Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΤΟΥΡΚΙΑ
04/12/2019 | 06:19 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

“Ο Ερντογάν τα ‘βαλε και με το “αφεντικό” της Λιβύης ,τον Μακρόν”

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

 Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος παρουσίασε τη συμφωνία που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον Σεράτς με διθυραμβικούς τίτλους. Όμως, υπάρχουν και κάποιοι αναλυτές που εκφράζουν τον προβληματισμό τους. Ένας από αυτούς ο Ιχσάν Τσαραλάν στην τακτική του στήλη στην εφημερίδα Duvar υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής:”Αποκτήσαμε ένα νέο μεγάλο πρόβλημα. Το καινούργιο πρόβλημα μας φέρει την ονομασία Μνημόνιο Συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης, για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Μακάρι να είναι για το καλό της χώρας και του λαού.

Η συμφωνία υπογράφηκε  στο ανάκτορο του Ντολμάμπαχτσε μεταξύ Ερντογάν και του ηγέτη της Τρίπολης  Φαγίζ Σαράτς.

Σύμφωνα με την προπαγάνδα του κυβερνώντος κόμματος καμία χώρα και κανένας φορέας δεν θα μπορεί να κάνει την παραμικρή ενέργεια σε μια ζώνη σφήνα στη Μεσόγειο , η οποία καλύπτει την ακτογραμμή Marmaris-Fethiye-Kas της Τουρκίας και Derne-Tobruk-Bordiye της Λιβύης, χωρίς την έγκριση της Άγκυρας.  Το ΑΚΡ προπαγανδίζει επίσης ότι με την ενέργεια αυτή έκοψε στη μέση την σύνδεση Ελλάδας –Κύπρου, αγνόησε τα χωρικά ύδατα της Κρήτης και ότι μπήκε σφήνα στα σχέδια Αιγύπτου-Ισραήλ-Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα προβλήματα μεταξύ των χωρών προκύπτουν συνήθως από διαφωνίες. Για πρώτη φορά μια συμφωνία δημιουργεί προβλήματα. Γι αυτό το λόγο αντί να προκύπτει κάποιο θετικό αποτέλεσμα από τη συμφωνία μεγεθύνεται και δυσχεραίνει την εξόρυξη κι εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπάρχει, επίσης, κι ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα. Η κυβέρνηση της Τρίπολης που στηρίζεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους δεν εκπροσωπεί όλη τη Λιβύη.

Ο Εμφύλιος που ξεκίνησε το 2011 δεν έχει λήξει ακόμα. Στα εδάφη της Λιβύης δραστηριοποιούνται πολλές ομάδες τζιχαντιστών.  Ταυτόχρονα η χώρα έχει δυο κυβερνήσεις μια στην Τρίπολη και μια στο Τομπρούκ που μάχονται η μια την άλλη. Τα Η.Ε και η Τουρκία αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Οι πρώτες αντιδράσεις για την συμφωνία προήλθαν από την Ελλάδα και την κυβέρνηση του Τομπρούκ . Η Αθήνα υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου Τουρκία και Λιβύη δεν έχουν θαλάσσια σύνορα , συνεπώς η συμφωνία που υπέγραψαν είναι άκυρη.

Μπορεί η συμφωνία να είναι μια αντίδραση της Τουρκίας που μένει έξω από την εκμετάλλευση των  φυσικών πόρων της Μεσογείου, όμως, η κατάσταση για τη Λιβύη είναι πολύ πιο σοβαρή.  Με τη συμφωνία αναγνωρίζεται στην Τουρκία το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Λιβύης χωρίς προηγούμενη έγκριση από την Τρίπολη. Ο όρος αυτός εξόργισε την κυβέρνηση του Τομπρούκ που καταδίκασε τη συμφωνία επειδή παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης.

Είναι γνωστό ότι η Άγκυρα διατηρεί στενές επαφές με την κυβέρνηση της Τρίπολης και ότι παρεμβαίνει παράνομα  στον Εμφύλιο της χώρας είτε με τη διπλωματική οδό, είτε με ανθρωπιστική βοήθεια , είτε με  στρατιωτική βοήθεια.  Ασφαλώς μετά τη συμφωνία θα παρεμβαίνει  ¨επίσημα¨ και εντονότερα. Στόχος της θα είναι η εκμετάλλευση της κυβέρνησης της Τρίπολης για τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως διαπιστώσαμε και στην περίπτωση της Συρίας, ο Ερντογάν  έχει ως βασική αρχή της εξωτερικής πολιτικής του τη μεγέθυνση των προβλημάτων για να δυσχεράνει την επίλυση τους. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με τη συμφωνία αυτή. Θα δυσχεράνει την όποια λύση στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναμφισβήτητα η συμφωνία θα οδηγήσει τη χώρα σε μεγαλύτερα προβλήματα και νέες περιπέτειες, τη στιγμή μάλιστα που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ.  Θα οξύνει περαιτέρω τις σχέσεις μας με την Ε.Ε και ιδιαίτερα με τον Μακρόν, ο οποίος θεωρείται το αφεντικό της Λιβύης”.

Τις ίδιες ανησυχίες εκφράζει και ο Φεχίμ Ταστεκίν στην Ιστοσελίδα Ahval. Αναρωτιέται  αν η υπογραφή του Σαράτς είναι έγκυρη, δεδομένου ότι με τη συμφωνία Suheyat η διαχείριση των διεθνών σχέσεων ανατέθηκε στην κυβέρνηση της Τρίπολης υπό την προϋπόθεση της έγκρισης οιασδήποτε συμφωνίας  από την Βουλή των Αντιπροσώπων.  Στην περίπτωση της Συμφωνίας Τουρκίας –Λιβύης η Βουλή των Αντιπροσώπων υποστηρίζει ότι η Τρίπολη δεν έχει αρμοδιότητα να την υπογράψει για λογαριασμό της χώρας.

Ο Ερντογάν ανακάτωσε ξανά την τράπουλα και μπλοφάρει. Με την προσφιλή αυτή μέθοδο κοιτάζει να εκβιάσει και να αρπάξει ότι μπορεί. Δεν εγκαταλείπει ποτέ το όνειρο της αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας . Για αυτόν άλλωστε το σκοπό διατηρεί στρατιωτικές Βάσεις στο ψευδοκράτος, στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αζερμπαϊτζάν, στο Σουδάν και στο Κατάρ. Φυσικά όλα αυτά τα κάνει ανενόχλητος, χωρίς την παραμικρή αντίδραση μεγάλων και μικρών κρατών. Έως πότε όμως θα τα καταφέρνει;

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης