Η επταμελής σύνθεση του Στ΄ Τμήματος του ΣΤΕ με τις προσφάτως εκδοθείσες αποφάσεις του (324/2019 & 2726/2018) δικαιώνει κατ’ ουσίαν πανηγυρικώς τους ΟΥΚ και τους Δύτες του ΠΝ που προσέφυγαν σύσσωμοι το 2017, ζητώντας την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων που είχαν ανακοινωθεί τότε.

Το ΣΤΕ έκρινε σαφώς ότι, με την επίμαχη Υπουργική Απόφαση ουδεμία εξουσία παρέχεται στους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων προς ατομικό περιορισμό των βατραχανθρώπων που υποβάλλονται στη διαδικασία συντήρησης της επιχειρησιακής τους ικανότητας, ούτε προς θέσπιση περαιτέρω προϋποθέσεων υπαγωγής στη διαδικασία συντήρησης.

Περαιτέρω και αναφορικά με τους Δύτες του ΠΝ, το ΣΤΕ έκρινε ότι η Διοίκηση προέβη σε περικοπή του επιδόματος των Δυτών κατά παράβαση της εξουσιοδότησης του νόμου και των συνταγματικών αρχών που διέπουν τα στρατιωτικά σώματα και γ’  αυτό, κατά το μέρος αυτό, η επίμαχη υπουργική απόφαση θα πρέπει να ακυρωθεί. 

Η πληρεξούσια Δικηγόρος του μεγαλύτερου τμήματος των ΟΥΚ και του συνόλου του Δυτών του ΠΝ, κυρία Δέσποινα Δούμα, δήλωσε ότι:

«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι διότι το ΣΤΕ, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μας, κατανοώντας απόλυτα τον τεράστιο κίνδυνο που ελλόχευε με τις επίμαχες υπουργικές αποφάσεις, απέκλεισε κάθε δυνατότητα στους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων να περιορίσουν τον αριθμό των ΟΥΚ που θα συντηρούνται. Η εθνική ασφάλεια της χώρας μας βασίζεται στους επιχειρησιακά αξιόμαχους και οι ΟΥΚ επιβάλλεται στο σύνολό τους να συντηρούν την επιχειρησιακή τους ικανότητα ώστε να είναι έτοιμοι να δράσουν ανά πάσα στιγμή για την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας.

Επίσης, το ΣΤΕ, λαμβάνοντας υπόψη τον περιορισμένο αριθμό των δυτών του ΠΝ, μόλις 15 πανελλαδικώς, και την έλλειψη οποιασδήποτε μελέτης για τις επιπτώσεις που θα είχε η μείωση των καταδυτικών ωρών, ακύρωσε την υπουργική απόφαση κατά το μέρος που περιορίζει τον αριθμό των καταδύσεων σε μόλις 30 ώρες μηνιαίως και η οποία οδήγησε σε τεράστια μείωση των αποδοχών των Δυτών του ΠΝ, με αναφορά στη συνταγματική αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των στρατιωτικών».

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016