Οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά σε πραγματικό πεδίο μάχης τεχνολογία όπλων λέιζερ και κατέρριψαν uav κινεζικής κατασκευής! Το περιστατικό συνέβη στις 4 Αυγούστου στη Λιβύη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα armyrecognition.com.

“Η Τουρκία, η οποία επιδιώκει την επίτευξη στρατιωτικής υπεροχής στην περιοχή, καθώς και για την απόκτηση ποιοτικών πλεονεκτημάτων σε σχέση με την Ελλάδα, τη Ρωσία και το Ισραήλ, έχει επενδύσει σοβαρά σε καινοτόμα οπλικά συστήματα”, γράφει . Και προσθέτει:

“Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, η τουρκική εταιρεία Savtag παρουσίασε πειραματικά δείγματα συστημάτω λέιζερ, διαφορετικής χωρητικότητας, ξεκινώντας από 1,25 kW και μέχρι 50 kW. Τα συστήματα δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με το Tubitak, ένα κρατικό ερευνητικό ίδρυμα. Οι Τούρκοι δεν έκρυψαν το στόχο τους να αρχίσουν να χρησιμοποιούν όπλα λέιζερ…Το 2015, το Tubitak ανακοίνωσε ότι τα πειραματικά λέιζερ έπληξαν επιτυχώς στόχους. Τότε έγινε γνωστό ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε μόνο για το 2015,με 450 εκατομμύρια . Για μια χώρα που έχει πρόσβαση σε όλες τις δυτικές τεχνολογίες , αυτό ήταν ένα πολύ εντυπωσιακό ποσό…

…Την ίδια χρονιά, έγινε γνωστό ότι η Aselsan, η μεγαλύτερη τουρκική αμυντική βιομηχανία , ανέλαβε το τουρκικό πρόγραμμα όπλων λέιζερ. Στις 7 Ιουλίου 2018, η εταιρεία δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου που ανέφερε ότι είχε δοκιμάσει με επιτυχία ένα λέιζερ μάχης ικανό να χτυπήσει μικρά UAV από 500 μέτρα, καθώς και να καταστρέψει εκρηκτικές συσκευές από 200 μέτρα. Το συμπαγές όπλο λέιζερ εγκαταστάθηκε στο τουρκικό τεθωρακισμένο αυτοκίνητο Otokar Cobra και, το σημαντικότερο, ήταν εξοπλισμένο με ένα σύστημα καθοδήγησης που επιτρέπει να κρατά ο χειριστής συνεχώς το δείκτη λέιζερ στο στόχο.

Η ισχύς του λέιζερ δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα κινητικό πυρομαχικό. Είναι ασήμαντο. Το λέιζερ μπορεί μόνο με τη θέρμανση ενός μόνο σημείου του στόχου να τον καταστρέψει.Αυτό έκαναν οι ειδικοί στα οπτοηλεκτρονικά συστήματα της Aselsan. Το όπλο τους μπορούσε να “προσκολληθεί” σε ένα συγκεκριμένο σημείο του στόχου και να “ζεστάνει” μέχρι να καταστραφεί τελείως. Ακόμα κι αν ο στόχος κινείται.
Η Aselsan τόνισε ότι ήταν σε θέση να επιτύχει αξιόπιστη παρακολούθηση στόχων, συνεχή λειτουργία λέιζερ και εξαιρετικά χαμηλό κόστος χρήσης. Η εταιρεία παρουσίασε μια φωτογραφία ενός μηχανήματος οπλισμένου με λέιζερ και μια παρουσίαση βίντεο που δείχνει τα αποτελέσματα της πυροδότησης σε μεταλλικές πλάκες.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Λιβύη δεν πήγε όπως θα επιθυμούσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: οι Ισλαμιστές που υποστηρίζει χάνουν. Αυτό το πρόβλημα δεν προέκυψε χθες και οι Τούρκοι αντιτίθενται για αρκετό καιρό στον στρατό του Χαλίφα Χάφταρ. Ο Ερντογάν ξανά, όπως και αλλού, “πόνταρε σε λάθος άλογο”. Όπως  στη Συρία,  στην Αίγυπτο και στη Λιβύη, οι δυνάμεις τις οποίες η Τουρκία υποστήριξε απέτυχαν”, γράφει το άρθρο.

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το πεδίο μάχης της Λιβύης είναι ιδανικό για να δοκιμάσουν οι Τούρκοι τα όπλα τους . Βομβαρδίζουν με τα uav τους και τώρα όπως λένε οι πληροφορίες δοκίμασαν όπλο λέιζερ. Πως περιγράφει την κατάρριψη η ιστοσελίδα:

“Για τους χειριστές του UAV Wing Loong II, ενός κινεζικού UAV, ήταν μια κοινή αποστολή αναγνώρισης και μάχης. Ήταν εξοπλισμένο με αντιαρματικό βλήμα. Κατά τη διάρκεια της πτήσης του καταρρίφθηκε. Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν ήταν αποκαλυπτικές. Το τουρκικό όπλο λέιζερ που κατέρριψε το UAV, ήταν τοποθετημένο σε τεθωρακισμένο όχημα . Όπως και το προηγούμενο μοντέλο Aselsan, είναι εξοπλισμένο με ένα τουρκικό σύστημα οπτοηλεκτρονικής καθοδήγησης που επιτρέπει να επιθεωρείται με ακρίβεια ο στόχος για την εκτόξευση, να επιλέγεται ένα ευπαθές σημείο και στη συνέχεια να με τον δείκτη λέιζερ πατημένο συνεχώς σε αυτό το σημείο, μέχρι να καταστραφεί τελείως ο στόχος. Επίσης, όπως και με το προηγουμένως παρουσιαζόμενο όπλο λέιζερ, παρέχεται ένας τρόπος συνεχούς ακτινοβολίας, χωρίς μεγάλες διακοπές στη “άντληση” του λέιζερ. Η ισχύς του είναι 50 kW”.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016