Ο ιστορικός, υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη Αναστάσιος Σακελλαρόπουλος, μίλησε στην εκδήλωση του ΥΠΕΘΑ στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, με αφορμή της 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ο κ.Σακελλαρόπουλος στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του είπε ότι μετά την νίκη του Εθνικού Στρατού το 1949, το κατεστημένο του στρατού στράφηκε εναντίον του “εσωτερικού εχθρού”. Σ΄ έναν έλεγχο των πολιτικών φρονημάτων όχι μόνο των αρριστερών αλλά και των κεντρώων. “Αυτό έφτιαξε μια στρεβλή λογική στον στρατό”, είπε ο κ.Σακελλαρόπουλος.

Μίλησε για τις φυλακές της χούντας όπου βρέθηκαν μαζί φυλακισμένοι παρασημοφορημένοι αξιωματικοί και καπετάνιοι του ΕΛΑΣ, όπου συζητούσαν πως φθάσαμε στη χούντα.

Ο κ.Σακελλαρόπουλος αναφέρθηκε επίσης στον “εμφύλιο” που ξέσπασε εντός του στρατεύματος. Η χούντα διέλυσε το ηθικό και την ιεραρχία στις Ένοπλες Δυνάμεις, τόνισε.

Επικαλούμενος την κατάθεση Κουμανάκου στις δίκες της χούντας ο κ.Σακελλαρόπουλος είπε ότι τους επίορκους που συμμετείχαν στη χούντα δεν τους χαρακτήριζε το πνεύμα της θυσίας που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε αξιωματικό, αλλά το πνεύμα της ιδιοτέλειας.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016