Μήνες τώρα ακούμε και διαβάζουμε ότι “η Ελλάδα έχει συμμάχους”, ότι “χτίζει συμμαχίες”, ότι έχει την πλήρη υποστήριξη των συμμάχων της. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να μείνει μόνη στην κρίσιμη στγμή! Απόδειξη όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με τη Γαλλία, τη χώρα που σ΄ αυτή τη χρονική και γεωπολιτική συγκυρία θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη για την Ελλάδα.

Όπως γράψαμε το υπουργείο Οικονομικών με τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΘΑ και προφανώς με το πράσινο φως από το Μαξίμου μετέφεραν στις καλένδες την υποτίθεται “σχεδόν έτοιμη” συμφωνία για τις γαλλικές φρεγάτες. Στην πραγματικότητα τίναξαν στον αέρα την επίσης “σχεδόν ολοκληρωμένη” αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας. Μετά από τις ανακοινώσεις μέσω δημοσιευμάτων για το “πάγωμα” των φρεγατών , οι Γάλλοι απάντησαν μ΄ ένα μεγαλοπρεπές au revoir ακυρώνοντας συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των Διευθύνσεων Εξοπλισμών των δύο χωρών που θα γινόταν αύριο και μεθαύριο. Με επιστολή τους οι Γάλλοι με “διπλωματικό τρόπο” μας λένε ότι δεν υπάρχει κάτι προς συζήτηση, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να γίνει η συνάντηση!

Η Ελλάδα βεβαίως χρειάζεται επειγόντως όχι μόνο τις φρεγάτες αλλά και συντήρηση σε πολύ κρίσιμα οπλικά συστήματα που έχει προμηθευτεί από τη Γαλλία. Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο ΥΠΕΘΑ. Αντιθέτως… Το γιατί μόνο οι ίδιοι το γνωρίζουν και θα κληθούν εκ των εξελίξεων να το αποκαλύψουν.

Ποιοι τραβάνε τα μαλλιά τους μη πιστεύοντας αυτά που ζουν; Όσοι ασχολούνται με την πολύπαθη αμυντική βιομηχανία, η οποία ανέμενε το πρόγραμμα των φρεγατών κι όχι μόνο αυτό!

Το γιατί οτιδήποτε έχει σχέση με τη Γαλλία ‘χαλάει”  είναι μάλλον προφανές και το ΄χουμε γράψει τις τελευταίες ημέρες. Οι μεν Γερμανοί δεν θέλουν να υπάρξει σε καμία περίπτωση αμυντική συμφωνία και μάλιστα εκτός ΝΑΤΟ, Ελλάδας-Γαλλίας. Οι Γερμανοί έχουν ποντάρει στην Τουρκία και θέλουν να μας καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ,χωρίς να μας λένε και τι θα διαπραγματευτούμε.

Οι δε Αμερικανοί έχουν άλλο επιχείρημα: τη σωτηρία των ναυπηγείων Ελευσίνας! Μόνο που όπως προκύπτει όχι μόνο από πληροφορίες αλλά και από έγγραφα η Ελευσίνα δεν προορίζεται για ναυπηγείο! Γι΄ αυτό το θέμα θα επανέλθουμε αύριο με σχετικό έγγραφο.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016