Υποστηριξε το militaire
Στιγμές Ιστορίας
12/05/2021 | 06:00 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

Ο Χίτλερ ήξερε για την απόβαση στην Νορμανδία αλλά δεν πίστεψε τον “Οστρο”

Ο Χίτλερ ήξερε για την απόβαση στην Νορμανδία αλλά δεν πίστεψε τον

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Ίσως η ιστορία να είχε γραφεί διαφορετικά.

Μπορεί η εξέλιξη του πολέμου να είχε πάρει άλλη τροπή και το αποτέλεσμα να μην ήταν τελικά αυτό, που οδήγησε σε νίκη τους συμμάχους.

Η απόβαση στην Νορμανδία στις 6 Ιουνίου του 1944 υπήρξε μια στρατηγική κίνηση και επιλογή που απεδείχθη κομβικής σημασίας, αφού με την κατάληψη μέρους της Γαλλίας αρχικά και την προέλαση των δυνάμεων στην Ευρώπη από δυτικά και των Σοβιετικών από ανατολικά, έριξαν το γερμανικό κάστρο στο Βερολίνο!

Η Επιχείρηση (Overlord), η  Επιχείρηση Ποσειδών (Operation Neptune) ήταν καλά σχεδιασμένη από έμπειρους στρατηγούς- πολέμαρχους και (θεωρητικά) απόλυτα προφυλαγμένη από διαρροές στους πράκτορες του εχθρού.

Κι όμως ένας από αυτούς, έμαθε τα πάντα λίγο πριν την έναρξη της, πληροφόρησε έγκαιρα τον Χίτλερ, αλλά αυτός δεν τον πίστεψε, δεν πήρε κανένα μέτρο και δεν προώθησε στις ακτές της Μάγχης  επίλεκτες δυνάμεις για να αποκρούσουν τους συμμάχους πριν πατήσουν το πόδι τους στην ακτή.

Αν το είχε κάνει τότε κανείς δεν ξέρει πως θα εξελισσόταν στην συνέχεια ο πόλεμος…

Ο «ΟΣΤΡΟ» ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

Τα όσα συνέβησαν στην Λισαβόνα εκείνη την εποχή, μοιάζουν με σενάριο κατασκοπικής ταινίας.

Η Πορτογαλία, θεωρητικά ουδέτερη χώρα, είχε συγκεντρώσει πολλούς κατασκόπους και από τα δυο στρατόπεδα.

Προσπαθούσαν να αποσπάσουν πληροφορίες η διέρρεαν άλλες εντελώς αναληθείς για να αποπροσανατολίσουν τους αντιπάλους τους.

Κρυφές συναντήσεις, λαμπερά κέντρα διασκέδασης, ωραίες γυναίκες, πακτωλός χρημάτων για εξαγορά συνειδήσεων συνέθεταν ένα σκηνικό θανάτου…

Τις παραμονές της συμμαχικής απόβασης στη Νορμανδία, ο Γερμανός πράκτορας Πάουλ Φιντρμούτς –κωδικό όνομα «Όστρο»– γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί. 

Λίγες ημέρες πριν , ο «Όστρο», ο οποίος βρισκόταν στη Λισαβόνα, είχε στα χέρια του και την παραμικρότερη λεπτομέρεια της σχεδιαζόμενης τεράστιας αεροπορικής και ναυτικής επιχείρησης.

 Είχε με απλά λόγια, την σωστή πληροφορία.

Οι Σύμμαχοι δεν θα αποβιβάζονταν στο Καλαί, όπως πίστευε η γερμανική διοίκηση και ο Χίτλερ, αλλά στις ακτές της Νορμανδίας, έχοντας συγκεντρώσει 200.000 στρατιώτες, σε δύο κλιμάκια εφόδου. 

Ο «Όστρο» θέλησε να ενημερώσει τους ανωτέρους του στο Βερολίνο. 

«Το σχέδιο προβλέπει επίθεση από αέρος και από θαλάσσης στην περιοχή του Καρεντάν, ανατολικά του Χερβούργου», έγραφε στο μήνυμά του.

Ο κατάσκοπος ήταν Αυστριακός. 

Από νωρίς ενεπλάκη στον σκοτεινό κόσμο της κατασκοπείας. 

Μιλούσε άπταιστα έξι γλώσσες και είχε ιδιαίτερα υψηλό δείκτη ευφυΐας.

 Για ένα διάστημα είχε συνεργαστεί και με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. 

Εξαιτίας της συνεργασίας τους αυτής συνελήφθη, το 1935, από τη Γκεστάπο. 

Παρόλα αυτά συνέχισε να εργάζεται και για τους Βρετανούς, τους οποίους ενημέρωσε για τα σχέδια του Χίτλερ να προσαρτήσει την Αυστρία και την Τσεχοσλοβακία.

Το 1939 έγινε μέλος του Ναζιστικού κόμματος και το 1940 στάλθηκε στη Λισαβόνα.

 Εκεί ανέπτυξε δίκτυο κατασκοπείας υπέρ της Γερμανίας, διαβιβάζοντας όμως και παραπλανητικές πληροφορίες που του προμήθευαν, με τρόπο, οι Βρετανοί.

Οι Σύμμαχοι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες να παραπλανήσουν τους Γερμανούς ως προς το σημείο της απόβασης, υποδεικνύοντας πως θα ήταν κοντά στο Καλαί και όχι στη Νορμανδία:

 Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής δημιούργησαν ψεύτικους στρατούς στο Κεντ (επιχείρηση Fortitude) με ομοιώματα οχημάτων (μεταξύ των οποίων φουσκωτά άρματα μάχης), ενώ διέρρεαν παραπλανητικές πληροφορίες μέσω διπλών πρακτόρων. 

Σκοπός ήταν οι Γερμανοί να πιστέψουν ότι επιχειρήσεις θα γίνονταν στο Πα Ντε Καλαί και τη Νορβηγία. 

Το γεγονός λοιπόν ότι ορισμένες από τις πληροφορίες που μετέδιδε δεν ήταν ακριβείς έκαναν τους Γερμανούς να τον υποψιάζονται να μην αξιολογούν, ως έπρεπε τις πληροφορίες που τους έστελνε.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ

Αυτή ήταν και η τύχη της γνησιας αναφοράς του σχετικά με την επικείμενη συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία.

 Ο Χίτλερ αρνήθηκε να αποδεχτεί την αυθεντικότητά της με τα γνωστά αποτελέσματα. «Το γεγονός ότι ο «Όστρο» μας υποδεικνύει την ακριβή, θέση, ώρα και ημέρα της απόβασης, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πληροφορία είναι πλαστή», είχε πει τότε ο Χίτλερ. 

Ο Φιντρμούτς επέζησε του πολέμου.

 Πέθανε στο 1958 στην Ισπανία, εργαζόμενος εκεί ως ανταποκριτής του Der Spiegel. 

Αν η αναφορά του για την απόβαση είχε γίνει πιστευτή, ίσως η πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να ήταν διαφορετική.

Η ΑΠΟΒΑΣΗ

Η αρχική επίθεση έγινε σε δυο φάσεις: 

Κατά τα μεσάνυχτα 5ης προς 6η Ιουνίου, δυο Αμερικανικές αερομεταφερόμενες μεραρχίες και μια Βρετανική έπεσαν στα μετόπισθεν και την αυγή ακολούθησε αμφίβια απόβαση συμμαχικών δυνάμεων που ξεκίνησε κατά τις 6:30.

 Η διεξαγωγή της απόβασης απαίτησε τη μεταφορά στρατευμάτων και υλικού από την Αγγλία και την Ουαλία με μεταγωγικά αεροπλάνα και πλοία, καθώς και υποστήριξη πυρών από αέρα και θάλασσα.

Έγιναν επίσης ναυτικές επιχειρήσεις αντιπερισπασμού και παρενόχλησης προκειμένου να μην επέμβει το γερμανικό ναυτικό στις περιοχές που θα γινόταν η απόβαση, ενώ η θάλασσα της Μάγχης αποναρκοθετήθηκε από τις γερμανικές νάρκες και ποντίσθηκαν νέες.

Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους οι 195.700 ήταν το προσωπικό των συμμαχικών σκαφών. 

Η απόβαση πραγματοποιήθηκε στη χερσόνησο Κοταντέν, την ανατολική όχθη του ποταμού Ορν και τον κόλπο του Σηκουάνα, σε πέντε παραλίες με τα κωδικά ονόματα Γκολντ (Gold), Τζούνο, (Juno), Όμαχα (Omaha), Σουόρντ (Sword) και Γιούτα (Utah).

Πηγή

SL press.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης