Το σκληρό παζάρι ΗΠΑ-Τουρκίας, συνεχίζεται. Αντικείμενο η ακύρωση της παραλαβής ρωσικών S-400 από την Τουρκία. Η Ουάσινγκτον επιμένει και προσφέρει τους Patriot.Η Άγκυρα επιμένει ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω σ΄όσα έχει συμφωνήσει με τη Μόσχα και οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης τις παραδόσεις των F-35.

Όπως γράφει η Yeni Safak, “o πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τρόμμ, υπέγραψε νομοσχέδιο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας που εμποδίζει την παράσδοση αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία σε αντίποινα εναντίον της Άγκυρας, για την αγορά του ρωσικού συστήματος  S-400”.

Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα οι πρώτες παραδόσεις αναμένονταν τον Μάρτιο ,αλλά μετά από την απόφαση Τραμπ αυτή μεταφέρεται για τον Νοέμβριο. Ο Τραμπ φαίνεται ότι θέλει να κερδίσει χρόνο και ο Ερντογάν μάλλον δεν έχει αντίρρηση γι΄ αυτό.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να μην παραδοθούν τα τουρκικά F-35. Μπορούν βεβαίως να καθυστερήσουν. Η Τουρκία συμμετέχει στο πρόγραμμα από το 1999 και εταιρείες της έχουν εμπλοκή στην κατασκευή τμημάτων του αεροσκάφους. Συνεπώς είναι μάλλον απίθανο οι ΗΠΑ να “πετάξουν” εκτός προγράμματος την Τουρκία.

 

 

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016