Υποστηριξε το militaire
Άποψη
16/05/2022 | 11:51
Militaire News

Μαζική δολοφονία στο Μπάφαλο: Η Θεωρία Λευκής Αντικατάστασης ως κληρονομιά του ναζισμού

Μαζική δολοφονία στο Μπάφαλο: Η Θεωρία Λευκής Αντικατάστασης ως κληρονομιά του ναζισμού

Το Σάββατο, ο 18χρονος Payton Gendron πάρκαρε το αυτοκίνητό του μπροστά στην είσοδο ενός σούπερ μάρκετ σε μια γειτονιά μαύρων στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Βγαίνοντας από το αυτοκίνητο φορώντας μεταλλική πανοπλία και κρατώντας ένα τουφέκι, πυροβόλησε και σκότωσε μια εργαζόμενη μπροστά στο κατάστημα και έναν άνδρα που συμμάζευε τα ψώνια στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του. Αφού μπήκε στο κατάστημα, δολοφόνησε τον φύλακα του καταστήματος και μέχρι το τέλος της δολοφονικής εφόδου, είχε πυροβολήσει 13 άτομα, σκοτώνοντας 10 από αυτούς.

Του Jason Stanley, Guardian

Έντεκα από τους ανθρώπους που πυροβόλησε ήταν μαύροι και δύο λευκοί. Όπως καθιστά σαφές το μανιφέστο που άφησε πίσω του, αυτό ήταν πλήρως σκόπιμα. Ο πρώτος στόχος στο μανιφέστο του ήταν να «σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους μαύρους».

Ο Gendron ήταν ένας σχολαστικός στο σχέδιό του. Έκανε ζωντανή μετάδοση της σφαγής και το βίντεο ξεκινά με τον ίδιο να ακολουθεί κατά γράμμα το σχέδιο που εκθέτει στο μανιφέστο.

Αλλά το μανιφέστο – το οποίο έχει σκοπό να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει τις επόμενες επιθέσεις – σκιαγραφεί επίσης την ιδεολογία που ενέπνευσε τις δολοφονίες. Ο Gendron υποκινήθηκε από μια κλασική εκδοχή της White Replacement Theory, την άποψη ότι μια φυλή παγκόσμιων ελίτ προσπαθεί να καταστρέψει λευκά έθνη, μέσω της συστηματικής αντικατάστασης των λευκών πληθυσμών.

Σύμφωνα με τη Θεωρία της Λευκής Αντικατάστασης (ή θεωρία της Μεγάλης Αντικατάστασης), οι στρατηγικές που χρησιμοποιούνται από αυτές τις «παγκόσμιες ελίτ» περιλαμβάνουν τη μαζική μετανάστευση υποτιθέμενων μη λευκών «υψηλής γονιμότητας» και την ενθάρρυνση της ανάμειξης μεταξύ μελών μη λευκών φυλών και λευκών.

Ο Gendron επηρεάστηκε βαθιά από μια σειρά πρόσφατων μαζικών δολοφόνων που κινούνταν από τη θεωρία αντικατάστασης λευκών, συμπεριλαμβανομένου του Brenton Tarrant, τον οποίο ο Gendron αναγνωρίζει ανοιχτά ως πρότυπό του.

Το δολοφονικό μανιφέστο

Το μανιφέστο του Gendron ξεκινά με παρόμοιο τρόπο με αυτό του Tarrant, αποδοκιμάζοντας τη «λευκή γενοκτονία» που θα προκύψει από τα υποτιθέμενα χαμηλά ποσοστά γονιμότητας των λευκών πληθυσμών και τα υψηλά ποσοστά γονιμότητας των μη λευκών μεταναστών που εισάγονται για να τους «αντικαταστήσουν». Είναι πιο ανοιχτά κατά των Μαύρων από το μανιφέστο του Tarrant – είναι μια αμερικανική εκδοχή, με ρίζες στον Jim Crow και το λιντσάρισμα. Είναι επίσης ρητά αντισημιτικό.

Δέκα σελίδες του μανιφέστου του Gendron είναι αφιερωμένες στη διαμάχη περί γενετικής βάσης για το φυλετικό χάσμα IQ, καθώς και (πόσο ειρωνικό!) μια γενετική βάση για υψηλότερα ποσοστά βίαιων εγκλημάτων. Είναι σαφές ότι ο Gendron παρακολουθεί στενά διάφορες ακαδημαϊκές συζητήσεις σχετικά με τη φυλή, το IQ και το έγκλημα.

Σύμφωνα με την ιδεολογία που καθοδηγεί τον Gendron, οι μαύροι δεν είναι αρκετά έξυπνοι για να κατασκευάσουν την αντικατάσταση των λευκών και την καταστροφή του πολιτισμού τους. Οι πραγματικοί ηθοποιοί πίσω από το White Replacement, σύμφωνα με τον Gendron, είναι οι Εβραίοι, ένα θέμα που απασχολεί τις επόμενες 29 σελίδες του μανιφέστου του.

Μίσος για τους Εβραίους

Η εκτενής ενότητα του Gendron για τους Εβραίους υποτίθεται ότι τεκμηριώνει το εβραϊκό μίσος για τους μη Εβραίους. Περιλαμβάνει μια ενότητα με αποσπάσματα του Ταλμούδ που υποστηρίζουν τη θέση του Gendron ότι οι Εβραίοι μισούν τους Χριστιανούς, και μια ενότητα που τεκμηριώνει τον υποτιθέμενο έλεγχο του ακαδημαϊκού χώρου, των μέσων ενημέρωσης και της βιομηχανίας (εστιάζοντας στη φαρμακευτική βιομηχανία).

Ο Gendron συνδέει τους Εβραίους με την παιδική κακοποίηση και την παιδεραστία. Χλευάζει μια υποτιθέμενη εβραϊκή προσήλωση στα περιβαλλοντικά αίτια του εγκλήματος των Μαύρων. Ο Gendron υποστηρίζει ότι οι Εβραίοι βρίσκονται πίσω από τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα και οργανώσεις των Μαύρων, συμπεριλαμβανομένων των NAACP και Black Lives Matter.

Ο Gendron υποστηρίζει επίσης ότι οι Εβραίοι βρίσκονται πίσω από το κίνημα για την ενσωμάτωση των τρανς, υποτίθεται ότι χρηματοδοτούν καλοκαιρινές κατασκηνώσεις τρανς για «λευκούς σκανδιναβικού στυλ».

Τελειώνει κατηγορώντας τους Εβραίους ότι δημιούργησαν «εσωτερικές διαμάχες» μεταξύ ανθρώπων και φυλών. Το παράδειγμα που παρέχει το μανιφέστο του Gendron είναι ότι «οι Εβραίοι διαδίδουν ιδέες όπως η Κριτική Θεωρία της Φυλής και η λευκή ντροπή/ενοχή για να κάνουν πλύση εγκεφάλου στους Λευκούς ώστε να μισήσουν τον εαυτό τους και τους ανθρώπους τους».

Η ιδεολογία που υποκίνησε τη μαζική δολοφονία του Gendron στο Buffalo, White Replacement Theory, έχει μια μακρά και αιματοβαμμένη ιστορία του 20ου αιώνα. Από το 2011, ήταν κίνητρο για περισσότερες από 160 δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής 77 ατόμων, κυρίως μεταναστών, από τον Νορβηγό Anders Breivik, το 2011, τη μαζική δολοφονία μαύρων εκκλησιαστών από τον Dylann Roof στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, το 2015, το Δέντρο του Syynago. Δολοφονίες το 2018, και δολοφονίες 23 ανθρώπων, κυρίως μεταναστών, στο Ελ Πάσο του Τέξας το 2019.

Μαζικές φρικαλεότητες που δεν συμβαίνουν στο κενό. Επιτρέπονται από μια τρέχουσα ομαλοποίηση μιας μακράς προηγούμενης ιστορίας, μια διαδικασία που ο φιλόσοφος της μαζικής δολοφονίας Lynne Tirrell χαρακτηρίζει κατάσταση κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Θεωρία Λευκής Αντικατάστασης: Κυρίαρχη της ναζιστικής ιδεολογίας

Η Θεωρία της Λευκής Αντικατάστασης ήταν η κυρίαρχη αφήγηση της ναζιστικής ιδεολογίας. Ο Αδόλφος Χίτλερ ανακοίνωσε επίσης τη γενοκτονική του πρόθεση σε ένα μακροσκελές μανιφέστο για την υποτιθέμενη εβραϊκή απειλή για τον λευκό πολιτισμό, με τίτλο Mein Kampf, που δημοσιεύτηκε το 1924. Ο Χίτλερ είχε επίσης εμμονή με τη μαζική μετανάστευση και την απειλή που αποτελούσε για τον «λευκό πολιτισμό».

Επί του παρόντος, η Θεωρία της Λευκής Αντικατάστασης έχει γίνει μαζικά δημοφιλής και «κανονικοποιημένη», ίσως κυρίως από τον Αμερικανό πολιτικό σχολιαστή Tucker Carlson. Μετακινείται γρήγορα στο κέντρο της κύριας αφήγησης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος της Αμερικής.

Σε αυτή τη μορφή, εμφανίζεται απογυμνωμένη από τη ρητή σύνδεσή της με τον αντισημιτισμό. Δεν θα βρείτε τον Τάκερ Κάρλσον να υποστηρίζει ότι οι Εβραίοι βρίσκονται πίσω από τη μαζική αντικατάσταση των λευκών της Αμερικής που θρηνεί τακτικά σε αυτό που είναι συχνά η πιο δημοφιλής τηλεοπτική εκπομπή ειδήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ ενηλίκων 25-54 ετών.

Αλλά αυτό που έκανε ο Carlson είναι να περάσει έναν ολόκληρο χρόνο επαναλαμβάνοντας μια συνωμοσία του Christopher Rufo που λέει ότι η αμερικανική εκπαίδευση έχει μολυνθεί από μια φιλομαύρη ιδεολογία (CRT) που δημιουργήθηκε από Γερμανούς Εβραίους μαρξιστές διανοούμενους (η Σχολή της Φρανκφούρτης). Και ότι ενώ η έκδοση CRT αυτής της θεωρίας συνωμοσίας είναι νέα, είναι άμεσος απόγονος της θεωρίας συνωμοσίας του «πολιτιστικού μαρξισμού», που ήταν πρωταρχικό θέμα του μανιφέστου του Μπρέιβικ.

«Όπλο από φασίστες κατά της δημοκρατίας»

Το γεγονός ότι ο Carlson δεν αναφέρει τους Αμερικανοεβραίους ως στόχο ονομαστικά θα πρέπει να είναι μια «παρηγοριά» για τους Αμερικανοεβραίους. Κάθε δεξιός αντισημίτης στην Αμερική που παρακολουθεί την εκπομπή του Τάκερ Κάρλσον τον ακούει να καταγγέλλει τους Εβραίους όταν διατυπώνει τακτικά τη χειρότερη αντισημιτική θεωρία συνωμοσίας του 20ού αιώνα.

Μερικοί Αμερικανοεβραίοι ελπίζουν ότι με το να ταυτιστούν ως λευκοί και να υποστηρίξουν τις ρατσιστικές αφηγήσεις για το IQ και το έγκλημα, μπορούν να μειώσουν τον δεξιό αμερικανικό αντισημιτισμό. Αυτό είναι ένα τρομερό λάθος. Η αμερικανική ιδεολογία της Κου Κλουξ Κλαν τη δεκαετία του 1920 επικαλύπτεται έντονα με τη ναζιστική ιδεολογία, τοποθετώντας τους Εβραίους στο επίκεντρο μιας συνωμοσίας που υποδαυλίζει έναν υποτιθέμενο φυλετικό πόλεμο για την ανατροπή του λευκού πολιτισμού.

Οι Αμερικανοεβραίοι που υποστηρίζουν τον Τάκερ Κάρλσον και τους ομοίους του, δηλαδή άλλοι που επαναλαμβάνουν την αφήγηση της Λευκής Αντικατάστασης, είναι υποστηρικτές τόσο του ρατσισμού κατά των Μαύρων όσο και του αντισημιτισμού στην πιο βίαιη μορφή του.

Είναι στα φυλλάδια των πιο ξεκάθαρων αντισημιτών του 20ου αιώνα που βρίσκουμε την ανάπτυξη της Λευκής Θεωρίας Αντικατάστασης, που τη χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει τη μαζική δολοφονία Εβραίων. Το μανιφέστο του Gendron αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την άρρηκτη ιστορική σχέση μεταξύ του ρατσισμού κατά των Μαύρων και του αντισημιτισμού. Οποιοσδήποτε υποστηρικτής της Θεωρίας της Λευκής Αντικατάστασης είναι ξεκάθαρος εχθρός του Εβραϊκού Λαού.

Η Αμερική έχει πολλές μαζικές δολοφονίες με πυροβολισμούς. Αλλά αυτή η μαζική δολοφονία Μαύρων Αμερικανών σε ένα σούπερ μάρκετ του Μπάφαλο πρέπει να χρησιμεύσει ως αφύπνιση στη χώρα. Η θεωρία της λευκής αντικατάστασης είναι βαθιά ριζωμένη στις χειρότερες πτυχές της αμερικανικής και ευρωπαϊκής ιστορίας.

Με τις επιθέσεις στην «Κρίσιμη Θεωρία Φυλών», αυτό είναι γεγονός που η αμερικανική πολιτική δεξιά προσπαθεί σκόπιμα και εν γνώσει να διαγράψει από τη συλλογική συνείδηση, ώστε να μπορέσει να προσφύγει ξανά ως πολιτικό όπλο ενάντια στη φιλελεύθερη δημοκρατία.

Όπως καθιστά σαφές το μανιφέστο του Gendron, η White Replacement Theory δεν είναι απλώς μια επίθεση κατά των μειονοτήτων. Είναι ένα όπλο που κατευθύνεται από φασίστες στην ίδια την αμερικανική δημοκρατία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης