Το σημείο που οι Τούρκοι έχουν “στήσει” το νέο σκηνικό πρόκλησης στον Έβρο, δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί. Το Σεπτέμβριο του 2018, στις 9 Σεπτεμβρίου συγκεκριμένα, ελληνικό περίπολο εντόπισε δύο Τούρκους στρατιώτες. Συνελήφθησαν στην περιοχή του Μελισσοκομείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ, οι δύο Τούρκοι είχαν υποστηρίξει ότι χάθηκαν και πέρασαν τα ελληνοτουρκικάσύνορα χωρίς να το καταλάβουν.

Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ελληνικό παρατηρητήριο, απ’ όπου Έλληνες στρατιωτικοί τούς εντόπισαν και τους μετέφεραν στο στρατόπεδο της Καβησού. Συγκεκριμένα ο ένας από τους δύο χάθηκε με αποτέλεσμα να βρεθεί επί ελληνικού εδάφους και στη συνέχεια ο δεύτερος αναζητώντας τον, πέρασε κι αυτός τα σύνορα.

Είχε υπάρξει επικοινωνία του τότε ΥΕΘΑ,Πάνου Καμμένου, με τον Τούρκο ομόλογο του, Χουλουσί Ακάρ, αλλά και του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη με τον Τούρκο ομόλογο του και δρομολογήθηκε άμεσα η παράδοση των δυο Τούρκων στρατιωτικών στη χώρα τους. Η ελληνική πλευρά δεν επιθυμούσε να δώσει συνέχεια και ήθελε να αντιμετωπίσει το περιστατικό όπως συνέβαινε και στο παρελθόν, πριν δηλαδή την σύλληψη των Κούκλατζη και Μητρετώδη.

Οι Τούρκοι επανέρχονται τώρα όχι τυχαία, αλλά με σχέδιο. Να υπενθυμίσουμε ότι από τα γεγονότα του Έβρου στο τέλος Φεβρουαρίου, οι Τούρκοι έχουν κάθε μέρα και σχεδόν όλο το 24ωρο μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πετούν στην περιοχή. Προφανώς παρακολουθούν τα πάντα.

Η Τουρκία γνωρίζει ότι στον Έβρο το μόνο που μπορεί να κάνει είναι ένας διαρκής πόλεμος φθοράς εναντίον της Ελλάδας. Φθορά σε δυνάμεις που θα απασχολούνται πολύ περισσότερο από το παρελθόν, αλλά και πολιτική φθορά στην κυβέρνηση ,με στόχο να την οδηγήσει σε κάποια βεβιασμένη ενέργεια. Χρειάζεται οπωσδήποτε ψυχραιμία, αρκεί αυτή να μην “μπερδεύεται” με την υποχωρητικότητα.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016