Νέοι Αρχηγοί από σήμερα, εκτός από το ΓΕΝ στο οποίο ο Αρχηγός του Ν.Τσούνης παραμένει για τρίτο χρόνο.Τα πρόσωπα έχουν πάντα τη σημασία τους. Τα βιογραφικά τους τα δημοσιεύσαμε. Τα “προφίλ” τους όμως όπως προκύπτουν απ΄ αυτά που λένε όσοι συνεργάστηκαν κατά καιρούς μαζί τους έχουν μεγαλύτερη σημασία.

Ο Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου είναι αξιωματικός που απεχθάνεται τις δημόσιες εμφανίσεις,τις δημόσιες σχέσεις και γενικώς δεν θεωρείται ιδιαίτερα “κοινωνικός”. Προτερήματα κατά τη γνώμη μας, αλλά ίσως θα πρέπει να “δει αλλιώς το θέμα”, τώρα που είναι Α/ΓΕΕΘΑ. Για να μην παρεξηγηθούμε δεν εννοούμε να αρχίσει τις δημόσιες σχέσεις με τους δημοσιογράφους. Το “μακριά και αγαπημένοι” είναι η καλύτερη τακτική και ας μην μας βολεύει. Οι “δημόσιες σχέσεις” έχουν να κάνουν με τους ομολόγους του και γενικώς με αξιωματούχους και παράγοντες που μπορούν να φανούν χρήσιμοι στο έργο του. Θα πρέπει να συνηθίσει τα ταξίδια και τις δεξιώσεις των πρεσβειών. Απέφευγε και τα δύο όσο μπορούσε όταν ήταν Α/ΓΕΑ.

Του προσάπτουν ότι είναι συγκεντρωτικός. Ως Α/ΓΕΕΘΑ δεν θα του είναι πολύ χρήσιμο αυτό το χαρακτηριστικό αν πράγματι ισχύει. Η περιβόητη διακλαδικότητα κάπως έχει προχωρήσει ,αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε αναβάθμιση. Ο Α/ΓΕΕΘΑ Χ. Χριστοδούλου καλείται να το πράξει και να αποδείξει ότι η “ρετσινιά” που έχουν οι αεροπόροι, ότι δεν είναι και τόσο συνεργάσιμοι, είναι μύθος.

Ο νέος Α/ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γιώργος Καμπάς είναι η άλλη όψη του νομίσματος. Θεωρείται εξαιρετικά “επικοινωνιακός” και λένε ότι επιδιώκει τη προβολή του έργου του Στρατού. Δεν είναι κακό αρκεί να μην χαθεί το μέτρο, όπως έγινε τη τελευταία διετία. Και σε “ποσότητα” και σε “ποιότητα” προβολής. Ο νέος Α/ΓΕΣ είναι από τους αξιωματικούς με φιλοδοξίες. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί πολύ θετικό αν θελήσει να τις επιτύχει μέσω της παραγωγής έργου. Θα είναι και η πιο ασφαλής οδό για την επιτυχία του. Στον Στρατό δεν χρειάζεται να ψάξει κάποιος πολύ για να βρει τι χρειάζεται: γρήγορη και ουσιαστική αναδιοργάνωση! Όχι απ΄ αυτή που χρόνια “ακούμε αλλά δεν βλέπουμε”. Έχοντας διοικήσει μεταξύ άλλων και το Δ’ Σώμα Στρατού κι έχοντας την οδυνηρή εμπειρία της αιχμαλωσίας των δύο στρατιωτικών ,ο νέος Α/ΓΕΣ γνωρίζει τι πρέπει να γίνει. Το θέμα είναι ότι κι άλλοι γνώριζαν αλλά δεν έκαναν τίποτα. Ελπίζουμε ότι ο Αντιστράτηγος Καμπάς δεν θα προστεθεί σ΄αυτή τη λίστα. Γι αυτό ίσως να είναι καλό να συζητά πρωτίστως με τους επιτελείς και τα νεότερα στελέχη και λιγότερο με τους απόστρατους.

Τέλος ο νέος Α/ΓΕΑ Γιώργος Μπλιούμης. Χαρακτηρίζεται “στρατιώτης” και “υπηρεσιακός” που στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία είναι προσόντα. Η Πολεμική Αεροπορία έχει μεγάλα θέματα που πρέπει να επιλυθούν και ο Αντιπτέραρχος Μπλιούμης “κληρονομεί” το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, το οποίο όπως πολλές φορές έχουμε γράψει κινδυνεύει από την κατηγορία “απαραίτητο” να “πέσει” στην κατηγορία “αμφιλεγόμενο”. Δεν θα ΄ναι εύκολο θέμα όπως φαίνεται τουλάχιστον από τη μέχρι τώρα εμπειρία. Ελπίζουμε ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου, δεν θα υποπέσει στον πειρασμό που πολλοί προκάτοχοι του έπεσαν ,βάζοντας “τη μύτη τους” στα Γενικά Επιτελεία που ήταν Αρχηγοί.

Η ευχή καλή επιτυχία είναι αυτονόητη βεβαίως. Αλλά όπως έχουν τα πράγματα οι ευχές δεν αρκούν.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016