Υποστηριξε το militaire
Πρώτη Γραμμή
12/10/2019 | 11:15
Militaire News

Το βραβείο Νόμπελ στην Αιθιοπία “φάρμακο” στο μίσος; Μια Ελληνίδα δημοσιογράφος γράφει

Το βραβείο Νόμπελ στην Αιθιοπία

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας “πιάνει τόπο”. Βυθισμένοι στην “εσωστρέφεια” μας , λίγα γνωρίζουμε για όσα συμβαίνουν εκεί. Μια Ελληνίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας πλέον, η συνάδελφος Ρεβέκκα Κοτσαρίδου, είχε την τύχη να επισκεφθεί τη πολύπαθη χώρα, πολλά χρόνια πριν την απόφαση για το βραβείο Νόμπελ. Ένα μικρό κείμενο και φωτογραφίες εξηγούν γιατί η απόφαση να απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας είναι σωστή:

“Το ταξίδι μας βόρεια ήταν αδύνατο λόγω του πολέμου τής Αιθιοπίας με την Ερυθραία. Με τον εικονολήπτη του Ant1 Δ. Ξυπτερά και τον ηχολήπτη Κ. Γούλα ξεκινήσαμε από την Αντίς Αμπέμπα και κατευθυνθήκαμε νότια. Διασχίσαμε την κοιλάδα του Omo, την περιοχή Jinka, Aari, Banna, Karo, Key Afar και, δυο μέρες μετά, φτάσαμε ως τα σύνορα της χώρας με την Κένυα. Είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να συναντήσουμε την ποιμενική φυλή Hamar, και μια από τις πιο σκληροτράχηλες πολεμικές φυλές ανιμιστών (ψυχολάτρες) στον πλανήτη, τη φυλή Mursi.

Το ένα εγώ χτυπάει το άλλο εγώ, η μία φυλή επιτίθεται στην άλλη φυλή. Δεν είναι καθόλου εύκολο να χωρέσεις τον άλλον που είναι διαφορετικός από σένα. Το καταλαβαίνω. Και στη χώρα μας, ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να χωρέσουμε ο ένας τον άλλο. Ο δεξιός τον αριστερό και ο αριστερός τον δεξιό.

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Πρωθυπουργό της Αιθιοπίας για την προσπάθεια του να συμφιλιώσει ανθρώπους που μισούνται, ανακουφίζει, παρηγορεί. Κάτι γίνεται, κάτι μπορεί να αλλάξει στον κόσμο. Κάτι μπορεί να αλλάξει και στον δικό μας τόπο”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης