Ο  Ζόραν Ζάεφ  μιλώντας στο euronews, μίλησε για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι της Βόρειας Μακεδονίας, εκπλήσσοντας μας με τα όσα ανέφερε:

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη την ευκαιρία να δείξει τη στάση του απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία…Έδωσε μάχες για εμάς, μάχες για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος…Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τελειώσει. Τελείωσε. Τώρα ας συνεργαστούμε, ας κάνουμε δουλειές, ας βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών μας. Και είμαι πολύ χαρούμενος που ο πρωθυπουργός του νότιου γείτονά μας έδωσε μάχη για τον ευρωπαϊκό δρόμο της Βόρεια Μακεδονίας.Όσα έχει κάνει από τη στιγμή που  έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μόνο θετικά για τη Βόρεια Μακεδονία».

Ο κ.Ζάεφ κάλεσε ουσιαστικά με τη φράση “να κάνουμε δουλειές” σε στενότερη οικονομική συνεργασία. Κάτι που εδώ και ένα χρόνο δεν φαίνεται να γίνεται. Μεσολάβησαν βεβαίως και οι εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία ,αλλά νομίζουμε ότι δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος.

Σε ένα άλλο πεδίο που μας αφορά , αυτό της αμυντικής συνεργασίας, επίσης διαπιστώνουμε μια κωλυσιεργία. Μόλις χθες πέρασε από τη Βουλή η σύμβαση για τον έλεγχο του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την ελληνική ΠΑ. Παραμένει άγνωστο πόσο έχει προχωρήσει η διαδικασία εκπαίδευσης των ΕΔ της γειτονικής χώρας από την Ελλάδα. Δεν μας ενδιαφέρει;

Τέλος να επισημάνουμε για πολλοστή φορά ότι οι ευκαιρίες ου υπάρχουν για την ελληνική αμυντική βιομηχανία στη Βόρεια Μακεδονία είναι αρκετές. Υπάρχει κάποια συντονισμένη προσπάθεια, κάποιο σχέδιο ώστε οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες να διεκδικήσουν όλες τις δουλειές που φυσιολογικά θα προκύψουν από τον εξοπλισμό της Βόρειας Μακεδονίας;

Ο Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξη του αναφέρθηκε, επίσης, στην ένταση που επικρατεί στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, ζητώντας την έναρξη διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

«Το θέμα είναι σημαντικό για όλη την περιοχή, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Τουρκία.

»Καταρχάς, εγώ είμαι ο Ζόραν Ζάεφ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

»Και την πετύχαμε μέσα από το διάλογο, προσπαθώντας να δεχθούμε και να προστατεύσουμε τον εταίρο της άλλης πλευράς.

»Στηρίζω πολύ την απόφαση της Τουρκίας να αποσύρει τα πλοία και στηρίζω την επιτροπή για την αποκλιμάκωση του προβλήματος».

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016