Υποστηριξε το militaire
ΠΑ ΠΝ Πρώτη Γραμμή ΣΤΡΑΤΟΣ
10/03/2023 | 05:45 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά στους απόστρατους

Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά στους απόστρατους
φωτ. Pixabay

Στην τελική ευθεία για να δοθούν τα αναδρομικά στους απόστρατους. Πλησιάζει η ημέρα πληρωμής, τι αναφέρουν οι πληροφορίες.

Αναδρομικά δύο ετών αντί για ενός έτος που προβλεπόταν αρχικά θα πάρουν 120.000 απόστρατοι από τις αυξήσεις που προκαλούνται στα μερίσματά τους μετά την κατάργηση των μειώσεων του μνημονιακού νόμου 4093, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Τα ποσά των επιστροφών φτάνουν ως και 2.136 ευρώ σύμφωνα με τους πίνακες που δημοσιεύει ο «Ε.Τ» για τους απόστρατους και των τριών σωμάτων: Στρατού Ξηράς, Πολεμικής Αεροπορίας και Πολεμικού Ναυτικού.

Στο τελικό ψηφισθέν κείμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το άρθρο 35 που προέβλεπε την κατάργηση των μειώσεων του νόμου 4093, αναριθμήθηκε σε 34 και τροποποιήθηκε ως προς την ημερομηνία των αναδρομικών. Έτσι επεκτάθηκαν οι επιστροφές στα 2 έτη: Δηλαδή, από 1/1/2021 αντί για 1/1/2022 που προβλεπόταν πριν από τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι απόστρατοι, μετά την εξάλειψη των περικοπών στα μερίσματά τους, και στα αντίστοιχα ειδικά βοηθήματα που καταβάλλουν τα μετοχικά τους ταμεία, πέραν των μηνιαίων αυξήσεων που θα λάβουν, θα πάρουν διπλάσια αναδρομικά από αυτά που περίμεναν.

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά στους απόστρατους

Οι αυξήσεις στα μερίσματα αναμένεται να δοθούν στο τέλος Μαρτίου, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. Ενδεχομένως ως τότε να έχουν προλάβει οι υπηρεσίες των Μετοχικών Ταμείων να βγάλουν και τα αναδρομικά, διαφορετικά πρώτα θα δοθούν οι αυξήσεις και στη συνέχεια, δηλαδή Απρίλιο-Μάιο, θα πληρωθούν τα αναδρομικά στους απόστρατους.

Το αρχικό άρθρο 35 του νομοσχεδίου με τίτλο «Κατάργηση μειώσεων ν. 4093/2012 για τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και τους οικείους Ειδικούς Κλάδους», έλεγε:

  • «Από την 1η.1.2022 καταργούνται οι μειώσεις που επιβάλλονται, σύμφωνα με την υποπαρ. Β.3 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), στα μερίσματα και στην οικονομική ενίσχυση που καταβάλλουν στους μερισματούχους τους τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και οι Ειδικοί Κλάδοι Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας».

Στην ψηφοφορία το άρθρο 35 έγινε άρθρο 34 με τον ίδιο τίτλο («Κατάργηση μειώσεων ν. 4093/2012 για τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και τους οικείους Ειδικούς Κλάδους»), και αναφέρει ότι:

  • Από την 1η.1.2021 καταργούνται οι μειώσεις που επιβάλλονται, σύμφωνα με την υποπαρ. Β.3 της παρ. Β΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), στα μερίσματα και στην οικονομική ενίσχυση που καταβάλλουν στους μερισματούχους τους τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και οι Ειδικοί Κλάδοι Οικοδομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας».

Η διαφορά στο ψηφισθέν νομοσχέδιο είναι ότι οι μειώσεις καταργούνται αναδρομικά από 1/1/2021 αντί για 1/1/2022 που αναφερόταν στο αρχικό κείμενο.

Η κατάργηση της μείωσης του νόμου 4093 θα φέρει αυξήσεις στα καταβαλλόμενα μερίσματα των παλαιών ως το 2018 αποστράτων. Οι στρατιωτικοί που αποχώρησαν από το 2019 και μετά δεν έχουν τη μείωση 4093 στα μερίσματα, γιατί προβλέφθηκε άλλος τρόπος υπολογισμού χωρίς την περικοπή.

Τι ισχύει για τα μερίσματα

Αναλυτικά παραδείγματα για τις επιστροφές:

  • Απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας με βαθμό Α/ΓΕΑ με αρχικό μέρισμα και ΕΚΟΕΜΑ 592 ευρώ έχει μείωση 15%, (-89 ευρώ) και παίρνει 503 ευρώ. Με την κατάργηση της μείωσης το μέρισμα θα επανέλθει στα 592 ευρώ και θα πάρει αναδρομικά 2.136 ευρώ.
  • Απόστρατος Στρατού Ξηράς με μερίσματα ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ 388 ευρώ έχει κράτηση 58 ευρώ (15%) και παίρνει 330 ευρώ. Με την κατάργηση της μείωσης το μέρισμα με το ΕΚΟΕΜΣ θα επανέλθει στα 388 ευρώ (έμμεση αύξηση κατά 58 ευρώ). Τα αναδρομικά που δικαιούται από 1/1/2021 ανέρχονται σε 1.392 ευρώ.
  • Απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού με αρχικό μέρισμα και ΕΚΟΕΜΝ 470 ευρώ έχει μείωση 15% (-71 ευρώ) από τον νόμο 4093 και παίρνει 399 ευρώ. Με την κατάργηση της κράτησης θα έχει έμμεση αύξηση κατά 71 ευρώ, το μέρισμα θα επανέλθει στα 470 ευρώ και θα πάρει αναδρομικά 1.704 ευρώ.

Το κέρδος στα μερίσματα από την κατάργηση μειώσεων ως 15% και τα αναδρομικά για 2021 και 2022 (σε ευρώ):

αναδρομικα αποστρατων, ποσα, στρατος

αναδρομικα αποστρατων, ποσα, ναυτικο

αναδρομικα αποστρατων, ποσα, αεροποριαΕφάπαξ ενισχύσεις έως 2.000 ευρώ σε αστυνομικούς

Με τροπολογία που κατατέθηκε διευρύνονται τα ποσά της εφάπαξ ενίσχυσης που χορηγεί ο Ειδικός Λογαριασµός του Τοµέα Πρόνοιας Αστυνοµικών (Τ.Π.ΑΣ.) του Ταµείου Πρόνοιας Απασχολούµενων στα Σώµατα Ασφαλείας (ΤΑΠΑΣΑ).

Δικαιούχοι της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης είναι οι μέτοχοι ταμείου και σε περίπτωση θανάτου μετόχου, είναι τα μέλη της οικογένειάς του κατ’ ισομοιρία (σύζυγος και τα τέκνα και ελλείψει τούτων γονείς και αδέλφια).

  • Για εξαιρετικά σοβαρές παθήσεις, (κακοήθη νοσήματα, νεφρική ανεπάρκεια, παθήσεις για τις οποίες ο ασθενής υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση), καθώς και παθήσεις που προκαλούν αναπηρία ποσοστού άνω του 67% η εφάπαξ ενίσχυση ανέρχεται σε 2.000 ευρώ. Την ενίσχυση δικαιούνται οι μέτοχοι και για άλλες παθήσεις ύστερα από αξιολόγηση ιατρού και έγκριση του Ταμείου.
  • Για δυσίατα νοσήματα του μετόχου ή µέλους της οικογενείας του, χορηγείται ενίσχυση 1.500 ευρώ. Για παθήσεις του μετόχου σε διατεταγμένη υπηρεσία, η εφάπαξ ενίσχυση ανέρχεται σε 400 ευρώ.
  • Για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή της συζύγου η ενίσχυση φτάνει στα 1.500 ευρώ.
  • Για θεομηνία ή φυσικό φαινόμενο, όπως σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα, ή άλλο σοβαρό συμβάν δίδεται ενίσχυση 1.000 ευρώ για ζημιές σε πρώτη κατοικία ή οικοσκευές.

Τα ποσά της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνονται ανάλογα με το διάστημα απουσίας του μετόχου από την υπηρεσία κατά 10%, 15% και 20%.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης