Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
19/06/2020 | 22:22
Militaire News

Τα 32 δις από την Ευρώπη θα ΄ρθουν σε “συσκευασία” λάϊτ μνημονίου…

Τα 32 δις από την Ευρώπη θα ΄ρθουν σε

Μπορεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης να μην κατάφερε να καταλήξει σε απόφαση σήμερα, εντούτοις ο ευρωπαϊκός Βορράς φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να πιέσει προς την κατεύθυνση μνημονιακών πολιτικών για όσες χώρες προσφύγουν στο Ταμείο για χρήματα, γράφει το ieidiseis.gr .

Υπενθυμίζεται πως βασικά ζητήματα της ατζέντας της Συνόδου ήταν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν, που αποτελεί το αγκάθι για τα κράτη – μέλη, με την ομάδα των «φειδωλών» (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία) να κρατούν αρνητική στάση, όπως μετέδωσε νωρίτερα και το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Περνάμε σε νέα φάση: αυτή της διαπραγμάτευσης», είπε εξάλλου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λίγο μετά το τέλος της τετράωρης Συνόδου Κορυφής, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα – ανακοινώθηκε δε πως η επόμενη Σύνοδος αναμένεται στα μέσα Ιουλίου με φυσική παρουσία.

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ του MEGA ανέφερε πως οι αντιδράσεις των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά για τον τρόπο διάθεσης της βοήθειας αντιμετώπισης των προβλημάτων από τον κορονοϊό, οδηγούν τις χώρες του Νότου – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – σε μεταρρυθμίσεις.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορεί να είναι και δημοσιονομικές προσαρμογές, όπως περικοπές προϋπολογισμών ή αυξήσεις φόρων, κατά την ίδια πηγή, εξέλιξη που, φυσικά, προμηνύει και πολιτική καταιγίδα στις χώρες που ενδεχομένως κληθούν να ανταλλάξουν την όποια βοήθεια με επαχθείς όρους που θυμίζουν τη σκληρή λιτότητα των προηγούμενων χρόνων.

Η στάση της Γερμανίας

Επί της βασικής αρχιτεκτονικής του σχεδίου λέμε «ναι», αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια ανοιχτά ζητήματα, δήλωσε αμέσως μετά τη σημερινή Σύνοδο η Γερμανίδα Καγκελάριος, σε μία υπόμνηση των πολλών διαφωνιών ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη τεθεί συγκεκριμένα ζητήματα πιστώσεων και επιδοτήσεων, αν και, όπως ανέφερε, κάποια κράτη – μέλη θεωρούν το ύψος της χρηματοδοτικής βοήθειας πολύ υψηλό. Μελλοντικά θα βρεθεί βάση συνεννόησης, πρόσθεσε η ίδια.

Η κυρία Μέρκελ σημείωσε ακόμη ότι βρίσκει πολύ μεγάλη την διάρκεια του προγράμματος βοήθειας και τόνισε την ανάγκη να ποσοτικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό το κόστος της πανδημίας, ακόμη και αν κάτι τέτοιο είναι δύσκολο. «Είμαστε της άποψης ότι η αποπληρωμή των δανείων θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από αυτή την δημοσιονομική περίοδο και όχι από την επόμενη», είπε χαρακτηριστικά.

Ντομπρόφσκις: Η τρόικα δεν επιστρέφει

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, πάντως, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις ο οποίος διαμήνυσε πως «η τρόικα δεν επιστρέφει», αναφερόμενος στο σχεδιαζόμενο «ταμείο ανασυγκρότησης» για τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Επισημαίνει, ακόμη, ότι τα κράτη – μέλη θα καταρτίζουν μόνα τους τα σχέδια ανάπτυξης και βιωσιμότητας και θα προτείνουν τα βήματα για την εφαρμογή τους.

«Η ιδέα είναι να χρηματοδοτηθούν στα κράτη-μέλη οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τα δικά τους σχέδια ανάπτυξης και βιωσιμότητας. Κατά τη χρήση τους, ωστόσο, οι χώρες δεν θα μπορούν απλώς να κάνουν ό,τι θέλουν: θα πρέπει να παραμείνουν εντός των ορίων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», εξηγεί ο ίδιος σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel και τονίζει ότι τα σχέδια των χωρών θα πρέπει επίσης να ταιριάζουν με τους στόχους της ΕΕ για την προστασία του κλίματος και την ψηφιοποίηση. «Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν από την κρίση, θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να κάνουμε ένα βήμα προς το μέλλον», λέει χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατανομή των πόρων του ταμείου, από την οποία θα ωφεληθούν π.χ. η Ιταλία και η Ισπανία, «οι οποίες δεν ευθύνονται μεν για την πανδημία, αλλά είναι υπεύθυνες για τις δημοσιονομικές πολιτικές που τις κατέστησαν περισσότερο ευάλωτες», ο Βάλντις Ντομπρόφσκις απορρίπτει αυτή την επιχειρηματολογία, τονίζοντας ότι η πανδημία του κορονοϊού είναι ένα εξωτερικό σοκ που πλήττει σκληρά όλες τις χώρες-μέλη. «Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι οι υπερχρεωμένες χώρες στο νότο της ΕΕ θα συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους αποδέκτες των χρημάτων της ανασυγκρότησης. Αλλά αυτό ισχύει και για χώρες της Ανατολής που είναι λιγότερο οικονομικά ανεπτυγμένες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διευρύνουμε περαιτέρω αυτές τις ανισότητες, αλλά ότι η ανάκαμψη θα γίνει όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα. Και μην ξεχνάτε: Η ανάπτυξη των ασθενέστερων είναι και προς το συμφέρον των ισχυρότερων, ιδίως της Γερμανίας ως εξαγωγικής χώρας», απαντά.

Διαψεύδει το ενδεχόμενο Μνημονίου η κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επίσης διέψευσε, από την πλευρά του, το ενδεχόμενο ενός «light» μνημονίου, λέγοντας πως «δεν υπάρχουν μνημόνια στο δρόμο του Ταμείου Ανάκαμψης». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο Στ. Πέτσας ανέφερε ακόμη ότι «μιλάμε για επιχορηγήσεις σε μεγάλο βαθμό και όχι για δάνεια, που θα χρηματοδοτούνται από έναν κοινό δανεισμό».

«Οι μόνες προϋποθέσεις που υπάρχουν είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και ένα στέρεο σχέδιο, το οποίο μπορεί να βοηθά τις χώρες να αλλάξουν σελίδα. Η Ελλάδα έχει να πάρει πολλά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα σχέδιο που θα μεταμορφώσει την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης