Υποστηριξε το militaire
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
28/03/2019 | 21:21
Militaire News

Ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου “κατανοεί τις θέσεις” Όρμπαν για το προσφυγικό!

Ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Γκιμπράν Μπασίλ χαιρέτισε  στην Πράγα τη σκληρή γραμμή που υιοθετήθηκε από τις χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης ως προς την υποδοχή προσφύγων στο έδαφός τους, χαρακτηρίζοντάς την “έμπνευση” για τη χώρα του.
Ο Μπασίλ εξέφρασε την κατανόησή του για την απόφαση της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας να απορρίψουν τις ποσοστώσεις της κατανομής που προτείνονται από την ΕΕ μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015-2016 που προκλήθηκε από την εισροή ενός και πλέον εκατομμυρίου μεταναστών στην Ευρώπη.
Διάφοροι λαϊκιστές ηγέτες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο αρχηγός του κόμματος PiS Γιαροσκάβ Κατσίνσκι στην Πολωνία και ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν κατήγγειλαν την πολιτική για την υποδοχή των σύρων προσφύγων και άλλων μεταναστών που υιοθετήθηκε από την καγκελάριο της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ στην κλιμάκωση της κρίσης.
“Οι χώρες αυτές έδρασαν υπέρ του εθνικού τους συμφέροντος και αποφάσισαν ότι η κατανομή των προσφύγων στους κόλπους της Ευρώπης δεν ήταν προς το συμφέρον τους, παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ”, δήλωσε ο Μπασίλ στους δημοσιογράφους στην Πράγα.
“Αυτή η στάση θα πρέπει να αποτελέσει έμπνευση για τον Λίβανο, καθώς κάθε κράτος οφείλει να κάνει τα εθνικά του συμφέροντα πρώτη του προτεραιότητα και αυτή τη στιγμή το κύριο εθνικό συμφέρον του Λιβάνου είναι η επιστροφή των σύρων προσφύγων στη χώρα προέλευσής τους”, πρόσθεσε.
Ο Λίβανος υπολογίζει σε 1,5 εκατομμύριο τους Σύρους που ζουν στο έδαφός του (σε συνολικό πληθυσμό περίπου 6 εκατομμυρίων) εκ των οποίων λιγότεροι από ένα εκατομμύριο είναι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).
Οι περισσότεροι πρόσφυγες ζουν σε ιδιαίτερα επισφαλείς συνθήκες και υπολογίζουν στη διεθνή βοήθεια.
Ένα μέρος της πολιτικής τάξης του Λιβάνου ζητεί την επιστροφή των σύρων προσφύγων στη χώρα τους, αλλά ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι συνθήκες σε αυτή τη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο δεν πληρούνται για μια τέτοια επιστροφή.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης