Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΠΑ
19/12/2019 | 06:20 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

Ο μεγάλος πονοκέφαλος του εκσυγχρονισμού των F-16 και τα σενάρια περί F-35

Ο μεγάλος πονοκέφαλος του εκσυγχρονισμού των F-16 και τα σενάρια περί F-35

Αθήνα-Τέξας η διαδρομή που έχει γίνει αρκετές φορές και από Αμερικανούς αλλά και από στελέχη της ΠΑ, τους τελευταίους μήνες. Τα πήγαινε-έλα στην έδρα της κατασκευάστριας εταιρείας των F-16 Lockheed Martin, έχουν να κάνουν με το μεγάλο πονοκέφαλο της αναβάθμισης των 84 αεροσκαφών F-16 της ΠΑ. Ποιος είναι αυτός; Το Militaire.gr έχει γράψει πάρα πολλές φορές στηριζόμενο μάλιστα σε επίσημο έγγραφο της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η συνεργασία του νέου ραντάρ που θα τοποθετηθεί στα αεροσκάφη με το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS, θα ΄ναι προβληματική. Η λύση αναζητείται και παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν χθες από εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρείας ότι όλα θα πάνε καλά, υπάρχουν επιφυλάξεις.

Η πιο ασφαλής λύση θα ΄ναι να αντικαταστήσουμε το ASPIS. Αυτό που δεν μας έχουν πει είναι πόσο θα κοστίσει το νέο σύστημα αυτοπροστασίας. Πληροφορίες κάνουν λόγο για κόστος 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Διόλου ευκαταφρόνητο το ποσό. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι κανένα κόμμα στη Βουλή δεν φαίνεται να έχει συγκινηθεί για όσα επισήμως μας έχει προειδοποιήσει η αμερικανική ΠΑ.

Μήπως μας πάνε για αγορά F-35; Καθόλου απίθανο. Στη χθεσινή ενημέρωση ειπώθηκε ότι η LM, μας υπολογίζει για αγορά 20 τουλάχιστον αεροσκαφών την επόμενη δεκαετία. Πως μας υπολογίζει είναι ερώτημα που φαίνεται ότι στην Ελλάδα κανένας δεν θέλει να μας το απαντήσει. Υποθέτουμε ότι ακόμη η Ελλάδα μπορεί να αποφασίζει για το τι θα αγοράζει. Το παράδοξο είναι ότι στα υψηλά κλιμάκια της ΠΑ μ΄ όποιον κι αν συζητάς για το επόμενο αεροσκάφος της ΠΑ, κάνει λόγο αμέσως για F-35! Θα ήταν χρήσιμο να διαβάσουν με προσοχή την επιστολή αποχώρησης του πρώην Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Αντιναύαρχου Κυριάκου Κυριακίδη. Γράφει σ΄ ένα σημείο: “…δεν είναι δυνατόν να αγνοείται στις προμήθειες το Κόστος Κύκλου Ζωής αν και προβλέπεται να υπάρχει σχετική μελέτη για κάθε προμήθεια. Είναι γνωστό ότι το αρχικό κόστος κάθε προμήθειας αντιστοιχεί στην κορυφή του παγόβουνου. Δεν είναι δυνατόν να αγνοείται τουλάχιστον το διπλάσιο κόστος διατήρησης του υλικού σε αξιόμαχη κατάσταση καθώς και το κόστος μετά την απαξίωση του” . Προφανώς θα ΄χουν ενημερωθεί στη ΠΑ αλλά και στο ΓΕΕΘΑ, ότι το ωριαίο κόστος χρήσης του F-35, είναι αυτή τη στιγμή 44.000 δολάρια και έχει δοθεί εντολή από το Πεντάγωνο να “πέσει” αυτό το ποσό στις 25.000 δολάρια. Ακόμη κι αυτό να γίνει , το κόστος χρήσης του είναι απαγορευτικό για τα δεδομένα μας.

Επιπλέον θα πρέπει να μας πουν από την ΠΑ αν το F-35 είναι το αεροσκάφος που καλύπτει τις ανάγκες μας. Ούτε αυτό έχει απαντηθεί.

Δυστυχώς παρά τα όσα έγιναν στη χώρα τη τελευταία 10ετία, παρά τις πολλές συζητήσεις περί εξοπλισμών και για το πως θα ΄πρεπε να γίνονται οι προμήθειες μετά από τα πολλά και μεγάλα λάθη που έχουν γίνει, τίποτα δεν φαίνεται να ΄χει αλλάξει στη νοοτροπία μας. Δεν εξηγείται αλλιώς πως κάποιοι θεωρούν δεδομένες αποφάσεις πριν καν ακόμη τεθούν προς συζήτηση στην Ελλάδα!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης