Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία προκάλεσε πολλά ερωτήματα. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον Τραμπ καθόλου πειστικές. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι το ISIS ηττήθηκε και γι΄ αυτό οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν λόγο παραμονής. Η ακαριαία παραίτηση του υπουργού Άμυνας Τζ. Μάτις ήταν η πιο ηχηρή διάψευση αυτής της άποψης. Τότε η Τουρκία ανέλαβε να υποστηρίξει το αφήγημα Τραμπ μ΄ ένα “παραμύθι” που λέει ότι ο Ερντογάν δεσμεύτηκε να εκκαθαρίσει όποιες δυνάμεις του ISIS εξακολουθούν να μάχονται.

Το “παραμύθι” Ερντογάν δεν στέκει κι αυτό προκύπτει από τον χάρτη. Για να πολεμήσουν οι Τούρκοι το ISIS, θα πρέπει να διασχίσουν μια τεράστια απόσταση 360 χιλιομέτρων οι οποίες ελέγχονται από συριακές δυνάμεις! Είναι γνωστό ότι η Άγκυρα θέλει απλά να δημιουργήσει μια “ζώνη ασφαλείας” 30 χιλιομέτρων. Να “εκκαθαρίσει” τους Κούρδους με απλά λόγια επιδιώκει. Δεν έχει καμία απολύτως επιθυμία να πολεμήσει το ISIS ,με το οποίο έχει κατηγορηθεί ότι η συνεργασία του ήταν αγαστή.

Επιπλέον η “στρατιωτική τουρκική μηχανή” έχει αποδειχτεί πολλάκις πολύ διστακτική να προχωρήσει σε σοβαρές χερσαίες επιχειρήσεις. Όλες οι επιχειρήσεις που έχει κάνει η Τουρκία στο έδαφος της Συρίας είχαν ως “αιχμή του δόρατος” φανατικούς ισλαμιστές αντιπάλους του Άσαντ! Ο “ένδοξος στρατός” για τον οποίο μίλησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χ.Ακάρ δεν είναι καθόλου τολμηρός. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Τούρκοι δεν αισθάνονται ασφαλείς ακόμη και μετά από την αποχώρηση των Αμερικανών και απαιτούν τώρα και από τους Γάλλους να αποσυρθούν.

Το Anadolu μετέδωσε τις δηλώσεις ενός από τους διοικητές των δυνάμεων που αντιπολιτεύονται τον Άσαντ (FSA).

Ο Σεύφ Έντου Μπεκίρ, δήλωσε στο Anadolu ότι η Γαλλία θα είναι σε θέση να υποστηρίξει το YPG / PKK στην περιοχή ανατολικά του Ποταμού Ευφράτη.

“Θα εκκαθαρίσουμε την περιοχή μας από το PKK και το Daesh”, δήλωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν επέκρινε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για την απόφαση να αποσύρει δυνάμεις από τη Συρία. Ο Μακρόν μίλησε για το YPG επισημαίνοντας ότι “δεν πρέπει να ξεχνάμε τι του χρωστάμε”.

Εκπρόσωποι του PKK και του YPG επισκέφθηκαν το Παρίσι για να υπενθυμίσουν τον κίνδυνο που υπάρχει από το Daesh για την Ευρώπη.

Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι τα στρατεύματά τους θα παραμείνουν στη Συρία μετά την απόφαση απομάκρυνσης των ΗΠΑ.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016