Υποστηριξε το militaire
Άποψη
23/11/2020 | 13:04
Militaire News

Ποιος είναι ο ΥΠΕΞ του Μπάϊντεν και τι δείχνει η επιλογή του

Ποιος είναι ο ΥΠΕΞ του Μπάϊντεν και τι δείχνει η επιλογή του

Ο Αθανάσιος Έλλις γράφει στην Καθημερινή της Κύπρου για τον Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος θα ΄ναι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ μόλις ο Μπάϊντεν αναλάβει καθήκοντα. Ποιος είναι και τι δείχνει η επιλογή του;

Ο Αθ.΄Ελλις γράφει:

Ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επί χρόνια στενός συνεργάτης του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν, είναι ένας «επαγγελματίας» της εξωτερικής πολιτικής.

Διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Τζον Κέρι την τελευταία διετία της κυβέρνησης Ομπάμα, ενώ είχε διατελέσει και αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ομπάμα επί δυο χρόνια. Είχε προηγηθεί, την πρώτη τετραετία Ομπάμα, η θητεία ως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του ίδιου του Μπάιντεν όταν ο τελευταίος ήταν αντιπρόεδρος.

Έχει ασχοληθεί με την περιοχή μας στην κυβέρνηση Κλίντον, στο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, όπου μεταξύ άλλων, ήταν επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού και στη συνέχεια αρμόδιος για θέματα Ευρώπης σε μια δύσκολη περίοδο, την εποχή της αυξημένης έντασης με την Τουρκία λόγω της υπόθεσης Οτσαλάν, και ακόμη περισσότερο, του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, όπου είμασταν το «μαύρο πρόβατο» της Δύσης.

Είναι από τους αξιωματούχους με συνεχή, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, ενασχόληση με την εξωτερική πολιτική, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά και το Κογκρέσο.

Κατά την περίοδο που ο Μπάιντεν ήταν πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσία, ο Μπλίνκεν ήταν επικεφαλής της υποστηρικτικής ομάδας της επιτροπής, των ανθρώπων δηλαδή που συντάσσουν τις εκθέσεις και τα νομοσχέδια, ενώ ήταν επίσης στέλεχος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) της Ουάσιγκτον.

Κλασική περίπτωση ανθρώπου που έχει ασχοληθεί όλη του ζωή με τις διεθνείς σχέσεις, έχει προσωπικά βιώματα από την Ευρώπη καθώς μεγάλωσε στο Παρίσι, από ηλικία 9 ετών έως ότου γύρισε στην Αμερική για σπουδές, στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Κολούμπια.

Στο πλαίσιο των διορισμών και της στελέχωσης του επιτελείου του νεοεκλεγέντος προέδρου, έγινε γνωστό ότι ο Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος είχε πάρει τη θέση του Μπλίνκεν ως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπάιντεν όταν ο Μπλίνκεν «μεταπήδησε» στον Ομπάμα, θα αναλάβει τώρα σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Έχουμε, δηλαδή, μια δεμένη ομάδα ανθρώπων που γνωρίζονται μεταξύ τους και έχουν συνεργασθεί στενά υπό τον Τζο Μπάιντεν για χρόνια. Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να αναμένουμε το ακριβώς αντίθετο από αυτό που παρατηρήσαμε κατά την τετραετία Τραμπ και τις συνεχείς αλλαγές προσώπων, σε μερικές περιπτώσεις και πολιτικών.

Έμπειροι αξιωματούχοι με χρόνια ενασχόλησης και με τα δικά μας θέματα, άμεσα ή έμμεσα. Δεν χρειάζεται να τους πει κάποιος όχι μόνο που είναι η Ελλάδα ή η Κύπρος, αλλά και τι έχει συμβεί στην περιοχή τα τελευταία 25 χρόνια. Τα έχουν παρακολουθήσει εκ των έσω, γνωρίζουν λεπτομέρειες, τα έχουν χειρισθεί από υπεύθυνες θέσεις.

Αυτό σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει ότι πρόσκεινται θετικά προς την Ελλάδα. Οι περισσότεροι είναι της σχολής που ήθελε την Τουρκία ως «πρότυπο» δημοκρατικής μουσουλμανικής χώρας, μέλος του ΝΑΤΟ που, θεωρητικά, θα έπρεπε στην πορεία να ενταχθεί και στην ΕΕ.

Η συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν τα τελευταία χρόνια έχει, φυσικά, «τσαλακώσει» αυτό το αφήγημα, αλλά η προσέγγισή τους κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.

Μένει να φανεί πως θα επιλέξουν να χειρισθούν αυτή τη νέα, διαφορετική – πιο επιθετική, πιο επεκτατική – Τουρκία. Όπως και αν ο Ερντογάν προχωρήσει σε τακτικές κινήσεις και κάποια, έστω μερική, αλλαγή συμπεριφοράς με στόχο της αποφυγή μιας μετωπικής σύγκρουσης με το νέο Αμερικανό πρόεδρο και το επιτελείο του.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης