“Πραξικόπημα” ή εκλογές οι μόνοι τρόποι να βγει ο Ερντογάν από το αδιέξοδο!

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Όλα δείχνουν πως τρίζει η εξουσία  του σουλτάνου. Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί είναι αξεπέραστα.  Ο Ερντογάν είναι στριμωγμένος σε όλους τους τομείς. Η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί είναι άθλια και γελοία. Έχει γίνει περίγελος του κόσμου με τις κούφιες απειλές και την εθνικιστική ρητορική του.

Η Τουρκία χάνει σε όλα τα πεδία. Χάρη στην λαμπρή διακυβέρνηση η χώρα έχασε το κύρος, την αξιοπρέπεια και την πολιτική πειθώ της. Η οικονομία στο χειρότερο επίπεδο. Κρύβουν την αλήθεια από τον λαό, η ανεργία, ο πληθωρισμός καλπάζουν και η λίρα κατρακυλάει.

Στην πρωτεύουσα κυκλοφορούν φήμες για επικείμενο πραξικόπημα σαν αυτό της 15ης Ιουλίου που πρόσφερε μεγάλα κέρδη στον Ερντογάν. Χάρη σε αυτό εξόντωσε όλους τους αντιπάλους του  κι έγινε ο απόλυτος άρχοντας και κυρίαρχος του παιχνιδιού.  Δεύτερος τρόπος για να γλιτώσει από τα αδιέξοδα που δημιούργησε είναι η προσφυγή στις κάλπες.  Να πει δηλαδή στους πολίτες του “Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα”.  Και οι δυο περιπτώσεις όμως δεν μπορούν να μπαλώσουν τα πράγματα. Εδώ και καιρό ηγετικά στελέχη του ΑΚΡ ροκανίζουν την καρέκλα του. Μαζί με τους γραφειοκράτες δεν διστάζουν να του βάζουν τρικλοποδιές, όπως αυτή να προσφύγει στη δικαιοσύνη έναντι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου και να του ζητά αποζημίωση 500.000 λιρών Τουρκίας.

Η πολιτική ηγεσία της Άγκυρας δεν διδάχθηκε τίποτα από τον Πόλεμο Ιράκ-Κουβέιτ. Το σενάριο αυτό εφαρμόζεται σήμερα μεταξύ Τουρκίας- Συρίας. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συναγωνίζονται για το ποια θα σπρώξει περισσότερο την Άγκυρα στον πόλεμο με τη Συρία.

Εξοργισμένη η Δαμασκός με τις απειλές Ερντογάν που στηρίζει τους τζιχαντιστές, ότι σε λίγες μέρες θα τελειώσει ο πόλεμος απάντησε δια στόματος του υφυπουργού εξωτερικών Φαϊσάλ Μικντάτ : “Δεν υπάρχει πιο ανόητο σύστημα και καθεστώς διακυβέρνησης από αυτό σε όλο τον κόσμο. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι τηρεί όλα τα άρθρα της συμφωνίας που υπέγραψε στο Σότσι και στη Μόσχα. Ο Ερντογάν ψεύδεται κάθε φορά που αναπνέει. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Τουρκία για το πετρέλαιο και για να προστατεύσουν τα συμφέροντα του Ισραήλ.”

Ο Ιλχάν Αχμέτ, ένας εκ των Προέδρων της Βουλής της Συρίας δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Alawsat (9/2/20) ότι το καθεστώς Άσαντ δέχθηκε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την αυτόνομη διοίκηση Rojava . Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν υπό την εγγύηση της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ ανέθεσαν στη Ρωσία να συσπειρώσει όλες τις κουρδικές δυνάμεις  και να τις εντάξει στο πλευρό του  Άσαντ.

Ο διοικητής των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας Mazlum Kobane  σε συνέντευξη του στην εφημερίδα  Αλ Αραμπίγια  τόνισε ότι οι Κούρδοι πλήρωσαν βαρύ τίμημα για την υπεράσπιση των εδαφών τους. Η αυτονομία είναι νόμιμο δικαίωμα τους και δεν θα υπάρξει καμία λύση στο πρόβλημα της Συρίας , η οποία δεν θα προβλέπει την αυτονομία των Κούρδων.

Η αυτονομία των Κούρδων στη Συρία είναι ο πραγματικός εφιάλτης του Ερντογάν. Συνηθίζει να προκαλεί μια νέα κρίση για να ξεπεράσει μια προηγούμενη. Αυτή τη φορά, όμως, δεν μπορεί να πείσει ακόμα και τους πιο φανατικούς οπαδούς του.  Οι εκβιασμοί του τύπου “Ο αγώνας για την διαιώνιση της πατρίδας” και “κίνδυνος πραξικοπήματος”  δεν τρομοκρατούν και δεν συγκινούν κανένα.

Ηχηρό ράπισμα για τον τρόπο διακυβέρνησης του δέχθηκε και από τον πρώην στενό συνεργάτη του και Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλλάχ Γκιουλ.  Ο γνωστός για το ήπιο ύφος του πολιτικός συνομίλησε με τρεις δημοσιογράφους της εφημερίδας Karar,  Ahmet Tasgetiren, Elif Cakir Yildirim Ogur , μετά από σιωπή πολλών ετών και είπε πολλά και σημαντικά πράγματα. Επιγραμματικά ανέφερε τα εξής:-

-Προτιμώ το κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης

-Δεν ήθελα ποτέ ένα προεδρικό σύστημα τύπου Τουρκίας.

-Η Εθνοσυνέλευση δεν είχε ποτέ υποβαθμιστεί τόσο πολύ.

-Το πολιτικό Ισλάμ κατέρρευσε σε  όλο τον κόσμο.

-Εκτιμώ τον χαρακτήρα, την παιδεία, τις γνώσεις του Αλί Μπαμπατζάν. Εμπιστεύομαι κι εκτιμώ τον τρόπο που πολιτεύεται. Στηρίζω το Κόμμα του.

-Η πολιτική μας στη Συρία ήταν εσφαλμένη από την πρώτη στιγμή

-Λάθος η αγορά των S-400

-H χρήση hard power  εκ μέρους της Τουρκίας μειώνει την αποτρεπτικότητά της. Καλύτερα η χρήση soft power. Αυτή βέβαια ξεκινά πρώτα από το σπίτι μας. Φτιάχνεις την κατάσταση στο εσωτερικό σου κι αυτό αντανακλάται στο εξωτερικό. Πιστεύω με τον τρόπο αυτό αποκτάς περισσότερους φίλους.

-Το Κουρδικό έχει μετατραπεί πλέον σε διεθνές θέμα……..

 Στην μακροσκελέστατη συνέντευξη του δεν αναφέρθηκε στην Κύπρο και το Αιγαίο. Προφανώς είτε γιατί συμφωνεί με τον Πρόεδρο , είτε γιατί δεν ήθελε να προκαλέσει τους οπαδούς του.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016