Υποστηριξε το militaire
ΤΟΥΡΚΙΑ
17/03/2016 | 16:39
Militaire News

Ποια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Άγκυρα

Ποια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Άγκυρα

H κουρδική  οργάνωση ΤΑΚ  , η οποία έχει δηλώσει ότι έχει διαρρήξει τους δεσμούς που είχε παλιότερα με το Κουρδικό ΡΚΚ φέρεται να ανέλαβε  την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα της 13ης Μαρτίου στην τουρκική πρωτεύουσα με τους 37 νεκρούς, αναφέρεται από τον  ηλεκτρονικό τύπο  και σε τηλεοπτικούς σταθμούς της Τουρκίας .

Πρόκειται για  οργάνωση  ”Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν” (TAK) που ιδρύθηκε το 2005,  την οποία η ιστοσελίδα της Aksam  αναφέρει ως τρομοκρατική και ως ”βραχίονα του ΡΚΚ΄΄ σε είδηση με τίτλο «Η TAK ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Άγκυρα». Η Hurriyet αναφέρει ότι οι δύο οργανώσεις διατείνονται ότι οι σχέσεις τους έχουν διαρραγεί, οι εμπειρογνώμονες ωστόσο εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους. Η Ντόυτσε Βελλε αναφέρει ότι είναι μια οργάνωση ”αποσχισθείσα από το ΡΚΚ”.Αναφερει ότι είναι κάπως παρόμοια με την οργανωση της Βόρειας Ιρλανδίας “Real IRA” και που απορρίπτει κάθε συμβιβασμό με το τουρκικό κράτος που αποκαλεί «φασιστικό»

Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη με κείμενο που ανάρτησε στη ιστοσελίδα της, όπου επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, ότι δράστης είναι η 24χρονη Σεχέρ Τσάγλα Ντεμίρ.

Η οργάνωση ΤΑΚ, σύμφωνα με  δημοσιεύματα, ευθυνόταν επίσης για την επίθεση με ολμοβόλο στο αεροδρόμιο Σαμπίχα Γκιοκτσέν της Κωνσταντινούπολης, καθώς και την προηγούμενη τρομοκρατική επίθεση, της 19 Φεβρουαρίου, στην Άγκυρα. 

Στόχος της ΤΑΚ είναι ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία και έχει υιοθετήσει μια στρατηγική με βομβιστικές επιθέσεις σε όλη την Τουρκία, με έμφαση στην δυτική και κεντρική Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών περιοχών στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τα θέρετρα στην  τη Μεσόγειο.

Ορισμένοι τουρκοι αναλυτές ασφαλείας φέρεται να ισχυρίζονται ότι ο Μπαχόζ Erdal είναι ο ηγέτης του ΤΑΚ, αν και αυτό δεν έχει επαληθευτεί. Η ομάδα αποτελείται από αποσχισθέντα πρωην στελέχη του ΡΚΚ  που το κατηγορούν  για  παθητικότητα.

Το ίδιο το PKK αποστασιοποιείται από τη συμπεριφορά του ΤΑΚ, αν και οι δύο οργανισμοί  φέρεται από την Αγκυρα, να συνδέονται. Το τουρκικό κράτος αρνείται να κάνει διάκριση μεταξύ του ΤΑΚ και του PKK, αν και οι ΗΠΑ έχει ορίσει το ΤΑΚ ως μια διακριτή τρομοκρατική οργάνωση από το 2008. Ο ΟΗΕ, η Ρωσία, η Κίνα, η Αίγυπτος και η ΕΕ δεν θεωρούν το ΤΑΚ μια τρομοκρατική οργάνωση.

Να σημειωθεί οτι μέχρι τώρα η επίσημη εκδοχή που δινόταν από τους αρμοδίους στην Τουρκία είναι ότι η δράστιδα είναι μέλος του ΡΚΚ.«Πιστεύουμε ότι ένας από τους δράστες είναι μια γυναίκα που είχε διασυνδέσεις με το ΡΚΚ», είχε αναφέρει αξιωματούχος  των υπηρεσιών ασφαλείας.που ζήτησε να μην κατονομαστεί.Υπάρχουν στοιχεία, έλεγαν,  που αποδεικνύουν ότι ένας από τους βομβιστές ήταν γυναίκα, μέλος του ΡΚΚ, που εντάχθηκε στην αυτονομιστική οργάνωση των κούρδων ανταρτών το 2013.

Λ.Λ.

Militaire.gr

                                                                                                   

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης