Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη
29/07/2023 | 21:39
Militaire News

Οι αποθήκες με τα πυρομαχικά που έσκασαν και οι διατάξεις ασφαλείας-Στέλιος Φενέκος

Οι αποθήκες με τα πυρομαχικά που έσκασαν και οι διατάξεις ασφαλείας-Στέλιος Φενέκος
Γράφει ο
ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ
Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών
Υποναύαρχος ε.α
Έκπληκτοι ακούμε συνεχώς νέες πληροφορίες για τα πυρομαχικά που έσκασαν στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου.
Το θέμα δεν είναι όμως εάν ήταν μέσα ή έξω από την 111 ΠΜ, το εάν ήταν μακριά ή κοντά, το εάν είχε πυρομαχικά και βλήματα για τα αεροσκάφη, ή νέες ή παλιές βόμβες ή παλαιά πυρομαχικά.
Το θέμα είναι ότι γενικά στις αποθήκες πυρομαχικών ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ συγκεκριμένες προδιαγραφές και συγκεκριμένες διαδικασίες αποθήκευσης και φύλαξης, που όπως φαίνεται στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν τηρήθηκαν.
Η διάκριση μεταξύ Νατοϊκών προδιαγραφών και μη που γίνεται, είναι εσφαλμένη, αφού ΟΛΕΣ οι αποθήκες πυρομαχικών στην χώρα μας οφείλουν να έχουν υιοθετήσει τα υψηλοτέρα στανταρντ ασφαλείας και προδιαγραφών .
Η έκφραση Νατοϊκές προδιαγραφές υιοθετήθηκε την εποχή που τα έργα αποθήκευσης πυρομαχικών χρηματοδοτήθηκαν από το ΝΑΤΟ και οι προδιαγραφές αυτές έκτοτε υιοθετήθηκαν από την χώρα μας.
Έχοντας την ευθύνη των Νατοϊκών εγκαταστάσεων στην ευκολία για τις ΗΠΑ και για τις Νατοϊκές αποθήκες πυρομαχικών στην ΣΟΥΔΑ, τα ίδια στάνταρντ έχουμε και για τις εθνικές αποθήκες πυρομαχικών και τηρούνται με ευλαβική προσήλωση και συνέπεια.
Η διαφορά είναι ότι στα Νατοϊκά έργα υπάρχει άμεση χρηματοδότηση για εκσυγχρονισμούς και βελτιώσεις, στα εθνικά αυτά γίνονται με εθνικά κεφάλαια και εκεί υπάρχει μικρότερη διαθεσιμότητα. Πολλές φορές μάλιστα βρίσκαμε τρόπους (χάριν στην ετοιμότητα του τότε Έλληνα Πλοιάρχου Π.Ν. Διευθυντού των Νατοϊκών εγκαταστάσεων) και χρησιμοποιούσαμε Νατοϊκά κεφάλαια για να βελτιώσουμε από κοινού και τα δικά μας έργα.
Τα μέτρα δε που είχαν ληφθεί στις εγκαταστάσεις φύλαξης πυρομαχικών και καυσίμων (που αν έπιαναν φωτιά θα ήταν τεράστια η καταστροφή σε όλη την περιοχή), πέραν των αποψιλώσεων, των αποστάσεων ασφαλείας κλπ, οι αποθήκες ήταν θαμμένες βαθιά στο έδαφος, με διπλά τοιχώματα ασφαλείας, με ισχυρότατα συστήματα εξαερισμού για την πτώση της θερμοκρασίας, με πόρτες τριπλοενισχυμένες και με μεγάλους διαδρόμους ασφαλείας μέχρι να φτάσει κάποιος στην κεντρική αποθήκη, με σύστημα πυρόσβεσης αλλά και κατάκλυσης με νερό ως λύση τελευταίας ανάγκης, με συστήματα επί τους εδάφους και αισθητήρες έγκαιρης προειδοποίησης εάν ανέβαινε η επιφανειακή θερμοκρασία οπουδήποτε στην επιφάνεια, με σύστημα καταιονισμού με γλυκό (και εναλλακτικά θαλασσινό) νερό για κατάσβεση αλλά και πτώση της επιφανειακής θερμοκρασίας, με κρουνούς πυρόσβεσης και εξελιγμένο σύστημα πυρόσβεσης χειροκίνητα είτε τηλεχειριζόμενο (κι εκεί με γλυκό και εναλλακτικά θαλασσινό νερό) και με συνεχείς περιπολίες αδιάλειπτα όλο το 24ωρο, σε όλη την περιοχή και με κάμερες /αισθητήρες παντού στην περίμετρο για κινήσεις και φωτιές σε όλη την περιοχή.
Τι από όλα αυτά υπήρχε στην συγκεκριμένη αποθήκη;
Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί.
Και εάν δεν απαντηθεί (ως συνήθως στην χώρα μας περνάει καιρός και όλα ξεχνιούνται μέχρι να επαναληφθεί κάτι παρόμοιο), τουλάχιστον να υιοθετηθούν αντίστοιχα στάνταρντ σε ΟΛΕΣ τις αποθήκες πυρομαχικών, όπου κι αν βρίσκονται αυτές, χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ
ΣΗΜ: Το γεγονός ότι η δύναμη των εκρήξεων κατέστρεψε σπίτια και εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή και το ωστικό κύμα έφτασε μέχρι το Βόλο (που δείχνει την δύναμη της έκρηξης), αποδεικνύει ότι οιαδήποτε δικαιολογία περί παλαιών πυρομαχικών ή ελαφρού οπλισμού, η άχρηστων βομβών είναι απλά προσχηματική.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης