Διαξιφισμοί 

ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ

(Ειδησούλες και σχόλια ατάκτως ερριμμένα)

                                                              από τον Κων. Φράγκο

Διεθνές Δίκαιο, αλά Τούρκα

 • Κρατική Εταιρεία Πετρελαίων της Τουρκίας ζητεί άδεια από το Κράτος για να κάνει έρευνες σε χώρους που δεν της ανήκουν. Την λαμβάνει.
 • Κρατική Υπηρεσία Θρησκευμάτων ζητεί άδεια από το Τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού, να μετατρέψει το Ναό-Μουσείο της Αγ. Σοφίας σε τζαμί. Την λαμβάνει.

Σκηνές από ταινία ΠΡΟΣΕΧΩΣ

(Αν δεν αφυπνισθούμε και προλάβουμε)

 • Κρατική Εταιρεία Μνημείων (όλα Ελληνικά ή Ρωμαϊκά) της Τουρκίας ζητά άδεια από το κράτος να κάνει τζαμί την Ακρόπολη. Της παρέχεται…
 • Τον επόμενο μήνα, από της παροχής της αδείας, ο Τούρκος Πρόεδρος θα εγκαινιάσει το τζαμί της Ακρόπολης, στο οποίο προβλέπεται και ανέγερση τεσσάρων (4) μιναρέδων. Θα παρευρεθούν οι ομόλογες Ελληνικές Αρχές, Αντιπροσωπείες Ιεράς Συνόδου, φίλων του Αττικού Τοπίου, ΠΑΜΕ, ΛΟΑΤΚΙ, Ρουβίκωνα, Χρυσής Αυγής. Ξεχωριστή εξέδρα για τους τ. Πρωθυπουργούς και ΥΕΘΑ Ελλάδος από 2000-2020, οι οποίοι θα παραστούν, τιμώμενοι με πλήρη παρασημοφορία.
 • Και να που μου καρφώνεται στο μυαλό, για να δώσω και μια εύθυμη νότα στην απαισιοδοξία, ένα τσιτάτο του αθάνατου Ροΐδη: Εις την τελετήν παρέστησαν ο Πρόεδρος, ο Μητροπολίτης, ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος, ο Αστυνομικός Διευθυντής και άλλα… κακοποιά στοιχεία.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός κ. Κων. Φλώρος

 • Σεμνός, φιλικός χωρίς μεγαλοστομίες ή ιαχές, εμπνέων εμπιστοσύνη, ανέλυσε το θέμα της απειλής και της οφειλόμενης από μας αποτροπής.
 • Μας λείπουν αρκετά, είπε, αλλά μ’ αυτά που έχουμε θα πολεμήσουμε… Τελικά μόνοι… Έπεισε η Ανώτατη Ηγεσία των Ε.Δ.
 • Λεπτομέρειες θα διαβάσετε αλλού…
 • Ας φροντίσει η Πολιτική Ηγεσία, με ταχείες διαδικασίες, ξεπερνώντας την γραφειοκρατία, να κάνει τις ελλείψεις μικρότερες.

Ο κ. Καθηγητής και ένα δημοσίευμα

Αυτός που μπορεί κάνει … Αυτό που δεν μπορεί διδάσκει.

George Bernard Show

 • Ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου είναι ένας καλός καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τομέα της ΝΔ. Δημοσιεύει, συχνά, κείμενα στην Καθημερινή.
 • Πριν προχωρήσω θα παρατηρήσω ότι, εσχάτως, λόγω των Ελληνοτουρκικών πλήθος καθηγητών παρασύρονται και θεωρούν εαυτούς, παράλληλα με την καθηγητική τους οντότητα, και ως στρατιωτικές ιδιοφυίες προτείνοντας δράσεις στην στρατιωτική και πολιτική εξουσία της Πολιτείας. Είναι λάθος, εξαιρετικά μέγα λάθος. Φυσικά οι γνώμες και εκτιμήσεις τους είναι πολύτιμες και ευπρόσδεκτες αλλά το ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ ανήκει σε άλλους. Ένας τέτοιος είναι ο Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου κ. Ηρακλείδης που στις «»θεωρίες» του ουδείς, απάντησε.
 • Ο κ. Ε.Χ. δημοσίευσε στην Καθημερινή (08-03-20) εκτεταμένο άρθρο με τίτλο «Ο Αττίλας ΙΙ και η στάση της Ελλάδος». Ο τίτλος των άρθρων και μόνο με έκανε ν’ ανατριχιάσω γιατί η στάση της Ελλάδος που συνεχιζόταν να είναι η ίδια μ’ αυτή του Αττίλα Ι κρύβει τόσα πολλά ερωτηματικά που ο πολιτικός και στρατιωτικός κόσμος της εποχής δεν επέμενε τόσο πολύ να έλθουν στο φως. Ίσως να ήταν καταστροφικό γι’ αυτούς. Ο κ. Ε.Χ. είναι ήδη ταγμένος. Υπηρετεί την ΝΔ, δηλ. το Καραμανλικό έπος, επομένως έχει ασπασθεί το αφήγημα αυτής της πλευράς σχετικά με το Κυπριακό. Νομίζω ότι δεν τον αδικώ. Δεν προτίθεμαι ν’ αναλύσω το κείμενο, που αναφέρεται σε επιχειρησιακές δράσεις, αλλά θα σταθώ σ’ ένα σημείο ένθα αναφέρει (sic) «… Υπήρξε αδυναμία δράσης την Ελλήνων Α/Φ PHANTOMS κατά την διάρκεια της Τουρκικής εισβολής» (Αττίλας I).
 • Η αναφορά αυτή ξεσήκωσε δικαίως θύελλα διαμαρτυριών και οργής οκτώ (8) πληρωμάτων PHANTOMS δηλαδή δέκα έξι (16) αρίστων, γενναίων και πατριωτών πιλότων της εποχής που αισθάνονταν όχι αδυναμία αλλά σφίζουσα δύναμη για να επέμβουν αλλά δεν τους το επέτρεψαν. Ακόμη ένα σκοτεινό σημείο της θλιβερής ιστορίας της εισβολής στην Κύπρο. Ο αρχαιότερος των πιλότων ήταν ο τότε Αντ/χος Π. Μπαλές (σήμερα Αντι/χος ε.α.) ο οποίος, ευγενής και ήπιος έστειλε, σε απάντηση της αεροτορπίλης Χ. Βασιλείου, επιστολή στην Κ αναλύων γιατί ο κ. Καθηγητής είναι εντολής ανακριβής. Η επιστολή δεν δημοσιεύθηκε. Ο Πτέραρχος επανήλθε αλλά αναποτελεσματικά. Είναι η δικτατορία του Τύπου που επιτρέπει, επιλεκτικά, την δημοσίευση κειμένων.
 • Η ιστορία, όπως την εκθέτει ο κ. Μπαλές στην απαντητική του επιστολή η οποία βαδίζει στα αχνάρια της πραγματικότητας, όπως τη γνωρίζουμε όλοι όσοι ζήσαμε τα γεγονότα, έχει, συνοπτικά, ως εξής:

Διατάχθηκαν οκτώ (8) μαχητικά PHANTOMS να σπεύσουν, από διάφορα αεροδρόμια της ΠΑ, στο Α/Δ Ηρακλείου, υπαγόμενα απευθείας σε ΓΕΑ/ΑΤΑ, να οπλισθούν πλήρως και να είναι έτοιμα, το ταχύτερο δυνατόν, για να επέμβουν στην Τουρκική απόβαση. Γενναίοι, ικανοί, πατριώτες πιλότοι, υπό τον Αντ/χο Μπαλέ, ετοιμάσθηκαν έκαναν τους υπολογισμούς τους για καύσιμα και αποστάσεις, καταμέτρησαν τους κινδύνους και αποφάσισαν ότι η επιχείρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί, με τα ρίσκα της βέβαια. Όντως τα οκτώ (8) PHANTOMS με καθορισμένες αποστολές κατά δυάδες ήσαν STAND BY. Η διαταγή απογείωσης για Κύπρο δεν ερχόταν. Ούτε διαταγή αναστολής της επιχείρησης. Αγωνία, σπάσιμο νεύρων των πιλότων. Πέρασαν ώρες και οι Τούρκοι γαντζώθηκαν καλά στο προγεφύρωμα (Σ.Σ. που δεν θα το κατάφερναν άμα επιχειρούσαν τα PHANTOMS). Γιατί δίσταζε η Ηγεσία; Μήπως πήρε εντολή ΑΝΩΘΕΝ να μη γίνει η επιχείρηση; Ποιοι ήσαν οι ΑΝΩ και ποιοι οι ΑΝΩΘΕΝ; ΑΝΩ ήσαν οι Αρχηγοί ΓΕΑ Πτέραρχος Α. Παπανικολάου και Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μπονάνος. Ποιοι ήσαν ΑΝΩΘΕΝ, πιο πάνω από τους ΑΝΩ; Ποιοι και γιατί έδωσαν εντολή «κάνετε το παπί, μη διατάσετε, ούτε ναι, ούτε όχι» για να μη χαλάσει η «σούπα», που είχαν μαγειρέψει τινές Χ. Ο φάκελος της ΚΥΠΡΟΥ είναι ακόμη ενταφιασμένος. Δεν συμφέρει να πέσει φως σε όλες τις σελίδες του ούτε της πολιτικής, ούτε της Στρατιωτικής, ούτε τις συμμαχίες.

 • Ουδείς, μετέπειτα, ασχολήθηκε με το θέμα. Έκαιγε…
 • Για την ιστορία παραθέτω τα ονόματα των ηρωικών, όντως πιλότων της ματαιωθείσης επιχείρησης. Είναι όλοι ζώντες εκτός των αείμνηστων Σκρέκα και Κακούλα που ηπήλθαν στο ΕΠΕΚΕΙΝΑ.
 • Ασμχος Π. Μπαλές, Σμγός Ν. Σκαφλάτης, Επ. Ν. Παπαδόπουλος, Σμγος Πουλάκης, Επ. Κοντομάρης, Σμγός Σπ. Σπηλιωτόπουλος (ο μετέπειτα ΥΕΘΑ), Υπ. Μιχ. Κωστάκος, Υπ. Δ. Σκούρας, Σμ. Δ. Σκορτσιανίτης, Επ. Ι. Κολοβός, Υπ. Δ. Γκούρας, Υπ. Γκαρούσης, Υπ. Διον. Μουρελάτος, Υπ. Λιαγκουρίδης, Υπ. Μανούσης, Υπ. Σίσσας.
 • Ασφαλώς και δεν επιχειρώ να γράψω ιστορία αλλά αισθάνομαι δέος μπροστά τους πιλότους αυτούς που είχαν αποφασίσει να θυσιασθούν για την Πατρίδα και τελικά εξαπατήθηκαν, ίνα μη είπων προδόθηκαν.

Η Εφημερίδα που αγαπά τον Αλκιβιάδη

 • Αναφέρομαι στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, που, εμφανώς, συμπαθούν τον κ. ΥΦΕΘΑ.
 • Σε προηγούμενα φύλλα του στόλιζαν αρκετά, στα τελευταία μας πληροφόρησαν «εμπιστευτικά» ότι τον κ. Στεφανή επέβαλε στον κ. Πρωθυπουργό ο κ. Αντώνης Σαμαράς!
 • Αν είναι έτσι θα εκφράσω τη θλίψη μου στον Στρατηγό που προσέγγισε ένα χρεωκοπημένο και βλάψαντα τα μάλα της ΕΔ, πολιτικό για να αναδειχθεί. Αν ρίξει μια ματιά πίσω του θα θυμηθεί πόσους συναδέλφους του Αρχηγούς ΓΕΣ απεστράτευσε άδικα ο κ. Σαμαράς και ποιες ζημιές προκάλεσε στην άμυνα της Χώρας.
 • Νομίζω όμως ότι δεν είναι έτσι, χωρίς να είμαι σίγουρος 100%. Τον Στρατηγό συνέστησε κάποιος άλλος. Το αν δικαιώθηκε ή όχι είναι θέμα δικό του.
 • Εύχομαι στον Στρατηγό να μακροημερεύσει αλλά πρέπει να λάβει υπόψη ότι δεν τον «γουστάρουν» και οι παραδοσιακοί της ΝΔ.

Χειροκροτώ και πάλι

 • Μία νέα, στη σειρά, επιτυχία της Ελληνικής Ιδιωτικής Αμυντικής Βιομηχανίας, της SKYTALYS (Μέλους της EFA GROUP) η οποία ανέλαβε την κατασκευή, σε α’ φάση, του ολοκληρωμένου συστήματος διαλειτουργικότητας C4ISR για τις ινδονησιακές Ε.Δ. κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, βεβαιότατα.
 • Κόστος 49 εκ. $. Ακολουθούν και άλλες φάσεις.
 • Ν’ ακούσουμε και απ’ αλλού ωραία νέα!

Ένας χρόνος ΝΔ στην Εξουσία, στο Υπ. Άμυνας

 • Τι έγινε ο Νόμος περί Προμηθειών του ΥΕΘΑ;
 • Τι έγινε η πώληση της ΕΛΒΟ;
 • Τι έγινε η υπόθεση (σκάνδαλο κατά την ΝΔ) της πώλησης πυρομαχικών στην Σ. Αραβία από τον κ. Καμμένο; Οι νεοδημοκράτες συκοφαντούσαν τότε ή τώρα συγκαλύπτουν; Μας «δουλεύουν» οπωσδήποτε…

Και … ολίγος Μακιαβέλι

Ο ηγεμόνας (1532)

Κεφάλαιο ΧΙV

Quod principem decedat militians

(Τι πρέπει να ξέρει ένας Ηγεμόνας σχετικά με το Στρατό)

Μεταξύ των άλλων, με το να είσαι άοπλος σε βλάπτει γιατί ωθεί τους άλλους να σε περιφρονούν κι αυτή είναι μία από τις ατιμώσεις από τις οποίες ο Ηγεμόνας πρέπει να φυλάγεται.

Δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα σε έναν Ηγεμόνα με Στρατό, και σε ένα άοπλο και δεν είναι λογικό όποιος έχει ισχύ να υπακούει σε κάποιον που δεν έχει. Κι’ ο άοπλος δεν νιώθει ασφαλής ανάμεσα σε αντιπάλους οπλισμένους …. (Verbatim).

Nicolo Maciaveli Ο ΗΓΕΜΟΝΑΣ (Μετάφρ. Άμπυ Ράϊκου)

 • Έχω τη γνώμη ότι στους βουλευτές πρέπει να γίνονται μαθήματα με μελέτες των Μακιαβέλι, Αριστοτέλη, Θουκυδίδη, Μπίσμαρκ, Σουν-Τσου κ.ά. Οπωσδήποτε. (Δόθηκαν και στα κόμματα, αν δεν απατώμαι, ένα σωρό λεφτά για επιμόρφωση στελεχών. Τι απέγιναν;)

Αποχώρηση

Εμείς οι ηθοποιοί και οι πολιτικοί πρέπει ν’ αποχωρούμε εγκαίρως. Καλύτερα να ρωτάει ο κόσμος γιατί δεν εμφανιζόμαστε παρά γιατί παραμένουμε ακόμη.

Μαρίκα Κοτοπούλη

 • Η σπουδαιότερη καλλιτέχνης του τραγουδιού της γενιάς της κ. Χαρούλα Αλεξίου δήλωσε ότι απέρχεται της ενεργού δράσης, ενώ είναι διαπιστωμένο ότι είχε δυνάμεις να συνεχίσει. Αποχαιρέτησε όμως αφού άφησε ένα σπουδαίο έργο προσφοράς στον χώρο που υπηρέτησε. Μπράβο Χαρούλα μας.
 • Στην πολιτική, αποτυχημένοι, άχθη αρούρης πλέον, τ. Πρωθυπουργοί κ. Κων. Καραμανλής ο Β’, Γεώργιος Παπανδρέου ο Γ’ και Αντώνης Σαμαράς παραμένουν εγωιστικά καταλαμβάνοντες τρεις (3) θέσεις στο Κοινοβούλιο τις οποίες διεκδικούν νέοι. Ο ένας δεν ομιλεί, οι άλλοι δύο, επαναλαμβάνουν εντελώς χρεοκοπημένοι, επιμένουν να «κινούνται», επιθυμούν, λένε, οι χειροκροτητές τους να δικαιώσουν την θητεία τους, κατά την οποία σκατοποίησαν τα πάντα. Ολίγη τσίπα Κύριοι τέως ….
 • Ο κ. Σημίτης, για να λέμε τα πράγματα με την ορθή αντίληψη, έμεινε μόνο μία θητεία, μετά την Πρωθυπουργία του, και μετά απήλθε ευσχήμως.

Πούνε τα χρόνια, ωραία χρόνια….

(απόσπασμα από ένα τραγουδάκι με τον Νταλάρα)

Τοις νέοις και ταις νέαις (αλλά και ταις ώριμαις) κρείττον εστί το σιγάν του λαλείν.

Ταμερλάνος

 • Αυτές τις ώρες της αναγέννησης της Χώρας, της επανόδου στην κανονικότητα, δεν πρέπει να επανέρχονται στη μνήμη παραστάσεις που θυμίζουν ευτυχισμένες ημέρες γιατί διαταράσσουν την πορεία προς την ηρεμία και την λησμονιά.
 • Η κ. Βίκυ Σταμάτη, σύζυγος του κ. Άκη, ξαναεμφανίσθηκε οδυρόμενη για την δύσκολη ζωή που περνάει το ζεύγος μετά του υιού τους. Όταν κάποιος της θύμισε το μικρό παλάτιον της Ακρόπολης και την χλίδα του FOUR SEASONS, του γάμου του Παρισιού, προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να τα δικαιολογήσει. Τι τα ψάχνετε κυρία μου; Αφήστε την λήθη να τα καλύψει. Ο Έλληνας ξεχνάει εύκολα, είναι λωτοφάγος.
 • Εξάλλου, γιατί να το κρύψομεν άλλωστε, θαμών του FOUR SEASONS δεν υπήρξε μόνο ο Άκης του ΠΑΣΟΚ αλλά και ο κ. Στυλιανίδης της ΝΔ όπου την εποχή του Κων. Καραμανλή Β’, ένδοξος Υπουργός, μόνο το υπερπολυτελές αυτό ξενοδοχείο επέλεγε κατά τις συχνές επισκέψεις του στην πόλη του Φωτός. Κι’ αυτός ξεχάσθηκε ως πρίγκηψ, αλλά μόλις προχθές προήδρευε στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής ένθα το κατάπτυστο άρθρο περί ευθύνης Υπουργών παρέμεινε ανέπαφο προς δόξαν της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Βόμβα εν Υαλοπωλείω!

 • Άρθρο του υψηλοβάθμου υπαλλήλου των ΕΑΣ κ. Αριστίππου Παίδαρου δημοσίευσε η Καθημερινή (17/06) με τίτλο «Η κατάντια της κρατικής Αμυντικής Βιομηχανίας».
 • Ομιλεί για το σκάνδαλο της ΕΛΒΙΕΜΕΚ ΑΕ, για τη δράση των «πατριωτών συνδικαλιστών», για «ζόμπι διοικήσεις» κ. ά.
 • Να πω για μία ακόμη φορά δικαιώνεται το MILITAIRE για την αυστηρή, αλλά δίκαιη κριτική του.
 • Ανάλυση στο προσεχές.

Αχ, αυτός ο κορονοϊός

Έξι μήνες πίσω πάει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 λόγω της πανδημίας, μας ειδοποιούν οι Αμερικανοί.

 • Δεν κάνω τον ειδικό αλλά γιατί η Ελληνική πλευρά δεν προχωρεί στις διαδικασίες ανάθεσης στις Ελληνικές Ιδιωτικές Αμυντικές Βιομηχανίες, για τα υποπρογράμματα. Καλό είναι να πάψουμε να ομιλούμε για την απόκτηση των F-35, για να δημιουργούμε εντυπώσεις, αφού ο ίδιος ο ΥΕΘΑ ανεκοίνωσε στη Βουλή ότι θα δούμε το θέμα αυτό μετά το 2028. Κοντολογίς: Ζήσε Μαύρε μου να φας τριφύλλι.

Πολύ καλά έκανε, νομίζω

 • Ο κ. Ν. Παναγιωτόπουλος να  στείλει «ενισχύσεις» στον ΕΦΚΑ για να σπρώξουν το χαρτομάνι των εγγράφων για τις συντάξεις στα στελέχη των ΕΔ.
 • Μικρή «»παρανομία» βέβαια, αλλά συγχωρητέα.

Επίσκεψη Πρωθυπουργικού γκρουπ στο Ισραήλ

 • Πολύ ωραία πρωτοβουλία, βέβαια, και ευχάριστα νέα.
 • Κάποιος έπρεπε να υποδείξει στον κ. Μητσοτάκη ότι η συμμετοχή εκπροσώπων ΣΕΚΠΥ και Αμυντικών Βιομηχανικών ήταν αναγκαία εκ των ουκ άνευ.
 • Δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός να συζητάει κρίσιμα εξοπλιστικά θέματα με τον Πρόεδρο από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου με απουσία ειδικών.

Αμερικανοί και Αμερικανάκια

 • Μπορεί να διαφωνώ για μερικές τακτικές ή πολιτικές των Αμερικανών στις ΕΔ αλλά είναι άλλες που τις χειροκροτώ.
 • Το Στρατιωτικό πρωτόκολλο (ή το … δευτερόκολλο, αν θέλετε) απαγορεύει στον ΥΕΘΑ και τους Αρχηγούς Επιτελείων ν’ αποτελούν «γλάστρες» στον Πρόεδρο σε οποιαδήποτε εκδήλωση. Είναι το κύρος των επωμίδων!
 • Οίκοθεν νοείται ότι και οι παραπάνω είναι ενημερωμένοι να κρατούν τα γκέμια.
 • Ο πρόεδρος κ. Τραμπ πήρε υπό μάλης μία Αγία Γραφή και πήγε να προσευχηθεί. Μην ζητάτε λεπτομέρειες ούτε να κάνετε άσχετες ερωτήσεις για την αγιοσύνη του Προέδρου. Τον ακολούθησαν όμως ο ΥΕΘΑ, ο Α/ΓΕΕΘΑ και ο Α/ΓΕΣ!
 • Την επόμενη κλήθηκαν προς απολογία από το Κογκρέσο! Όχι, παίζουμε.
 • Είναι περιττό να σας θυμίσω το γελοίο θέαμα, που έχουμε δει στο παρελθόν, τους Στρατηγούς να συνοδεύουν ως μαριονέτες, Υπουργούς και Προέδρους σε δημόσιες σχέσεις ή αφελείς, πατριωτικές επισκέψεις και τελετές. Αυτά.
 • Και υπενθυμίζω και κάτι άλλο. Νόμος του κράτους απαγορεύει στους απόστρατους Στρατιωτικούς να φορέσουν υπουργικό φράκο ενωρίτερα από επτά (7) χρόνια από της αποστρατείας τους. They know why!
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016