Μετά από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την απροθυμία των Αμερικανών να ικανοποιήσουν τα αιτήματα που είχαμε για την “γρήγορη” ενίσχυση του Στόλου μας, η “γαλλική επιλογή” που πάντα είχε προβάδισμα, έμεινε χωρίς ανταγωνισμό. Στο τέλος Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα ταξιδέψουν στο Παρίσι. Εκεί αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τις φρεγάτες Bellhara κι όχι μόνο γι΄ αυτές.

Παρά το υψηλό τίμημα για την απόκτηση δύο Bellhara -πάνω από 2 δις- η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, θεωρώντας ότι η δύναμη ισχύος που θα προστεθεί στο Στόλο θα είναι σημαντική και αξίζει “τα λεφτά που θα δοθούν”.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα θέλει να πάρει κάποια ανταλλάγματα για τη συμφωνία. Πρώτα απ΄ όλα να εξασφαλίσει ελληνική συμμετοχή στη ναυπήγηση των πλοίων. Επειδή γνωρίζει ότι αυτή δεν θα είναι μεγάλη, θα ζητήσει να “μπει” η ελληνική αμυντική βιομηχανία με σημαντοκή συμμετοχή στις κορβέτες που θα ναυπηγηθούν από τους Γάλλους και τους Ιταλούς.

Πρόβλημα όμως υπάρχει και με το τι θα γίνει μέχρι να παραδοθεί τουλάχιστον η μία από τις δύο Bellhara.Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα θα επαναφέρει το θέμα της απόκτησης μέσω “ενοικίασης”, δύο φρεγατών Fremm. Το σχέδιο είχε ναυαγήσει επί των ημερών του Φώτη Κουβέλη στη θέση του ΑΝΥΕΘΑ. Τώρα επανέρχεται. Αν πραγματοποιηθεί θα ΄ναι πολύ σημαντικό για τον Στόλο που θα ενισχυθεί γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016