαλαμοποιήθηκαν στον ίδιο αποστρατευτικό βαθμό. Από την άλλη, στο πρόσφατο παρελθόν, στο ίδιο παιχνίδι της διελκυστίνδας για τους προερχόμενους από ΑΣΣΥ, το κριτήριο του πτυχίου ΑΕΙ νίκησε και δώρισε έναν επιπλέον αποστρατευτικό βαθμό στους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ, επειδή βοηθήθηκε σκανδαλωδώς, αφενός από το «ειδικό» βάρος της προέλευσης και αφετέρου από τους ΑΣΣΥ επιτελείς, πτυχιούχους ΑΕΙ, που πλαισιώνουν τα κύρια πόστα στα κέντρα των αποφάσεων.

Και τώρα που θα αρχίσουν οι συζητήσεις, οι φωνές, τα άρθρα, οι ατομικές αναφορές και ενδεχομένως τα δικαστήρια για την απονομή του αποστρατευτικού βαθμού Ταγματάρχη και αντιστοίχων στους ΕΜΘ πτυχιούχους ΑΕΙ, είναι επίσης βέβαιο ότι θα αρχίσουν οι διαφωνίες, οι ειρωνίες, οι κακίες, οι αντιδράσεις κλπ από συναδέλφους ΑΣΕΙ, ΑΣΣΥ, ΕΜΘ κι ΕΠΟΠ οι οποίοι θα αναρωτιούνται ιδιωτικά, δημόσια, υπόγεια και υπηρεσιακά, μέχρι ποιον βαθμό θα φτάσουν επιτέλους αυτοί οι (παρακατιανοί) ΕΜΘ;   

Για να προλάβω τους συναδέλφους και να μετριάσω τους χείμαρρους αγανάκτησης, κακίας και ειρωνείας, καταθέτω κι εγώ την προσωπική μου άποψη και ανησυχία. Όλοι και όλες γνωρίζουμε κάποιες περιπτώσεις συναδέλφων ΕΜΘ και έχουμε σκεφτεί, πώς θα υποστηρίξει ο τάδε αυτούς τους βαθμούς; Τελικά όμως όλα θα γίνουν, όπως πάντοτε γίνονται από όποιο θεσμό και να προέρχεται κάποιος που λειτουργεί με άλλους ρυθμούς ή που χρειάζεται μια μικρή βοήθεια για να ανταπεξέλθει σε κάτι που τον δυσκολεύει.

Όπως όμως ειλικρινά εκφράστηκα με την παραπάνω δημόσια ερώτηση, θέλω και όσοι συζητούν, κρίνουν, αντιστέκονται, πολεμούν προτείνουν, νομοθετούν, από όποιο θεσμό και να υπηρετούν στις Ένοπλές Δυνάμεις, να σκεφτούν καθαρά και να μορφώσουν άποψη για το αν πρέπει να δίνεται ένας επιπλέον βαθμός στους ΕΜΘ πτυχιούχους ΑΕΙ σε σχέση με τους ΕΜΘ μη πτυχιούχους ΑΕΙ, όπως αντίστοιχα συμβαίνει με τους ΑΣΣΥ.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από την ψήφιση του Νόμου 5018/2023, η ΠΟΕΣ και η ΠΟΜΕΝΣ είχαν καταθέσει προτάσεις για την αναγνώριση του πτυχίου ΑΕΙ στους ΕΜΘ. Αναμένονται οι επικαιροποιημένες προτάσεις.

Τέλος, όσοι γνωρίζουν ας βοηθήσουν στην αποσαφήνιση των παρακάτω ερωτημάτων:

Στα πόσα έτη υπηρεσίας θα προάγονται οι Ανθυπολοχαγοί ΕΜΘ και οι αντίστοιχοι στον βαθμό του Υπολοχαγού;

Ποιοι θα είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις για να απονέμεται στους Υπολοχαγούς ΕΜΘ και στους αντιστοίχους που θα αποστρατεύονται, ο βαθμός του Λοχαγού και των αντιστοίχων;

Με εκτίμηση,

Ένας ΕΜΘ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης