Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
09/01/2019 | 08:56
Militaire News

Τσίπρας-Καμμένος: Από τον “έντιμο συμβιβασμό” στην προσπάθεια για “βελούδινο διαζύγιο”

Τσίπρας-Καμμένος: Από τον

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τίθεται σε δοκιμασία. Όλα δείχνουν ότι αυτή όμως θα ΄ναι και η τελευταία. Για όσους έχουν ίσως ξεχάσει να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα της Μακεδονίας είχε απειλήσει ξανά σοβαρά τη συνοχή της κυβέρνησης, όταν ο τότε υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γ.Μουζάλας είχε αποκαλέσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Ο Π.Καμμένος είχε γίνει έξαλλος και είχε ζητήσει από τους συνεργάτες του να μαζέψουν τα πράγματα από το γραφείο του στο ΥΠΕΘΑ ,γιατί όπως τους είχε πει “φεύγουμε”.

Χρειάστηκε η “επέμβαση” του Νίκου Παππά , ο οποίος έσπευσε στο σπίτι του ΥΠΕΘΑ και παίζοντας το ρόλο ειρηνοποιού, άλλαξε το κλίμα.

Το θέμα των Σκοπίων ήταν και παραμένει όπως δείχνει η πολιτική επικαιρότητα “κόκκινη γραμμή” για τους ΑΝΕΛ. Ο Καμμένος δεν πίστευε ότι θα το “άνοιγε” ο Τσίπρας και πολύ περισσότερο ότι θα το “έτρεχε” με τέτοια ταχύτητα. Και για τα δύο μάλλον θεωρεί υπεύθυνο τον πρώην ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά.

Η τελευταία “γραμμή άμυνας” που είχε ο Καμμένος ήταν να έρθει η συμφωνία για τα Σκόπια στην ελληνική Βουλή περί το Μάρτιο, με σχεδιασμό να προκηρυχθούν οι εκλογές τον Μάϊο. Ούτε αυτό το σενάριο φαίνεται να προκύπτει και αυτό είναι που πιθανόν να οδηγήσει σε μια πορεία μετωπικής σύγκρουσης, που Τσίπρας και Καμμένος απέφυγαν στα χρόνια της κυβερνητικής τους συνύπαρξης.

Η σχέση των δύο έχει υποτιμηθεί από την αντιπολίτευση και ειδικά την αξιωματική, η οποία πίστεψε πολλές φορές ότι είναι εύκολο να “σπάσει” το δεσμό Τσίπρα και Καμμένου. Αν και διαψεύστηκε αυτή η άποψη πολλές φορές από την ίδια την πραγματικότητα, η αντιπολιτευτική στρατηγική με επίκεντρο τον Καμμένο συνεχίστηκε. Το ότι σήμερα έχουμε φθάσει στην ενδοκυβερνητική κρίση σχεδόν 4 χρόνια μετά από την έναρξη της συγκυβέρνησης δεν αποτελεί βεβαίως επιτυχία της αντιπολίτευσης αλλά αναπόφευκτη συνέπεια του Σκοπιανού.

Ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κάθετη διαφωνία που έχουν Τσίπρας και Καμμένος θα οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης. Η σχέση Τσίπρα-Καμμένου μπορεί να έχει διαταραχθεί από το Σκοπιανό αλλά δεν έχει διαλυθεί. Ο Τσίπρας τους τελευταίους μήνες έχει συζητήσει πολλές φορές με τον Καμμένο για το πολιτικό τους μέλλον. Ο Καμμένος έχει απορρίψει διάφορες προτάσεις που του έκανε πιστεύοντας ότι οι ΑΝΕΛ “δεν έχουν τελειώσει”. Αυτή η άποψη τον έχει κάνει να αποκλείσει και την πορεία σε άλλους πολιτικούς δρόμους που του προτάθηκαν. Η προσέγγιση με τον Φαήλο Κρανιδιώτη δεν προχώρησε. Η πρόταση του Τάκη Μπαλτάκου να ηγηθεί ο Πάνος Καμμένος ενός πολιτικού σχήματος που θα “ένωνε” όσους βρέθηκαν εκτός ΝΔ και στα δεξιά της δεν έχει λάβει απάντηση. Οι δηλώσεις στελεχών και υπουργών των ΑΝΕΛ που δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση να ακολουθήσουν μέχρι τέλους τον πρόεδρό τους δεν φαίνεται ότι προς το παρόν τουλάχιστον πτοούν τον Π.Καμμένο.

Μέχρι που σκέφτεται να φθάσει ο Καμμένος; Στη σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα και στην Εκτελεστική Επιτροπή των ΑΝΕΛ ίσως να απαντήσει με τι προθέσεις θα πάει στο ραντεβού με τον Τσίπρα την Παρασκευή.

Όλα αυτά δεν πρέπει να επηρεάσουν σε καμία περίπτωση το χώρο της Εθνικής Άμυνας. Μέχρι στιγμής αυτό έχει επιτευχθεί κι ελπίζουμε ότι έτσι θα παραμείνει.

Για τον Πάνο Καμμένο ως ΥΕΘΑ θα επανέλθουμε όταν θα έρθει η ώρα της αποχώρησής του…Προς το παρόν παρακολουθούμε τις προσπάθειες Τσίπρα-Καμμένου να προχωρήσουν από τον “έντιμο συμβιβασμό” σ΄ ένα “βελούδινο διαζύγιο”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης