Θερινές Προσωπογραφίες

Του Κων. Φράγκου

Πτέραρχος Νίκος Κουρής +


Είθισται, τελευταίως, ν’ αγιοποιούνται επώνυμοι πολιτικοί οι οποίοι πέρασαν στο ΕΠΕΚΕΙΝΑ και όδευσαν εκεί όπου δεν υπάρχουν Εξουσίες, Κυριακές ή Σχόλες, στο μηδέν.
Την αγιοποίηση επιβάλλουν πολιτικοί ή άλλοι λόγοι οι οποίοι, ενίοτε, καταλήγουν σε υπερβολές που προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον απερχόμενο. Θυμίζω τους κιλλίβαντες πυροβόλου στους αείμνηστους Γιώργο Γεννηματά και Μελίνα Μερκούρη ως και απόδοση τιμών Πρωθυπουργού στην κηδεία του Μάκη Αρσένη ο οποίος υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων αποτυχόντων της Παπανδρεοκρατίας.
Ο Πτέραρχος Νίκος Κουρής, ο οποίος απήλθε τον Ιούλιο, υπήρξε μία εμβληματική πολυσύνθετη, πολιτικοστρατιωτική προσωπικότητα της ίδιας εποχής. Εγράφησαν πολλές υμνωδίες.
Ήταν άριστος γνώστης των αμυντικών προβλημάτων της χώρας, ίσως περισσότερο από κάθε άλλον. Σπουδαίος πιλότος, επιτελικός αξιωματικός, διοικητής Μονάδων ΠΑ με αίσθημα ευθύνης, αυστηρός, φιλόδοξος και έντιμος. Μακράν παντός κομματισμού μέχρι του βαθμού του Υποπτέραρχου, όταν υπέστη μία περίεργη μετάλλαξη, προς γενική έκπληξη. Μετετράπη σε μαχητικό θεματοφύλακα του ΠΑΣΟΚ στο Στράτευμα με ιδιαίτερη αφοσίωση στον Μεγάλο Αντιφατικό Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό τον παρέσυρε σε αριθμό σφαλμάτων και λαθών, τα οποία του τραυμάτισαν το κύρος. Έγινε Α/ΓΕΑ και Α/ΓΕΕΘΑ.
Τον γνώρισα καλά. Ίσως περισσότερο παντός άλλου. Ήμουν «δίπλα του» επί τέσσερα χρόνια. Έξι μήνες όταν υπηρετούσα ως Διευθυντής Στρ. Γραφείου ενός αχρείου και ανέντιμου Υφυπουργού Άμυνας και τρεισήμισι χρόνια όταν, πάλι, υπηρετούσα ως Διευθυντής Στρ. Γραφείου ενός πολιτικού που άφησε εποχή για το ήθος, τους δημοκρατικούς αγώνες και την ικανότητα, αείμνηστου Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, του επιλεγόμενου Honest John.

Ο Ν.Κ. κυριαρχούσε και διακρινόταν από τους άλλους Αρχηγούς. Ήταν πλήρως ενημερωμένος στα Ελληνοτουρκικά και Διεθνή και αποφασιστικός, decision maker, αλλά πριν από την έκδοση οποιασδήποτε απόφασης για κάποιο θέμα έπρεπε να βεβαιωθεί ότι, επ’ ουδενί, κινδύνευε να εκτεθεί προσωπικά. Δεν διακινδύνευε ποτέ. Ήταν πνευματώδης, συγκεκαλυμένα είρων και έβλεπε, αφ’ υψηλού, τους συναδέλφους του Αρχηγούς όπως και πληθώρα υπουργών των οποίων, γνώριζε καλώς την ανεπάρκεια. Παρατηρούσα ότι σε μερικά διυπουργικά Συμβούλια στα οποία ήμουν παρών, υπήρξε άκρως ειρωνικός σε μερικούς, διότι, επαναλαμβάνω, γνώριζε ότι επρόκειτο περί «ντενεκέδων ξεγάνωτων», για να χρησιμοποιήσω το προσφιλές μου γλωσσάρι του μακαρίτη συμπατριώτη μου Βαγγέλη Γιαννόπουλου.

Είχε αφοσιωθεί, ολοκληρωτικά, στον Α.Π. ο οποίος έτρεφε, οπό την πλευρά του, καίτοι άφιλος, φιλικά αισθήματα προς τον Πτέραρχο. Του είχε αδυναμία… Το ίδιο έκανε και σε άλλους, οι οποίοι δεν ήσαν αξιόλογοι, σαν τον Κουρή, αλλά ύποπτα και αμφιλεγόμενα άτομα. Ήταν το «χούι» του Α.Π. Δεν θα αναφερθώ περισσότερο στον τέως Πρωθυπουργό.
Επί αειμνήστου Α. Δροσογιάννη, ΑΝΥΕΘΑ, και Κουρή Α/ΓΕΕΘΑ είχαν ακουσθεί περίεργες ιστορίες για «κινήσεις χουντικών» και διώξεις αξιωματικών, οι οποίες δεν είναι του παρόντος.

Δεν θ’ αναφερθώ σε διάφορα γεγονότα που συνέβησαν στο Υπουργείο κατά την 4ετή συγκατοίκησή μας. Το λεγόμενο ότι έβλεπε ιδιαιτέρως τον ΑΠ, εν αγνοία του Υπουργού, δεν επέμενα να το διερευνήσω. Επομένως, το θεωρώ ως φήμη.
Τον Ιούλιο 1989 όταν σχηματίσθηκε η Κυβέρνηση Τζανετάκη (ΝΔ – Συνασπισμός), η λεγόμενη Κυβέρνηση της Κάθαρσης (ΣΣ κάθε Κυβέρνηση που ονομάζει εαυτήν ΚΑΘΑΡΣΗΣ, όπως αυτή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, περιορίζεται στο να καθαρίζει… ραδίκια. Ουδέν πράττει, στην ουσία για την εξυγίανση της δημόσιας ζωής. Τα λαμόγια επιζούν επιβραβευόμενα και προχωρούν) , ο Ν. Κουρής παραιτήθηκε, πάραυτα, και αποχώρησε από το Υπουργείο χωρίς να ενημερώσει τον νέο Υπουργό (Ι. Βαρβιτσιώτης) εκδηλώνοντας έτσι το συναίσθημα της απαξίωσης, προς την ΝΔ, του ΑΠ.

Μετά μερικούς μήνες που σχηματίσθηκε Κυβέρνηση Ζολώτα (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) το υβρεολόγιο μετετράπη στα «Κώστα μου» και «Ανδρέα μου». Έτσι είναι οι πολιτικοί. Χαμαιλέοντες…
Ο Ν.Κ. έγινε μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ (ΣΣ απορούσαμε πώς ανεχόταν αυτόν τον πολιτικό πολτό). Τα πράγματα ανετράπησαν, σιγά – σιγά, αφού η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κατάφερε να σταθεί, και τορπιλισθείσα από το ανεκδιήγητο Σαμαρά παρέδωσε το πνεύμα αποτυχούσα.

Οι εκλογές 1993 ανέδειξαν νικητή το ΠΑΣΟΚ, παρόλη την «κάθαρση», τα Κοσκωτικά, τα «δάνεια» της βίλας κ.λπ. Ο Παπανδρέου, βαρύτατα ασθενής, σχημάτισε Κυβέρνηση υπό την αιγίδα της φατρίας της Μιμής. Τέτοια οικτρή εικόνα δεν είχε παρουσιάσει ποτέ το Ελληνικό Κράτος.

Οι παροικούντες το ΥΕΘΑ πιστεύαμε ότι ο πρώην ΓΕΕΘΑ θα ελάμβανε ένα μεγάλο Υπουργείο. Το άξιζε. Ήταν ένα μπόι επάνω σε κύρος, γνώσεις, εντιμότητα, ικανότητες από τους παρουσιαζόμενους ως κορυφαίους Αρσένη, Παπαντωνίνου, Παπούλια, Κακλαμάνη, Παπουτσή, Σημίτη, Τσοχατζόπουλο, Κατσιφάρα, Πάγκαλο κα. Ελπίζαμε ότι, λόγω αυτής της ανησυχητικής λειψανδρίας, ο ΑΠ θα έδινε το ΥΠΕΞ στον Πτέραρχο (ο Παπούλιας ήταν «ολίγος» και το μαρτυρά η πορεία του στην πρώτη οκταετία ΠΑΣΟΚ). Το ίδιο είχαν κάνει δύο Αμερικανοί Προέδροι αναθέτοντας το ΥΠΕΞ/ΗΠΑ σε δύο διαπρεπείς επιτελάρχες τους (Χαίηγκ, Πάουελ). Στον Κουρή δόθηκε το Υφυπουργείο Άμυνας, με αστείες αρμοδιότητες, με προϊστάμενο τον ανεπαρκή Μάκη Αρσένη ο οποίος αναλαβών έκλεισε τις πόρτες του γραφείου του και τις άνοιξε μετά τριετία, στην κρίση της Ύμιας!

Απορήσαμε, φυσικά, πώς ο μεγαλοπρεπής Πτέραρχος δέχθηκε αυτό τον θώκο. Παπούλιας, Κατσιφάρας, Αρσένης κα Υπουργοί και ο Πτέραρχος Υφυπουργός; Πώς το αποδέχθηκε; Η Κίρκη της εξουσίας; Δεν έβλεπε ότι Κυβέρνηση ήταν ένα σαθρό συνονθύλευμα που ζημίωνε τη χώρα; Αυτό ήταν ακόμη ένα βήμα απώλειας στήριξης, για να χρησιμοποιήσω αεροπορικό όρο και μετά, φυσιολογικά, ήρθε η Ύμια. Αναμενόμενο. Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Τα γνωρίζουμε. Τότε, στην κορύφωση της κρίσης, σ’ αυτό το αλαλούμ του Πρωθυπουργικού Γραφείου, περιμέναμε μία τολμηρή πρωτοβουλία Κουρή. Ήταν ο ΜΟΝΟΣ ανάμεσα σε ανεπαρκείς, ανίκανους, άβουλους, άπειρους που γνώριζε τα πράγματα. Περιμέναμε να πιάσει, ακόμη, το περιδεή, άβουλο και άπειρο Σημίτη, από το πέτο και να του πει «Πρόεδρε μην ακούς αυτούς τους λιμοκοντόρους. Αυτό και αυτό να κάνεις…». Το επέβαλε η σωτηρία της πατρίδας, η αποφυγή του διεθνούς εξευτελισμού, της προσβολής των ΕΔ. Ο ΝΚ βλοσυρός, ανέκφραστος και απαθής ουδεμία ουσιαστική πρωτοβουλία ανέλαβε.
Μετά τον εξευτελισμό της Ύμιας ο Σημίτης, ο επονομαζόμενος Δώσων, Βραχύς ή Αρχιερέας της Διαφθοράς και Ανηθικότητας, Διδάκτωρ της ατιμωρησίας προχώρησε χωρίς να αναζητήσει και γι’ αυτή τη ντροπή, από κανέναν ευθύνες (το ίδιο έκανε αργότερα για τα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου, των εξοπλισμών, των Ολυμπιακών κα κα).

Η πολιτική εξουσία του ΥΕΘΑ όχι μόνο δεν ελέγχθηκε αλλά της δόθηκε παράταση ζωής «για να ολοκληρώσει το έργο της» (!!). Ιλαροτραγωδία!!!

Ο αείμνηστος Κουρής γνώριζε, καλά, επίσης, το τι έγινε από Παπανδρεϊκής πλευράς στην αγορά του αιώνα (1985). Δεν ήταν απλά έξυπνος, αλλά ευφυής. Γνώριζε για τις διαμεσολαβήσεις Κασόγκι, Μουρκογιάννη, Παπανικολάου. Εν τέλει υπεστήριξε, στα τυφλά, την διάτρητη, άποψη του ΑΠ. Για το θέμα αυτό δέχθηκε πολλές επικρίσεις συναδέλφων του, ιδιαίτερα από τον Πτέραρχο κ. Π. Μπαλέ που έχει εκδώσει σχετικό βιβλίο.
Ανέφερα και επαναλαμβάνω ότι ο Ν.Κ. γνώριζε τα πάντα, το πώς αποδομήθηκαν οι ΕΔ από 1993 – 1996, για την μιμική δοτή Εξουσία στους Αρχηγούς κ.λπ.

Θα κλείσω με ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του ΝΚ «Ελλάδα – Τουρκία»: (σ. 436)
« Η Κυβέρνηση δεν είχε την απαιτούμενη ψυχική συνοχή… Δεν υπήρχε σοβαρός πολιτικός έλεγχος και συντονισμός της κρίσης στα πρώτα στάδιά της… Η περίοδος που χτύπησε η Άγκυρα δεν ήταν τυχαία. Η Ελλάδα ήταν χωρίς Πρωθυπουργό… Σκάφος Ακυβέρνητο…» (verbatim)

Γνώριζε τα πάντα λοιπόν ο τότε ΥΕΘΑ για το αχρείο κράτος της Μιμής και των συνεργατών της. Γιατί δεν παραιτείτο; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου… Τελειώνοντας θα πω: Ο απελθών Πτέραρχος ήταν προικισμένος, είχε τεράστιες δυνατότητες να προσφέρει αλλά έκανε το λάθος να δεθεί σε ένα ξεχαρβαλωμένο πολιτικό άρμα αδικών εαυτόν. Αιωνία του η μνήμη…

Αντ/γος ε.α. Νίκος Τόσκας, τ. ΥΔΤ
(ο γνωστός στρατιώτης)

Ο δημοσιογράφος της επικαιρότητας Δήμος Βερύκιος υπήρξε μαθητής μου και τον συμπαθώ πολύ, παρόλες τις μικροαταξίες του. Ουδείς αναμάρτητος.
Τον θυμάμαι που ερχόταν στο Γραφείο μου, όταν ήμουν Δ/ντης ΣΓ/ΥΕΘΑ (Γιάννης Χαραλαμπόπουλος) για να του δώσω «είδηση», ως δόκιμος δημοσιογράφος του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ. Νομίζω ότι υπάρχει αμοιβαία συμπάθεια και αγάπη. Έκτοτε, εργαζόμενος σκληρά και μεθοδευμένα προόδευσε και σήμερα είναι Αντιπρόεδρος ενός μεγάλου Συγκροτήματος ΜΜΕ.
Ο ΔΒ, λοιπόν, με ένα πρόσφατο κείμενό του στο MILITAIRE μας δίδει το πορτραίτο του τ. Υπουργού Δημοσίας Αταξίας και μη Προστασίας του Πολίτη, με τίτλο: Νίκος Τόσκας, ο άγνωστος στρατιώτης. Διέκρινα μία χιουμοριστική διάθεση του Δήμου που τη χειρίζεται αριστοτεχνικά, άμα έχει κέφι. Δεν θα επαναλάβω τα όσα ανέφερε ο Δήμος θέλοντας να αγιοποιήσει τον Στρατηγό. Απλά, θα σχολιάσω 2-3 σημεία και μετά θα παραθέσω τα δικά μου.

Γράφει: Ο ΝΤ, δηλαδή ο επιλεγόμενος κόκκινος, διαγράφει μία περίεργη «περπατησιά» κατά την 7ετία και μεταχουντικά στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ (!!) και συμπληρώνει ότι ο περί ου λόγος αξιωματικός έχει βαθιά γνώση του Μαρξισμού – Λενισμού την οποία εντάσσει στην καθημερινή του δράση (; ). Σχολιάζω: Αυτή η περπατησιά δεν έγινε αντιληπτή από τις Ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες, Α2, Αστυνομία ώστε ο ΝΤ να επιλεγεί, επάξια, και να σταλεί, ως εκπρόσωπος του ΓΕΣ, στη Napoli, τη φωλιά της Αντικατασκοπίας του ΝΑΤΟ; Καλά οι Έλληνες, μα οι Αμερικάνοι με τα…. 4.000 μάτια, την CIA τους, το FBI τους κλπ δεν πήραν χαμπάρι τον ΚΟΚΚΙΝΟ και τον χρησιμοποιούσαν, μάλιστα, σε ειδικές αποστολές; Μάλλον ο φοβερός ΚΟΚΚΙΝΟΣ κατάφερε να μην γίνει αντιληπτός.

Πάμε παρακάτω: Ο τ. Α/ΓΕΣ Στρατηγός κ. Μαν. Παραγιουδάκης, εξαίρετος αξιωματικός, επιλέγει στο ιδιαίτερο επιτελείο του τον ΝΤ (μας λέει ο Δήμος) και είναι ο βασικός συνεργάτης του την εποχή του δράματος της Γιουγκοσλαβίας. Ο ΝΤ, άριστος γνώστης του INTERNET και κουβαλώντας τις εμπειρίες της Νάπολης, ψάρευε σπάνιες ειδήσεις που ενθουσίαζαν τον Αρχηγό. Σύνοψη των ειδήσεων αυτών δινόταν από αμφότερους τους αξιωματικούς στον ΔΒ που τους παρουσίαζε, κατ’ αποκλειστικότητα, κάθε βράδυ στο κανάλι του και χάλαγε κόσμο!

Εδώ θα χειροκροτήσω την δημοσιογραφική «μαγκιά» του Δήμου και θα εκφράσω τη θλίψη μου για τους δύο Αξιωματικούς, για την επαγγελματικότητα τους, που έκαναν επιλεκτική προσφορά απορρήτων πληροφοριών. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Πάμε παρακάτω: Ο ΝΤ, Συνταγματάρχης ων, και γνωστός πλέον, ως ΚΟΚΚΙΝΟΣ, όπως αφήνει να εννοηθεί ο Δήμος, προάγεται, επί ΝΔ, στον βαθμό του Ταξίαρχου και λαμβάνει την Διοίκηση επίλεκτης Ταξιαρχίας στον Έβρο. Ποιος μερίμνησε γι’ αυτό; Το διαβάζουμε στο κείμενο:

Ο τότε Ταξίαρχος (νυν Αντ/γος εα) κ. Παν. Καράμπελας, σκληρό στέλεχος της ΝΔ στο Στρατό. Πολύ σκληρό. Είναι αυτός που μετά από λίγα χρόνια, ως ΥΦΕΘΑ, με περίσσεια θρασύτητα, μη σεβόμενος τον θώκο, κόλλησε στα μούτρα του τότε Α/ΓΕΣ Στρατηγού κ. Κων. Ζιαζιά, ευπρεπούς και γενναίου Αρχηγού, λίστες προακτέων, αποστρατευτέων κ.λπ. με εντολή να πραγματοποιηθούν πάραυτα (ΣΣ Η ένδοξη Κυβέρνηση Αντωνομπένηδων τον είχε τοποθετήσει ως γκάουλαϊτερ ΕΔ μαζί με τον κ. Μπαλτάκο). Ο Ζιαζιάς έδωσε ένα καλό μάθημα τότε στον κ. Υφυπουργό.

Επίσης, ο Δήμος μας λέει, ότι ο κ. ΝΤ αποτελεί πρόσωπο θαυμασμού του κ. Μάκη Βορίδη, της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. Είναι καιρός όμως ν’ αφήσω τον Δήμο Βερύκιο (γεια σου Δήμο) και να πω τα δικά μου.

Ο Δήμος δεν ήταν μόνο γητευτής Αρχηγών και Επιτελών αλλά και Υπουργών. Σειρά «σπουδαίων» Υπουργών ισοπεδώθηκαν από τον φοβερό Δήμο. Μάκης, Άκης, Γιάννος, Μπένι, Βαγγέλας. Ο σημερινός κ. Π. Καμμένος, αν θυμάστε, στις αρχές της θητείας του δεν έκανε βήμα εκτός Ελλάδας χωρίς το Δήμο. Μετά, κάπως, χαλάρωσαν τα πράγματα, όχι γιατί ο Π.Κ. βαρέθηκε τον Βερύκιο, αλλά, μάλλον, γιατί ο δεύτερος βαρέθηκε τον πρώτο.

Ο Ταξίαρχος Ν. Τόσκας αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του Υπτγου εα, επί ΝΔ. Δικαίως ή αδίκως δεν γνωρίζω. Εκεί ψηλά, τα πράγματα είναι δύσκολα. Από τους 3 Ταξίαρχους προάγεται ο ένας. Γίνονται αδικίες; Βέβαια γίνονται. Ο Τόσκας, ευθύς ως αποστρατεύθηκε, έσπευσε να κάνει ότι ένας στους δύο αξιοπρεπείς αποστρατευόμενους. Να πάει στα Γραφεία της Αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ), να εγγραφεί στην Κλαδική ή Ομάδα Έρευνας (επί το ευγενέστερον) και να περιμένει να νικήσει το Κόμμα για να επανέλθει «δικαιωθείς».
Προχώρησε ακόμη περισσότερο. Εισέδυσε στο Πρυτανείο του ΙΣΤΑΜΕ ένθα ποιούν τις διατριβές τους πολλοί αργόσχολοι αναμένοντες μία δημόσια θέση, όταν πετύχει το Κόμμα.

Ο Γιωργάκης, αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, όρισε την κ. Βάσω Παπανδρέου μία, ευφυή κυρία και Ηγερία του κόμματος, ως σκιώδη Υπουργό Άμυνας, επί Μεϊμαράκη ως ΥΕΘΑ (ΣΣ ο κ. ΕΒ, ουδέν έπραττε ώστε να υποστεί έλεγχο και κριτική). Ο Τόσκας, με την διαμεσολάβηση κάποιου φίλου, απέκτησε την εμπιστοσύνη της ΒΠ η οποία τον ανεγνώρισε ως συνεργάτη της και τον έπαιρνε μαζί της όταν επισκεπτόταν στρατιωτικές μονάδες. Σε πελάγη ευτυχίας ο Τόσκας. Έλπιζε πολλά, αν η ΒΠ γινόταν ΥΕΘΑ. Δεν έγινε όμως. Ο θώκος ανατέθηκε στον καταστροφικό Ευάγγελο Βενιζέλο που άφησε εποχή στο Υπουργείο.

Στο ΙΣΤΑΜΕ, ο ΝΤ, συνεργαζόταν με τον κ. Πάνο Μπεγλίτη, διπλωμάτη και προσωρινά πολιτευόμενο, στον οποίο ο Γιωργάκης ανέθεσε τον θώκο του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας. Συμπτωματικά, ήταν φίλος μου αλλά άργησα πολύ να τον επισκεφθώ.
Πριν προχωρήσω, θα πω δύο λέξεις για τον Μπεγλίτη. Ήταν έντιμος άνθρωπος, σεμνός, χωρίς εμπειρίες στο χώρο. Είναι ο μόνος που αναφώνησε «Εδώ στο Υπουργείο Άμυνας, γίνονται μεγάλες ληστείες. Όποια ντουλάπα κι αν ανοίξεις, θα βρεις σκελετό…». Ταράχθηκε το σύστημα, ο Βενιζέλος έσπευσε να βάλει καυτό πιπέρι στο στόμα του Μπεγλίτη και ο Πάγκαλος εξεμάνη που αγνοήθηκε η OMERTA του Κομητάτου Αυτό ήταν και το τέλος της πολιτικής καριέρας του Μπεγλίτη. Μίλησε και καλά να πάθει.

Ο ΝΤ βρέθηκε σύμβουλος, βασικός συνεργάτης του ΠΜ. Αρχηγός ΓΕΣ, τότε, ήταν ο Στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, με τον οποίο είχα και έχω άριστες σχέσεις. Μία ημέρα ο ΦΦ μου εκμυστηρεύθηκε ότι βρίσκεται σε διαμάχη με τον Τόσκα, ιστορία που έχει τις ρίζες της όταν αμφότεροι ήσαν Ε.Ε. Ενδοσυντεχνιακές αντιζηλίες με στόχο το λοφίο. Ο Φράγκος το κέρδισε, ο Τόσκας το απώλεσε, του έμειναν τα απωθημένα. Από πληροφορίες μου, ο Φράγκος ήταν πολύ καλύτερος του Τόσκα. Επισκέφθηκα τον Αναπληρωτή και του είπα: Κύριε Υπουργέ, ο Τόσκας είναι έντιμος και ικανός αξιωματικός. Αλλά ο ανταγωνισμός, η αρνητική θέση του στις προτάσεις Φράγκου, κάνει κακό στο Στράτευμα. Ελέγξετε τις περιπτώσεις μία προς μία και πάρτε τις αποφάσεις σας. Μπορεί να σας λένε ότι ο Φραγκούλης είναι δεξιός. Είναι όμως έντιμος αξιωματικός, άψογος και μεγάλων ικανοτήτων. Ο ΠΜ με ευχαρίστησε και μου υποσχέθηκε ότι θα μεριμνήσει.

Μετά από ένα μήνα, περίπου, πέρασα ένα πρωί από το γραφείο του Α/ΓΕΣ για «καφέ» και ο ΦΦ δείχνοντας μου ένα έγγραφο, μου λέει «Αυτή είναι η απόφαση με την οποία ικανοποιώ το αίτημα Τόσκα να «δικαιωθεί» και να λάβει το βαθμό Αντγου εα. Τον έκανα, για να δείξω την μεγαθυμία μου και τις ειρηνικές μου προθέσεις. Γέλασα… Είπα στον Α/ΓΕΣ «Βαθμούλη, λοιπόν, διεκδίκησε και πήρε ο Τόσκας όντας σε υψηλή θέση. Τί να πω; Αυτό που είχε πει ο αθυρόστομος Κονδύλης: Φτου σου κώλο…….νο Στράτευμα».

Μετά από καιρό, μου τηλεφωνεί ο ΠΜ να τον επισκεφθώ. Τον βρήκα κατηφή. «Ο Τόσκας τα παράτησε και έφυγε. Και ξέρεις γιατί; Ζήτησε να τον στείλω Ανώτατο Διοικητή των Ελληνικών Δυνάμεων Κύπρου. Αρνήθηκα γιατί δεν είχε τα προσόντα και δεν ήθελα να παραβιάσω νόμους και διαταγές. Θα με κράζατε εσείς οι δημοσιογράφοι…». «Καλά έκανες», του είπα. «Πρώτος εγώ θα σου έριχνα τορπίλες…».

Αποχωρών ο Στρατηγός μας από το ΠΑΣΟΚ «λόγω ιδεολογικών θεμάτων», σέρνοντας μαζί του ανικανοποίητες φιλοδοξίες έπρεπε να «κουρνιάσει» κάπου αλλού, μακράν Παπανδρεϊκού Σοσιαλισμού. Να δοκιμάσει αριστερότερα. Μυρίσθηκε την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η εποχή που ο Τσίπρας μάζευε διάφορες τάσεις και ομάδες (Νταναβέλους, Λαφαζάνηδες, Ζωές, Βαρουφάκηδες, Ήσυχους κα) για να οργανώσει τη Στρατιά του Μπραγκαλεόνε προς κατάληψη της εξουσίας. Τον έσπρωχνε προς τα εκεί η Στρατιά των ανίκανων, χρεοκοπημένων Σαμαράδων, Καραμανλήδων, Βενιζέλων, Φώφων…
Υπήρχε ένα υποκομματίδιον υπό τον κ. Ν. Κοτζιά, το ΠΡΑΤΤΩ (δεν γνωρίζω τί εννοεί ο ποιητής). Εκεί κατευθύνθηκε ο ΝΤ και έλαβε την θέση του υπαρχηγού του διμελούς κόμματος.

Ο Κοτζιάς, στις εκλογές, απαίτησε μία εκλόγιμη θέση στη λίστα Επικρατείας, για τον εαυτό του, και μία «τιμητική» για τον Τόσκα. Το κύμα, υπέρ του Τσίπρα, ανέδειξε «στο τσακ» και τον Τόσκα βουλευτή. Τοποθετήθηκε στην Κυβέρνηση ως ΥΦΕΘΑ, με απαίτηση του Κοτζιά, και για να δείξει την προσαρμοστικότητα του στην Αριστερά ορκίσθηκε αγραβάτωτος!

Στο ΥΕΘΑ συνεργάσθηκε στενά με ένα γραφικό τύπο με ρίζες στους τουπαμάρος της Ν. Αμερικής, του οποίου δεν γνώριζε η αριστερά τί ποιεί η δεξιά (νυν υπαρχηγό του μεγάλου ηγέτη Λαφαζάνη) τον κ. Ήσυχο, ΑΝΥΕΘΑ. Αμφότεροι κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν μία τρύπα εις το ύδωρ. Μετά τις δεύτερες εκλογές ο ΝΤ, με λίστα, εξελέγη πάλι βουλευτής και του ανατέθηκε το ΥΔΤ. Από εκεί φρόντιζε, μεθοδικά, να ικανοποιεί τα γούστα των διαφόρων τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να γίνει αποδεκτός ως «σύντροφος». Χάιδευε τους Ρουβίκωνες, τα παιδιά του κράτους των Εξαρχείων, τους μπαχαλάκηδες πάσης φύσεως και παράλληλα, για να τα έχει καλά με όλους, εφοδίαζε τους βουλευτές και δημοσιογράφους με φρουρά, δηλαδή battlers, οδηγούς, κηπουρούς δηλαδή Έλληνες Αστυνομικούς που τους πληρώνουμε εμείς. Τρεις χιλιάδες Αστυνομικοί και βάλε ασχολούνται με ασφάλεια «Προσωπικοτήτων», celebrities και οι πόλεις – χωριά μαστίζονται, λόγω απουσίας Αστυνομίας, από την εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά. Η σωματεμπορία, η καταστροφή του δημοσίου πλούτου οργιάζουν. Συνέχισε την ολέθρια πολιτική των προκατόχων του μετατρέποντας την Αστυνομία σε Γραφείο Εξυπηρετήσεων πολιτικάντηδων και άλλων αμφιλεγόμενων προσώπων. Σας δίνω ένα παράδειγμα της ασυδοσίας. Την 20.6.2018 δημοσίευσαν ΤΑ ΝΕΑ εξής σχόλιο: Στο καφενείο της Βουλής άναψε καβγάς μεταξύ ενός «επιφανούς» πολιτικού κ. Σταμάτη βουλευτή Επικρατείας (!!!) της ΝΔ και Τόσκα. Ο πρώτος επιτίθεται στον δυστυχή Τόσκα λέγοντάς του « Γιατί μου μείωσες τους άνδρες ασφαλείας από 4 σε 2; Να μου δώσεις ξανά τους δύο αμέσως». Ο Τόσκας, αμυνόμενος, κάτι υποτονθόρισε και υποσχέθηκε. Βέβαια, θα διερωτηθείτε ποιος είναι ο κ. Σταμάτης που χρειάζεται 4μελή φρουρά; Ποιος τον απειλεί; Υπάρχουν πάμπολλοι Σταμάτηδες ενώ ολόκληρες περιοχές και πόλεις δεν διαθέτουν ούτε έναν Αστυνόμο, πχ η Μαλεσίνα Λοκρίδος, πόλη 7.000 κατοίκων οι οποίοι διπλασιάζονται το καλοκαίρι, ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ, ενώ η παραβατικότητα οργιάζει.

Αυτά και συγγνώμη που μακρηγόρησα. Και στο ΥΔΤ αναμένεται, ως Σωτήρ, ένας φιλότιμος και λογικός πολιτικός για να στείλει τους 2.000 από τις 3.000 αστυνομικούς – υπηρέτες στη μάχη κατά της εγκληματικότητας.

Κύριε Τόσκα, αποτύχατε οικτρά. Αφενός μεν γιατί μιμηθήκατε τους αχρείους προκατόχους σας που, παράνομα, αντιδημοκρατικά και αντισυνταγματικά συγκρότησαν, εντός της Αστυνομίας, Υπηρεσία Παροχής Υπηρεσιών Προσωπικού στην «συντεχνία των πολιτικών», δημοσιογράφων κ.λπ. αντί για διάθεση των αστυνομικών αυτών στην υπηρεσία του πολίτη.
Αφετέρου, για να είσθε αρεστός στην αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύατε μπαχαλάκηδες. Υπηκόους του Κράτους Εξαρχείων, Ρουβίκωνες κ.λπ.

Αχ, και να είσαστε, λιγάκι, ερυθρός κ. Τόσκα. Έστω ροζέ! Δεν είσθε τίποτα απ’ αυτά. Ανήκετε στην κατηγορία των φαιών πολιτικών, δηλαδή της συντριπτικής πλειοψηφίας της συντεχνίας που πρώτο μέλημα έχουν την εξυπηρέτηση του προσωπικού της συμφέροντος και που θεωρούν ότι το κράτος είναι αυτοί. Αυτοί που έχουν το δικαίωμα να μοιράζονται 3.000 αστυνομικούς (που έπρεπε να υπηρετούν τους πολίτες) για να τους χρησιμοποιούν ως υπηρέτες, οδηγούς, battlers. Αυτοί που την ίδια ώρα αφήνουν ολόκληρες πόλεις στην τύχη τους να μαστίζονται από την εγκληματικότητα.
Αντγος Αλκιβιάδης Στεφανής, Α/ΓΕΣ
Οι Αρχηγοί των Επιτελείων είναι σπουδαία πρόσωπα του δημόσιου βίου. Εξαιρέσεις ελάχιστες. Ανήλθαν στον θώκο μετά μεγάλες προσπάθειες, σπουδές, εμπειρίες, χειροπιαστό έργο και πρέπει να απολαύουν τον σεβασμό όχι μόνο των υφισταμένων τους, αλλά και των άλλων κρατικών παραγόντων και ιδιαίτερα των πολιτικών. Να κρίνονται, βέβαια, αυστηρά όταν παρανομούν ή διαπράττουν λάθη αλλά πάντοτε με ευπρέπεια.
Ο νυν Α/ΓΕΣ Αντγος κ. Αλκ. Στεφανής ανήκει στην κατηγορία των κορυφαίων αξιωματικών. Με ήθος, ικανότητες, φοβερή εργατικότητα, άψογη γνώση ξένων γλωσσών, πρωτεύσας σε διεθνή Αμυντικά Πανεπιστήμια μεταξύ δεκάδων συναδέλφων του. Έχει το χάρισμα της επικοινωνίας γι’ αυτό και έχει κάνει θαύματα στις σχέσεις το με ομόλογούς του. Μόνο από τις ΗΠΑ μας διατέθηκε, δωρεάν, πολύτιμο υλικό με ενέργειες του κ. ΑΣ.
Στο εσωτερικό κινείται αενάως επισκεπτόμενος ή επιθεωρώντας μονάδες φροντίζοντας για την συμπλήρωση ελλείψεών τους.
Δεν τον «λιβανίζω» γιατί είναι φίλος μου ή επιδιώκοντας μετάθεση κάποιου κληρωτού. Προσωπικά, τον γνωρίζω ελάχιστα. Αλλά τον «ξέρω» από τα έργα του, την προσωπικότητά του και από όσα βλέπω και ακούω στο χώρο.
Τα ίδια, πάνω – κάτω, θα μπορούσα να γράφω και για τους εξαίρετους Α/ΓΕΑ και Α/ΓΕΝ. Θα δείτε ποιο κάτω γιατί αναφέρομαι, ιδιαίτερα, στον κ. Στεφανή. Σε λίγο μπορεί να γίνουν κρίσεις ηγεσίας. Ο άξιος Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος κ. Ε. Αποστολάκης μπορεί να απέλθη. Όχι γιατί είναι ασθενής ο άνθρωπος. Μια χαρά είναι. Αλλά, ίσως, γιατί το επιθυμεί ή θα γίνει ανανέωση. Προσωπικά, θα ήθελα να μείνει γιατί έχω άριστες σχέσεις μαζί του. Φυσικό είναι να γίνονται συζητήσεις για τη διαδοχή.  Το ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος θα το κρίνει η Κυβέρνηση κι όχι εγώ. Αρκεί να επικρατήσει η σύνεση, το συμφέρον των ΕΔ και όχι κάποιος Πρωθυπουργικός λακές ή κάποια αόρατη καμαρίλα.
Η επιλογή, επαναλαμβάνω, θα πρέπει να γίνει υπεύθυνα, από τη Κυβέρνηση και όχι, αποκλειστικά, από τον κ. Π. Καμμένο ο οποίος είναι θερμόαιμος, απρόβλεπτος και, ενίοτε, κυκλοθυμικός. Έχει κάνει γκάφες στον χώρο. Πρέπει να ληφθεί υπόψη, κατά ένα μέτρο, η επετηρίδα. Και πάλι δεν υπεισέρχομαι στις διαδικασίες. Δεν μου πέφτει λόγος.
Οφείλω να επιμείνω μόνο στην άποψη ότι ο Κομματισμός πρέπει να παραμείνει μακράν καθώς και η παρέμβαση βαρόνων των ΜΜΕ, όπως στο παρελθόν.

Την πληρώσαμε βαριά.
Δεν θα κομίσω γλαύκα αν αναφέρω ότι το συγκρότημα ALTER EGO του κ. Μαρινάκη που διαδέχθηκε τον ΔΟΛ, επιτίθεται δριμύτατα στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Π. Καμμένο. Δεν με αφορά. Δεν διεκδικώ την αρμοδιότητα αλλά αυτό που διάβασα (Παραπολιτικά, 28/7) με εξόργισε. Ένα άηθες και άδικο απαράδεκτο σχόλιο εις βάρος του Α/ΓΕΣ Αντγου κ. Στεφανή το οποίο, προφανώς, εντάσσεται στο πνεύμα των όσων προανέφερα. Ξεπέρασε κάθε όριο μωρίας.
Γράφει: Τίτλος: Ντροπή κ. Στεφανή.
Υπάρχει ένας κύριος, σκιά του Πάνου Καμμένου, που μου θυμίζει προσωπικά, κομματάρχη του Υπουργού Άμυνας στις Ένοπλες Δυνάμεις. Λέγεται Αλκιβιάδης Στεφανής και είναι αρχηγός του ΓΕΣ. Λυπάμαι, αλλά καλό θα είναι να πάψει να φορά το εθνόσημο και να βάλει μετά την τελευταία του εμφάνιση δίπλα στον Καμμένο, την ώρα που έδινε συνέντευξη στο BBC, o κ. Στεφανής έπρεπε να ντρέπεται…
Η γραφίδα του νοσηρού σχολίου φαίνεται να μην έχει υπηρετήσει τη θητεία της (οπότε θα γνώριζε ότι ο Α/ΓΕΣ εκτελεί τις διαταγές του ΥΕΘΑ, εφόσον δεν θίγουν τα καλώς κείμενα) ή μισεί τις ΕΔ ή, το πιθανότερο, έλαβε εντολή να βάλει κατά του επικρατέστερου διεκδικητή του θώκου του Α/ΓΕΕΘΑ.
Ο κ. Στεφανής μάλλον δεν είναι επιθυμητός από κάποια καμαρίλα που έχει κατά νουν κάποιον άλλον. Ας τον «προτείνουν» ευθέως. Κριτικάρετε αυστηρά τον κ. Π. Καμμένο κύριοι, σε ουσιώδη θέματα, αλλά αφήστε τις ΕΔ εκτός.

Οι τρεις Πεφωτισμένοι Ιεράρχες
Η Εκκλησία είναι η οδυνηρή έκφραση της παρακμής, παρ’ ότι είναι το μόνο τμήμα της κοινωνίας που δεν έχει κομματικοποιηθεί ακόμη.
Χρ. Γιανναράς (Καθημερινή, 05/05/17)
Την ώρα που η χώρα θρηνούσε τα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι, που 96 άτομα εξαφανίζονταν από τη ζωή και ολόκληρες περιουσίες γινόντουσαν στάχτη, Παναγιώτατοι Αρχιερείς προέβαιναν, διαδοχικά, σε σειρά αθλιοτήτων.
Α) Παναγριώτατος Καλαβρύτων Αμβρόσιος
Εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Σε καιρούς αποστασίας από τον δρόμο του Θεού θα εκδηλώνεται η οργή του πανοικτίρμονος Θεού με διάφορα φυσικά καταστροφικά φαινόμενα, όπως παράδειγμα σεισμοί, πείνα, επιδημίες και αρρώστιες λοιμικές, αιματοχυσίες, εγκληματικότητα, καταστροφικές φωτιές, σύννεφα καπνού που θα ανεβαίνουν μέχρι τον ουρανό! Ποιος, είναι άραγε, υπεύθυνος για την απομάκρυνση του Νεοέλληνα από τον δρόμο του Θεού; Ποιος άλλος; Ο Άθεος Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του (!!!).
Αυτός, λοιπόν, ο αχρείος ρασοφόρος μας επιφυλάσσει και σεισμούς, επιδημίες, αρρώστιες λοιμικές κ.λπ. με υπεύθυνο τον Τσίπρα!
Ο κακός «άνθρωπος του Θεού» έχει ξεχάσει ότι ο Θεός είναι Πανάγαθος. Φιλεύσπλαχνος, πανοικτίρμων και μας τον παρουσιάζει ως Νέρωνα, Δράκουλα των Καρπαθίων, εκδικητή βουτηγμένο στο αίμα!

Β) Πάνκακος Μητροπολίτης Γορτυνίας – Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας (καθηγητής Πανεπιστημίου)
Μην αφήνοντας τον Αμβρόσιο να μονοπωλεί το θέμα της κακότητας και μικροψυχίας του Θεού, μίλησε κι αυτός για τιμωρία. Για πυρ εξ ουρανού. Καλύτερα, βέβαια να έπιπτε επί της κεφαλής του.

Γ) Ο πεφωτισμένος Μεσογαίας Νικόλαος
Αυτός που αυτοπροβάλλεται ως ιερωμένος της κουλτούρας και του σύγχρονων αντιλήψεων. Ευτυχώς, μετά το πέρας της καταστροφής διαβεβαιώνει το ποίμνιό του ότι «καμία εκκλησία και κανένα προσκυνητάρι δεν υπέστη την παραμικρή ζημιά, ούτε καν μουντζούρα…»

Ευτυχώς, δηλαδή, που η «αγνή φλόγα» κατέφαγε μόνο παιδάκια, γέρους και νέους. Τα ντουβάρια μας μένουν…. Γράφει ο κ. Π. Μπουκάλας (Κ. 18.08):
«Το κείμενο αυτό θα μείνει μνημείο αθεολόγητης αναλγησίας για όσο θα κρατάει το πένθος. Πρέπει λοιπόν να πιστεύουμε ότι οι ουρανοί επέδειξαν την ισχύ τους διαφυλάσσοντας ξύλα και πέτρες και αδιαφορούσαν για τους ανθρώπους που απανθρακώνονταν… Ο πεφωτισμένος Νικόλαος….»

Ιδού, λοιπόν τρεις ταγοί της Εκκλησίας παρουσιάζουν τον Θεό του Χριστιανισμού (ο Θεός, βέβαια, είναι ένας για όλους) χειρότερο και πλέον αιμοσταγή του Βάαλ, Να σας χαίρεται το ποίμνιό σας… Αιδώς…

Απευθύνομαι στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο:
Γιατί ανέχεστε αυτές τις χυδαιότητες που κάνουν κακό στην Εκκλησία και στην Πίστη; Γιατί δεν τους αποβάλλετε; Προβάλλετε μερικές αστήρικες δικαιολογίες. Αν ένας Μέραρχος σας καθύβριζε, δεν θα απαιτούσατε από τον Α/ΓΕΣ να του αφαιρέσει την Διοίκηση και να τον αποστρατεύσει; Έλεος, φθάνει πια…

Μητρετώδης – Κουκλάτζης, Καλοκαιρινοί ήρωες
(η ηρωποίηση του αυτονόητου)

Αλίμονο στους Λαούς που για να επιβιώσουν έχουν ανάγκη από ήρωες, είχε πει ο Μέγας Μαχάτμα Γκάντι.
Τί σημαίνει ήρως; Αυτός που ξεπερνώντας τα όρια του φόβου, λογικής και καλώς εννοούμενου καθήκοντος, αψηφώντας επιπτώσεις επιχειρεί υπέρβαση που φθάνει μέχρι την αυτοθυσία.
Τί σημαίνει θύμα; Αυτός που υπέστη βλάβη, φθορά και θάνατο ακόμη από ολιγωρία ή λάθος του ή από συγκυρία.
Τα δύο στελέχη του Στρατού είναι θύματα και όχι ήρωες. Συνελήφθησαν ή αιχμαλωτίσθηκαν από λάθος τους ή παγιδεύτηκαν από τους Τούρκους για να χρησιμοποιηθούν ως τραπουλόχαρτο στην παρτίδα πόκερ που παίζεται, χρόνια, στο Αιγαίο.
Μάλλον το πρώτο.
Δεν θα υπεισέλθω στο ιστορικό της υπόθεσης. Οι Έλληνες στρατιωτικοί φυλακίσθηκαν βάναυσα σε φυλακές υψίστης ασφαλείας επί μακρόν. Σε φυσιολογικές καταστάσεις, 5,6 ημέρες μετά τη σύλληψή τους θα παραδίδονταν στις Ελληνικές στρατιωτικές αρχές όπου και, πιθανότατα, θα εισέπρατταν και το «φιλοδώρημα» ποινής για την απροσεξία τους. Προχθές απελευθερώθηκαν, μετά μακράν κράτηση και κατόπιν διπλωματικών ενεργειών. Τί έπρεπε να γίνει; Να παραδοθούν από τις Τουρκικές Στρατιωτικές Αρχές στα Σύνορα (Έβρος), όπου και συνελήφθησαν, στον Διοικητή τους. Το πολύ να παρίστατο ο Διοικητής της XII Μεραρχίας.
Η Κυβέρνηση με εισήγηση του κ. Π. Καμμένου επέλεξε τον δρόμο της φανφάρας, της οπερέτας, της Ελληνικής επιθεώρησης. Στο πνεύμα Καμμένου, φανφάρας δηλαδή, προσεχώρησε, δυστυχώς, και ο κ. Α. Τσίπρας. Έστειλε το Πρωθυπουργικό αεροπλάνο EMBRAER (ΣΣ αυτό που είχε υποσχεθεί ότι θα εκποιήσει στις αρχές της θητείας του) με τον Αναπληρωτή ΥΠΕΞ κ. Κατρούγκαλο και τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Φλώρο να τους παραλάβει.
Στην Ελλάδα, στο αεροδρόμιο, τους περίμενε, υπερήφανος, γελαστός κι ευτυχισμένος ο κ. Π. Καμμένος, ενώ είχε παραταχθεί Στρατιωτικό Άγημα που απέδιδε τιμές (!!).
Ο κ. Υπουργός, δακρύων, εναγκαλίσθηκε και φίλησε τους επαναπατριζόμενους, πια, στρατιωτικούς. Ταυτόχρονα υποχρέωσε ανώτερους αξιωματικούς να αποδίδουν τιμές, να χαιρετούν θύματα. Ακολούθησε χλιδάτο δείπνο στη Λέσχη.
Το αστείο της υπόθεσης διέσωσαν οι δύο στρατιωτικοί που, σοβαροί – σοβαροί, αντιμετώπισαν ως στρατιώτες τον κ. Π. Καμμένο και ο Α/ΓΕΣ που κι αυτός, σοβαρός, έκανε μετρημένες κινήσεις. Συνόδευσε, υποχρεωτικά, τον ΥΕΘΑ.
Κάπου, ενεφάνισαν και την Παναγία Γρηγορούσα την Πλατυτέρα των Ουρανών, υπονοώντας ότι συνέβαλε στην αποφυλάκιση. Φίλος μου ιερομόναχος, άγιος άνθρωπος, με διαβεβαίωσε ότι η Παναγία αισθάνεται αλλεργία και αηδία όταν βλέπει πολιτικάντηδες να επιχειρούν να την εκμεταλλευτούν…
Αθάνατη Ελλάς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που πουλάς πατριωτισμό σε πάσας ευκαιρία…
Ο αγαπητός μου φίλος συνεργάτης κ. Πάρις Καρβουνόπουλος ζητάει επίμονα (Real News, άρθρο Κυριακής 20/8 και TV ANT1 την ίδια μέρα) διευκρίνιση της υπόθεσης και αναζήτηση ευθυνών. Συμφωνώ μαζί του. Αλλά από πού να αρχίσει και που να φτάσει η έρευνα όταν το ΥΕΘΑ αγιοποιεί τους δυο, βασικά, αμελήσαντες και ο Υπουργός τους παρέχει πλουσιοπάροχο δείπνο κ.λπ. Να φορτώσουμε και τον ΠτΔ που είναι, βασικά Αρχηγός της ΕΔ;