“Το ΝΑΤΟ θα απαντήσει σε επίθεση κατά Πολωνίας-Λιθουανίας” λέει ο Στόλντεμπεργκ! Κατά Ελλάδος υπάρχει κάτι;

Η εμμονή του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία πάει μαζί με το ξέπλυμα του ναζισμού που έκανε ξεδιάντροπα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά από τη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης οι παραλογισμοί του Ψυχρού Πολέμου επιστρέφουν ,γιατί …πρέπει να γίνουν και “δουλειές”, να κινηθεί και η εξοπλιστική αγορά που πάντα χρειάζεται εχθρούς. Κάπως έτσι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ μας ενημέρωσε ότι  “το ΝΑΤΟ θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Πολωνίας ή των χωρών της Βαλτικής”. Αυτά είπε ο κ. Στόλντεμπεργκ. Αυτό που δεν είπε και φυσικά δεν αναμένουμε να ακούσουμε από το ΝΑΤΟ, είναι τι θα κάνει η “Συμμαχία” σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχτεί επίθεση από οποιονδήποτε. Ακόμη και από άλλο μέλος του ΝΑΤΟ. Πληρώνουμε κανονικότατα το “νοίκι” στο ΝΑΤΟ, αλλά από …παροχές μηδέν.

Τι είπε ο Γενς Στόλντεμπεργκ για την αντιρωσική παράνοια:

“Με την παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία: αν υπάρξει κάποια επίθεση εναντίον της Πολωνίας ή των χωρών της Βαλτικής, όλη η Συμμαχία θα απαντήσει”, επεσήμανε λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει έναν κατάλογο με εχθρούς, αλλά θα απαντήσει εφόσον υπάρξει ανάγκη, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πολλές εφημερίδες, ανάμεσά τους η πολωνική RZeczpospolita, η γερμανική Suddeutsche Zeitung και η ισπανική El Pais.

Οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να στηρίξει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, όμως μέχρι στιγμής η Άγκυρα αρνείται ζητώντας τη στήριξη της Συμμαχίας στη μάχη της κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία.

Ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι δεν τάσσεται κατά μιας ισχυρότερης αμυντικής συμμαχίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ, όμως πρόσθεσε ότι δεν έχει νόημα η Ένωση να προσπαθήσει να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016