Υποστηριξε το militaire
Άποψη
19/12/2022 | 11:46
Militaire News

Απαξίωση της προσφοράς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων-Γιώργος Μπαλάφας

Απαξίωση της προσφοράς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων-Γιώργος Μπαλάφας

Του Γιώργου Μπαλάφα*

«Σήμερα τιμούμε εκείνες και εκείνους που τιμούν το εθνόσημο σε στεριά, θάλασσα και αέρα, μέρα και νύχτα», δήλωσε στις 21 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός κ.Μητσοτακης με αφορμή την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Η αλήθεια είναι ότι «τιμά» τις ένοπλες δυνάμεις με τον ίδιο και απαράλαχτο τρόπο από την πρώτη στιγμή της εκλογής του: Απαξίωση, υποτίμηση και καλές κουβέντες με «φιλικό χτύπημα στην πλάτη» έτσι για να «παίξει» το θέμα στα δελτία των 8…

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα:

-Εξαίρεση των στελεχών των ΕΔ από τη χορήγηση του επιδόματος των 600 ευρω που δόθηκε αποκλειστικά σε αστυνομικούς και λιμενικούς.

-Προϋπολογισμός (για το 2023) που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις τρέχουσες υποχρεώσεις σε μισθοδοσία, ούτε την αποζημίωση για τη νυχτερινή εργασία των εν ενεργεία στρατιωτικών, ούτε νέες προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ που έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, ούτε τα επιπλέον πλεύσιμα του Στόλο, ούτε την αποκατάσταση της μισθολογικής διαφοράς των Ανθυπολοχαγών Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), που από το 2019 πληρώνονται ακόμη ως Ανθυπασπιστές.

-Σιωπή γύρω από το θέμα των παρακολουθήσεων που καταγγέλλεται ότι αφορά ακόμα και τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ.

Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Επικίνδυνη απαξίωση του θεσμού και μικροκομματική εκμετάλλευση. Όλα στο βωμό της επικοινωνίας, όλα «για τα μάτια», τίποτα σε ουσία.

Ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε τη φυγή από τη Βουλή και απέφυγε να απαντήσει στα επιτακτικά ερωτήματα που του έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με τις παρακολουθήσεις. Το αποτέλεσμα είναι να πλανάται ένα ερώτημα σχετικά με την εμπιστοσύνη που πρέπει να διαπνέει τις σχέσεις της  πολιτικής με τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και  τραυματίζεται  το κύρος της ηγεσίας των ΕΔ. Όταν καταγγέλλεται ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί την φυσική ηγεσία των ΕΔ, ποιο συμπέρασμα θα βγάλουν τα υπόλοιπα στελέχη των ΕΔ;

Παράλληλα η επιλεκτική χορήγηση του επιδόματος (προεκλογικού χαρακτήρα) προς τους αστυνομικούς και τους λιμενικούς, άφησε επιδεικτικά εκτός τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Επικρατεί πικρία στο στράτευμα γιατί για μια ακόμη  φορά αντιμετωπίζονται   τα στελέχη σαν « οι φτωχοί συγγενείς»…

Την ίδια στιγμή γίνεται γνωστό από δημοσιογραφικές πηγές πως υπάρχει έτοιμο νομοσχέδιο που αφορά τη μέριμνα προσωπικού. Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 χρόνια με κυβέρνηση της ΝΔ για να δεήσει να πουν ότι θ’ ασχοληθούν (λίγο πριν τις εκλογές) με το όλο πλέγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Βέβαια, τίποτε θετικό δεν προοιωνίζεται και απλά ίσως κάποια «πυροτεχνήματα» μπορεί να εκτοξευτούν. Η επιβεβαίωση όλων αυτών έρχεται και από τον ίδιο τον προϋπολογισμό του 2023. Τα όσα υποστηρίζουμε δεν είναι ούτε εκ τους ασφαλούς ούτε προεκλογικές υποσχέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει να επιδείξει χειροπιαστό έργο στον τομέα αυτό. Κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας και μέσα σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες, έδωσε  λύσεις μέσα από τις νομοθετικές παρεμβάσεις 4361/16 και 4609/19, σε πολλά υπαρκτά προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ως κυβέρνηση αποδείξαμε πως σεβόμαστε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και την ηγεσία τους.

Η προοδευτική κυβέρνηση, που πρεσβεύει  ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για την οποία διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού, θ’ αντιστρέψει αυτή την επικίνδυνη τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, δίνοντας συνολικά στις Ένοπλες Δυνάμεις αυτό που τους αναλογεί, αυτού που αναλογεί στον προσφορά και την αποστολή τους. Οι σκιές που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να σβήσουν το συντομότερο, ώστε να πορευτούμε εμπρός σε μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία.

*Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι συντονιστής του τμήματος Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και περιφερειακός σύμβουλος Βόρειου Τομέα Αττικής

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης