Οι ΗΠΑ μελετούν την αποστολή στρατευμάτων στην Τυνησία για να αντιμετωπίσουν τη «ρωσική απειλή» που αντιμετωπίζει η Βόρεια Αφρική, ανακοίνωσε  η αφρικανική διοίκηση των ΗΠΑ (ΑΦΡΙΚΟΜ), επικαλούμενη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του διοικητή της AFRICOM Στρατηγού Στίβεν Τάουνσεντ και του υπουργού Άμυνας της Τυνησίας Imed Hazgui . Πρωτίστως για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική παρουσία στη Λιβύη, γίνονται τα σχέδια.
«Καθώς η Ρωσία συνεχίζει να πυροδοτεί  τη σύγκρουση στη Λιβύη, η περιφερειακή ασφάλεια στη Βόρεια Αφρική προκαλεί έντονη ανησυχία. Αναζητούμε νέους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων αμοιβαίας ασφάλειας με την Τυνησία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της Ταξιαρχίας Βοήθειας και Ασφάλειας », δήλωσε ο Τάουντσεντ, τα σχόλιά του  σε δήλωση τύπου της AFRICOM.
«Η Τυνησία είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα του πώς η υποστήριξη των ΗΠΑ στους Αφρικανούς εταίρους μας βοηθά στη μακροπρόθεσμη αυτάρκεια, την ασφάλεια και την ανάπτυξη. Η σχέση μας με την Τυνησία επικεντρώνεται στην ενίσχυση της συνεργασίας μας για την επίτευξη στόχων αμοιβαίας ασφάλειας », πρόσθεσε ο στρατηγός.


Αυτά τα σχόλια του διοικητή της AFRICOM μοιράστηκαν επίσης ο αναπληρωτής διευθυντής, στρατηγός Γκρέγκορι Χάντφιλντ, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «παίζει το ίδιο παιχνίδι στη Λιβύη, όπως αυτό που είχε παίξει  στην Ουκρανία και τη Συρία .
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βίκτορ Μποντάρεφ, απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές αποστολής 14 σύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης ως «ανοησία».

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016