Οι έκτακτες δαπάνες του γερμανικού υπουργείου ‘Αμυνας απασχολούν για μία ακόμη φορά τον Τύπο, με την αποκάλυψη ότι μόνο κατά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους δαπανήθηκαν 155 εκατομμύρια ευρώ για εξωτερικούς συμβούλους και συνεργάτες.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Bild, ότι όλα μαζί τα υπόλοιπα 13 υπουργεία χρειάστηκαν για αντίστοιχες υπηρεσίες συνολικά 178 εκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν έπειτα από σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή της Αριστεράς (Die Linke) Ματίας Χεν.

Από την πλευρά του υπουργείου, ο υφυπουργός ‘Αμυνας Τόμας Ζίλμπερχορν εξήγησε ότι οι αυξημένες δαπάνες αφορούν τις ανάγκες που έχουν προκύψει κατά την μετάβαση της Διοίκησης στην ψηφιακή εποχή. Τα 109 εκατομμύρια, ανέφερε, έχουν διατεθεί στην υπηρεσία Πληροφορικής των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία επιβλέπει 1200 ακίνητα.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το υπουργείο Εσωτερικών δαπάνησε την αντίστοιχη περίοδο 78,7 εκατομμύρια ευρώ, το υπουργείο Μεταφορών 47,7 εκατομμύρια, ενώ το υπουργείο Παιδείας «μόνο» 293.000 ευρώ.

Το υπουργείο ‘Αμυνας και οι πρακτικές του επί υπουργίας της νεοεκλεγείσας Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκονται στο στόχαστρο εδώ και μήνες, εξαιτίας της δαπάνης 200 εκατομμυρίων ευρώ για εξωτερικούς συμβούλους σε διάστημα δύο ετών, κατά παράβαση των όρων ανάθεσης. Για την υπόθεση έχει συσταθεί εξεταστική επιτροπή στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016