Υποστηριξε το militaire
Πρώτη Γραμμή
18/10/2017 | 13:33 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

“Ευρωπαϊκό παράθυρο” για πιο “κοντές” υποψήφιες στην ΕΛΑΣ

Νέα τροπή λαμβάνει το κρίσιμο ζήτημα που αφορά χιλιάδες υποψήφιες αστυνομικών (αλλά και πυροσβεστικών) σχολών που το ανάστημά τους είναι μικρότερο του προβλεπομένου ορίου αναστήματος του 1,70 μ. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με επιστημονικές ανθρωπολογικές μελέτες, το 1,70μ. υπερβαίνει κατά επτά πόντους το μέσο ανάστημα των γυναικών (1,63 μ.) και το διαθέτουν μόνον το 19% των γυναικών.

Ειδικότερα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δ.Ε.Ε.) εξέδωσε σήμερα απόφαση σχετική με το ζήτημα αυτό. Όπως αναφέρει ο δικηγόρος Πέτρος Αγγελάκης, που χειρίζεται την υπόθεση, το Δικαστήριο έκρινε ότι η επίμαχη ρύθμιση, που προβλέπει ως προϋπόθεση ελαχίστου αναστήματος 1,70μ., ανεξαρτήτως φύλου, για τη συμμετοχή υποψηφίων στο διαγωνισμό για την κατάταξη υποψηφίων σε αστυνομικές σχολές, αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία (Οδηγία 76/207/ΕΟΚ), διότι συνιστά έμμεση διάκριση, αφού περιάγει σε μειονεκτική θέση πολύ μεγαλύτερο αριθμό γυναικών σε σχέση με τους άνδρες. Το Δικαστήριο έκρινε, ακόμη, ότι δεν δικαιολογείται η εν λόγω έμμεση διάκριση, διότι και αν υποτεθεί ότι για όλα τα καθήκοντα της Ελληνικής Αστυνομίας απαιτείται ιδιαίτερη σωματική κατάσταση, αυτή δεν φαίνεται να συνδέεται κατ’ ανάγκην με ορισμένο ελάχιστο ανάστημα, ούτε είναι αυτονόητο ότι όσοι έχουν ανάστημα μικρότερο από 1,70 μ. τη στερούνται. Στην κρίση του Δικαστηρίου μέτρησε το γεγονός ότι, ως το 2003, το όριο για τις γυναίκες υποψήφιες αστυνομικών σχολών ήταν το 1,65μ., καθώς και το γεγονός ότι για τις Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό Σώμα το όριο αναστήματος για τις γυναίκες υποψήφιες είναι το 1,60μ. Το Δικαστήριο κατέληξε ότι, ναι μεν, κατά την άποψή του, η επίμαχη ρύθμιση δεν δικαιολογείται, ωστόσο, απόκειται τελικά στο εθνικό δικαστήριο να κρίνει αν συντρέχει δικαιολογητικός λόγος.

Με τον τρόπο αυτό απαντήθηκε το προδικαστικό ερώτημα που είχε υποβάλει πέρσι το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Δ.Ε.Ε. και αναμένεται, πλέον, από το Συμβούλιο της Επικρατείας να δικάσει εκ νέου την υπόθεση και να αποφασίσει οριστικά.

               

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης