Υποστηριξε το militaire
Άποψη
27/11/2019 | 06:10 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

“Ο τουρκικός αναθεωρητισμός εντός ΝΑΤΟ και η ύποπτη συνεργασία με το Πακιστάν”

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Από το 2001 η πολιτική της Τουρκίας φαίνεται να έχει κατανοήσει πλήρως την γεωπολιτική σημασία του χώρου της. Διεκδικώντας ακόμα και εκβιαστικά όχι μόνο έχει καταφέρει να γίνει κάτοχος των πλέον εξελιγμένων Νατοϊκών εξοπλιστικών προγραμμάτων, οπλικών πλατφορμών και ραντάρ αλλά έχει μπει και στην διαδικασία συμπαραγωγής τους. Η θέληση της να γίνει θαλάσσια ναυτική και εμπορική δύναμη δεν περνάει απαρατήρητη, οι ναυπηγήσεις 37 πλοίων σε 7 χρόνια δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε πως γίνεται με σκοπό την κουρδική απειλή, η αγορά των s400 επιχειρησιακών ή μη και η προσπάθεια απόκτησης su-35 μαχητικά από την αναδυόμενη Ρωσία πέραν του εξοπλιστικού της σκέλους έχουν και ένα άλλο, πιο επικοινωνιακό, πιο ανησυχητικό.

Ένας ολόκληρος κλάδος αναπτύσσεται εξ ανατολών μας, έτοιμος να καλύψει οποιαδήποτε διπλωματική συνθήκη, να προσπεράσει οποιοδήποτε νατοϊκό άρθρο και να θέσει ως δευτερεύον οποιοδήποτε ψήφισμα του 0ΗΕ. Το εν διαμορφώσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακκούγιου της Τουρκίας έχει σημειώσει πληθώρα εξοπλιστικών ενεργειών από το διάστημα του περασμένου καλοκαιριού μέχρι σήμερα. Όσο η πλειοψηφία των αμυντικών αναλυτών πάλλετο μεταξύ του ζητήματος των s400 τον περασμένο Μάρτιο η Τουρκία ολοκλήρωσε την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού αντιδραστήρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Όσο ήταν εν εξελίξει η επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” στα σύνορα με την Συρία μία τουρκική είδηση πέρασε άνευ αναλύσεως. Επτά Ρώσοι που εργάζοντο σε πυρηνικό εργοστάσιο της Ρωσίας και τρείς Τούρκοι πυρηνικοί επιστήμονες είχαν τροχαίο ατύχημα με σημαντικό αριθμό νεκρών στο βανάκι στο οποίο επέβαιναν σε κεντρικό δρόμο της Τουρκίας όταν συγκρούστηκε με φορτηγό όχημα. Μία ιστορία που μας θυμίζει την κατάληξη των Ιρανών επιστημόνων όταν την δεκαετία του ΄90 όταν αποπειράθηκαν πρώτη φορά να κατασκευάσουν πυρηνικές κεφαλές.

Ερχόμαστε σήμερα εν έτη 2019 να δούμε για πρώτη φορά είσοδο Πακιστανικού πολεμικού ναυτικού να πλέει μαζί με την Τουρκία στην θάλασσα του Αιγαίου στα σύνορα των χωρικών μας υδάτων. Πέραν του επικοινωνιακού σκέλους της είδησης ως προς απάντηση στις δηλώσεις του Μάικ Πομπέο περί συνεργασίας Αμερικής-Ισραήλ στην θάλασσα της νοτιοανατολικής μεσογείου εξάγεται και ένα νέο συμπέρασμα πιο ουσιαστικό. Οι μεταφορά πυρηνικής τεχνογνωσίας και δημιουργία πυρηνικών κεφαλών σε συνεργασία Πακιστάν-Τουρκίας φαίνεται πως αποκτά πλέον ρεαλιστικές διαστάσεις. Η συνεργασία των χωρών στον τομέα του εμπορίου οπλικών συστημάτων είναι ήδη γνωστή καθώς η κυβέρνηση του Πακιστάν έχει δηλώσει πως ενδιαφέρεται για την αγορά των μελλοντικών τουρκικών οπλικών συστημάτων (alpagu, kargu, UTMAS, T-129 Atak) και ιδού τα ανταλλάγματα κάτωθεν των διπλωματικών τραπεζιών και των υπογεγραμμένων συνθηκών. Μία διμερής σχέση χωρών που υφίστανται σε ουσιαστικές βιομηχανικές συνεργασίες πάσης φύσεως, σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας και σε ενιαίες γεωστρατηγικές διευκολύνσεις με την μέχρι πρότινος σχετική απουσία των ΗΠΑ από τις διμερής τους συμφωνίες, μια διμερής συνεργασία που η χώρα μας ακόμα αδυνατεί να συνάψει με κάποιο φίλα προσκείμενο κράτος.

Η Τουρκία που φαίνεται να έχει κατανοήσει πως η θάλασσα του Αιγαίου εκ της νομικής οδού αποκλείεται να γίνει δική της, μία Τουρκία που πλέον έχει αντιληφθεί πως οι NAVTEX της δεν έχουν κανένα αντίκτυπο στις πολυεθνικές εταιρείες εξόρυξης φυσικού αερίου περιμετρικά της Κύπρου φαίνεται να στήνει παγερά και βιαστικά το τελευταίο της χαρτί. Έναν εν διαμορφώσει άξονα που αναπτύσσεται στα ανατολικά μας, μακριά από διπλωματία του τραπεζιού, αγνοώντας παλαιωμένες συνθήκες, οριοθετήσεις, ακτογραμμές και ασήμαντους μέχρι νεοτέρας οικονομικούς δείκτες. Έναν άξονας ο οποίος αναδύεται εκ του τωρινού δυτικού στρατηγικού πλαισίου φαίνεται να επιδιώκει να μας ρίξει στην παγίδα του Θουκυδίδη, την εκ των έσω άνοδο μίας νέας κυρίαρχης δυνάμεως υπό το ισχύον πολιτικό σύστημα, ένα πολιτικό σύστημα το οποίο η δύση κατέχει και καλείται να αυστηροποιήσει αν θέλει να παγιώσει την κυριαρχία της έναντι στον Ανατολικό αναθεωρητισμό. Την γνώση αυτή μονάχα η Δύση κατέχει και μπορεί να κατανοήσει, μένει μόνο να την εφαρμόσει.

                                                                                                     

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης