Ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών, Ιωάννης Μάζης , αναλύει με κάθε λεπτομέρεια όσα έγιναν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σ΄ ένα εκτενές κείμενο του με τον τίτλο ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΣΑΧ-ΜΑΤ” ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ (Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΑΡΤΣΑΧ 2020).

Όπως γράφει ο ίδιος στην εισαγωγή του “στο παρόν κείμενο αναλύονται τα βασικά σημεία των συμπεριφορών των Υπερσυστημικών (Ρωσίας, Τουρκίας, Ισραήλ, ΕΕ, ΗΠΑ) και Συστημικών (Αρμενίας, Αρτσάχ, Αζερμπαϊτζάν) παραγόντων της συρράξεως στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά από την Αζερική επίθεση, η οποία στηρίχθηκε εμφανώς και με κάθε μέσο -διπλωματικό και επιχειρησιακό – από την Άγκυρα αλλά και σε επίπεδο εξοπλισμών και από το Ισραήλ. Αναλύεται επίσης με εξαιρετικό και ενδελεχή τρόπο, το διεθνές νομικό καθεστώς της αυτοανακηρυχθείσης “Δημοκρατίας του Αρτσάχ” λαμβάνοντας υπόψη τα Ψηφίσματα της Γενικής Συνελεύσεως και τις  Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατόπιν, και με βάση την ανωτέρω ανάλυση, ερμηνεύονται η Διπλωματική και Επιχειρησιακή συμπεριφορά της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρίν, κατά και μετά την σύρραξη, όπως και εξάγονται συμπεράσματα για την παρούσα κατανομή ισχύος στον Νότιο Καύκασο, τους νικητές, τους ηττημένους και τις μέλλουσες δυναμικέςαναφορικώς με τους υπερσυστημικούς δρώντες: Ρωσία και Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτής της αναλύσεως, δεν παραλείπεται η εξέταση της ελληνικής γεωπολιτικής θέσεως, αλλά και οι προτάσεις πολιτικής, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την Αθήνα για τον έλεγχο των αναφυομένων σημαντικών ζητημάτων ασφαλείας που σηματοδοτεί η ανακατανομή ισχύος στο Καυκασιανό Σύμπλοκο».

Διαβάστε όλο το κείμενο ΕΔΩ

Google News

Ακολουθήστε το Militaire.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016